Kesä on täällä! Ainakin helteisistä säistä päätellen. Millaisessa kelissä mökkimatkalaiset saavat ajella ensi viikolla ja viikonloppuna?
Sanat sää ja keli sekoittuvat puhekielessä usein keskenään. Termeillä on kuitenkin selvä merkitysero.
Yleiskielen sanakirjan mukaan sää on ilmakehän tila tietyllä paikalla tiettynä aikana. Keli puolestaan tarkoittaa säästä riippuvaa teiden tai maaston kulkukelpoisuutta.
On siis loogista, että pian lööpit täyttyvät uutisista, joissa kerrotaan juhannuksen ajokelistä eikä ajosäästä.
Murteissa usein synonyymejä
Suomen monissa murteissa kelille on kuitenkin teiden kuntoa laajempi merkitys. Murteissa keli voi tarkoittaa myös säätä tai suotuisia oloja jonkin asian tekemiseen tai tapahtumiseen.
Kotimaisten kielten keskuksen Kielikello-julkaisun mukaan murteet ovatkin ainakin osasyy sille, miksi sanat keli ja sää sekoittuvat puhekielessä helposti keskenään.
Teiden kulkukelpoisuus on kuitenkin keli-sanan vanhin tiedetty merkitys. Keli on balttilainen lainasana, ja sanan vastine tarkoittaa liettuassa ja latviassa tietä.
Tarkkoja termeissä
Meteorologeille sanojen ero on päivänselvä. Jenna Salminen Forecalta kertoo, että termeissä ollaan tarkkoja.
– Kyllä keli ja sää pitää pitää erikseen. Keli viittaa liikenteeseen ja säällä tarkoitetaan kaikkea ilmakehän tilaan liittyvää, Salminen kertoo.
MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta ei äkkiseltään muista, että olisi lipsauttanut lähetyksessä keli-termin väärään kohtaan.
Keväinen sää sai rannan viheriöimään ja kukatkin kukkimaan Kymijoen rannalla. Kuva: Marjatta Lassi.MTV Oy, All rights reserved
Puhekielessä keli ja sää sekoittuvat kuitenkin keskenään niin yleisesti, että edes meteorologit eivät välty kokonaan virheiltä.
– Minä aika usein huomautan lähipiirilleni, jos joku käyttää väärää termiä. Mutta toisaalta saan myös itse kuulla, jos lipsahtaa väärä sana väärään kohtaan, Salminen sanoo.
– Olen joskus saattanut käyttää sanaa terassikeli, Pouta muistelee menneisyyden virheitään.
Raja hälvenee
Terassikelin lisäksi toinen kesäinen esimerkki on termi rantakeli. Sana saa Salmisen mietteliääksi.
– Jos joku vaikkapa kulkisi rannalla mönkijällä, puhuttaisiko silloin rantakelistä? Forecan Salminen pohtii.
Kotimaisten kielten keskuksesta kerrotaan, että termit rantakeli tai terassikeli eivät sovi huoliteltuun kieleen, mutta arkikielessä sanoja kuulee käytettävän varsin sujuvasti.
Pekka Pouta arvelee, että juuri terassikelin kaltaiset sanat ovat yksi syy sille, miksi sanojen sää ja keli raja on alkanut hävitä puhekielessä.
– Niin ärsyttävää kuin se meidän meteorologien mielestä onkin, niin kieli muuttuu, Pouta toteaa pilke silmäkulmassa.