Oletko aistinut kuolleen läsnäolon? Tämä on yllättävän yleistä

COLOURBOX8424387n
COLOURBOX
Julkaistu 30.07.2017 19:02

MTV LIFESTYLE

Oletko aistinut läheisesi läsnäolon, vaikka tiedät hänen kuolleen kauan sitten? Kokemus on yllättävän yleinen – ja jopa hyödyllinen. The Conversation -lehden mukaan on kuitenkin aivan tavallista ”nähdä” tai muulla tavoin kokea kuolleen läheisen läsnäolo.

Italialaistutkimuksen mukaan jopa 60 prosenttia vanhemmista, leskeksi jääneistä ihmisistä kokee niin sanottuja menetyksen aiheuttamia hallusinaatioita. Kuolleen läheisen voi kuitenkin aistia myös, vaikkei tämä olisi romanttinen kumppani.

Walesissa tehdyn selvityksen mukaan 13 prosenttia läheisensä menettäneistä oli kuullut kuolleen rakkaansa äänen, 14 prosenttia oli nähnyt hänet ja kolme prosenttia tuntenut menehtyneen rakkaansa kosketuksen.

39 prosenttia kertoi edelleen kokevansa edesmenneen henkilön läsnäolon. 12 prosenttia myös keskusteli kuolleen kanssa. Kuolleen läheisen kanssa jutteleminen voi jopa vauhdittaa hänen poismenostaan toipumista!

Negatiiviset kokemukset harvinaisia

Usein läheisen havaitseminen koetaan miellyttävänä ja hyödyllisenä: se vahvistaa ihmistä tunnetasolla, vähentää eristyneisyyden tunnetta ja antaa ihmiselle voimaa selvitä vaikeista askareista.

”Äiti, äiti! On niin kylmä.”

– Sanat, jotka heroiinin yliannostukseen kuolleen tytön äiti väittää kuulleensa

Menehtyneen rakkaan hallusinoiminen voi kuitenkin olla myös ahdistava kokemus. Se voi estää leskeä muodostamasta uutta suhdetta tai aiheuttaa lisätuskaa, koska edesmennyt rakas ei kuitenkaan koskaan oikeasti palaa. Toisinaan surija voi kuulla kuolleen läheisensä sanovan jotakin epämiellyttävää. Negatiiviset kokemukset ovat kuitenkin harvinaisia.

Kuolleen läheisen kohtaaminen on ongelmallista myös siksi, että kokemusta pidetään usein merkkinä mielenterveyden ongelmasta. Moni ei kerro kokemastaan kenellekään, koska pelkää joutuvansa pilkan kohteeksi. 

Oletko kohdannut edesmenneen läheisen? Kerro tarinasi:

kysely oletko aistinut kuolleen läsnäolon

Lähde: Mirror.co.uk, Theconversation.com, 
Ncbi.nlm.nih.gov, Journals.sagepub.com

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Yliluonnolliset