Oletko flunssassa? Sängyssä ei saakaan maata koko päivää – tässä syy

Sairaana olevat ihmiset kysyvät lääkäriltään usein lupaa liikunnan harrastamiseen. Vaikka kuntosalille meneminen ei ole suositeltavaa, myös pitkäaikainen makoilu voi aiheuttaa ongelmia.

Tech Insider -sivuston videolla lääkäri Erich P. Voigt paljastaa, että sairaana olevat ihmiset kysyvät häneltä usein lupaa liikunnan harrastamiseen. Tärkeintä on kuitenkin kuunnella omaa kehoa.

– Jos olosi on hyvin uupunut, kärsit nestehukasta, kurkkusi on arka etkä voi niellä nesteitä, jos sinulla on kuume ja lihaskipuja, luulen, ettet ensinnäkään halua treenata, eikä sinun pitäisi treenata, mies kuvaa.

– Et halua ottaa käyttöön sisäisiä hormonejasi, jotka taistelevat infektiota vastaan, ja käyttää niitä treenaamiseen.

Flunssan aikana lepääminen ei kuitenkaan tarkoita, että sairaan pitäisi maata vuorokauden ympäri sängyssä. Pitkäaikainen makoilu voi jopa aiheuttaa ongelmia.

– Jos makaat sängyssä liikkumatta, paksu lima, joka täytyy yskiä ulos vilustumisen aikana, voi lujittua rinnassasi ja johtaa keuhkoputkentulehdukseen tai keuhkokuumeeseen. Kun et liiku tai hengitä kunnolla, keuhkot voivat mennä hieman kasaan, Voigt sanoo.

Voigtin mukaan tämä voi johtaa siihen, että keuhkoon kertyy nestettä, joka voi aiheuttaa keuhkokuumetta. Koko päivän makaaminen voi myös aiheuttaa veritulpan jalkoihin. On suositeltavaa nousta hetkeksi, mutta kuntosalille ei kannata suunnata.

Hoida flunssaa näin

  1. Nuhan hoitoon paras lääke on nenäliina.
  2. Hoida yskää vesihöyryllä. Vesihöyryn ei tarvitse olla kuumaa! Yskänlääkkeet voivat jonkin verran lievittää oireita, mutta yskän kestoon niillä ei ole vaikutusta.
  3. Kuumetta voi alentaa tulehduskipulääkkeellä.
  4. Jos ääni on käheä, vältä puhumista. Jos puhuttava on, älä kuiskaa, vaan puhu hiljaa.
  5. Vältä fyysistä rasitusta.
  6. Antibiootit eivät auta virusinfektioihin.
  7. Kylmä ulkoilma ja saunominen voivat pahentaa oireita.
  8. Piristä itseäsi vaikka tällä reseptillä: 

Lue myös:

    Uusimmat