"Aliarvioitu" keino flunssan hoitoon – tähän lääkäri luottaa

0:27img
Flunssa vai korona? Asko Järvinen kertoo, millaisia oireita korona nyt aiheuttaa.
Julkaistu 01.11.2022 07:14

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Flunssa eli nuhakuume paranee yleensä itsestään. Toipumista voi tukea antamalla elimistölle riittävästi lepoa ja nestettä.

Karhea kurkku, päänsärky ja vilunväreet ovat tavallisia ensioireita elimistöön iskeneestä flunssasta. Nuhakuumetta aiheuttavat sadat eri virukset, joilla on tapana levitä ilmojen viiletessä ja ihmisten pakkautuessa sisätiloihin toistensa läheisyyteen.

Lue myös: Tässä vaiheessa flunssaan sairastunut on tartuttavimmillaan

Pärskeiden ja kosketuksen kautta tarttuvat flunssavirukset aiheuttavat yleensä parista päivästä pariin viikkoon kestävän lievän taudin.

Vaarattomuudesta huolimatta kipu, kuume, väsymys, nuha ja tukkoisuus ovat ikäviä seuralaisia. Moni kokeileekin erilaisia vippaskonsteja parantumistaan edistääkseen, mutta paranemista jouduttavaa hoitoa nuhakuumeeseen ei ole tarjolla. 

Ravintolisät ja oireita lievittävät lääkkeet eivät juuri lyhennä sairastamisaikaa, vaan flunssa paranee samassa ajassa itsestään. Hyvin simppelit kotikonstit tukevat nopeaa toipumista.

"Aliarvioitu" keino flunssan selättämiseen

Tärkeintä olisi yksinkertaisesti levätä, jotta immuunijärjestelmä voi taistella virusta vastaan täydellä teholla. Sängyn tai sohvan pohjalta on hyvä nousta silloin tällöin jaloittelemaan, mutta kovaa fyysistä rasitusta tulee välttää. Ihmisten ilmoille ei kannata kipeänä lähteä, jotta tauti ei leviä.

Toinen perusneuvo on juoda riittävästi. Amerikkalainen yleislääkäri Jay-Sheree Allen vannoo nesteytyksen nimeen.

– Ykkösneuvoni flunssan selättämiseen on hyvä nesteytys. Aliarvioimme tämän perusasian tärkeyden, Aleen sanoo Today-sivustolle

Simppeli testi paljastaa, juotko riittävästi vettä – selvitä sekunneissa! Juttu jatkuu videon alla.

0:30img

Helppo ihotesti paljastaa, juotko tarpeeksi vettä.

Juomaksi sopii niin vesi kuin mehukin. Myös keitot auttavat ylläpitämään hyvää nesteytystä. Kahvi ja muut runsaasti kofeiinia sisältävät juomat sekä alkoholi kannattaa sen sijaan pitää flunssan ajan pannassa, sillä ne poistavat elimistöstä nestettä.

Riittävästä juomisesta huolehtiminen on tärkeää varsinkin, jos flunssaan liittyy kuumetta. Nestehukka uhkaa eritoten pikkulapsia ja vanhuksia, joiden elimistö kuivuu aikuisia herkemmin.

Juominen voi auttaa ohentamaan tukkoisuutta auttavaa limaa, jolloin hengitys kulkee helpommin. Tukkoisuuden väheneminen pienentää myös keuhkoputki- ja poskiontelotulehduksien kaltaisten jälkitautien vaaraa. 

Lue myös: "Terveydeksi!" – tiesitkö, miksi aivastamiseen reagoidaan näin?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Alla olevalla videolla lääkäri kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lähtee flunssan jälkeen treenaamaan.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Ota tämä huomioon, kun lähdet treenaamaan flunssan jälkeen.

Lähteet: Today, Terveyskirjasto, THL

Tuoreimmat aiheesta

Flunssa