Niin sanotut tyttöjen ja poikien lelut ovat olleet normi, joka on nyt murtumassa. Psykologi Laura Blomqvist näkee kehityksen hyvänä. – Aikuinen ja hänen asenteensa tekevät sukupuolittamisen, Blomqvist muistuttaa.
Kun Bariesta tunnettu Mattel julkaisee sukupuolen ilmaisun moninaisuutta tukevan nuken, some täyttyy kommenteista. Kun pienistä, vihreistä sotilasukoista tehdään naisversio, syntyy keskustelua. Monelle tuntuu olevan suorastaan sydämen asia, että pinkki nukke on tyttöjen, sininen auto taas poikien lelu.
– Ajattelen, että lelujen sukupuolittuneisuus heijastaa yhteiskunnan normatiivisuutta. Ympäristöä, joka vallitsee. Sukupuoliaiheet ja -normit heijastuvat leluihinkin, sanoo seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden kysymyksiin erikoistunut psykologi Laura Blomqvist.
Niin sanotut tyttöjen ja poikien lelut ovat normi, naisiin ja miehiin jaetun kulttuurin jatke. Niin on aina ollut. Se ei kuitenkaan tarkoita, että asian täytyisi aina olla näin.
– Lelujen sukupuolittuneisuus kapeuttaa lapsen mahdollisuuksia ilmentää sukupuoltaan. Se voi ohjata paljonkin sitä, miten lapsi alkaa ymmärtää, mitä sukupuoli on. Se ohjaa lapsen ajattelua.
Sukupuolitetut lelut ovat "nimenomaan aikuisia varten"
Moni lelu on jo tehtaalta tullessaan valmiiksi sukupuolitettu, vaikka lapsi ei lähtökohtaisesti ymmärrä autoa poikien ja nukkea tyttöjen leluksi. Lelujen sukupuoliroolit ovatkin olemassa yleensä muusta syystä.
– Ne ovat nimenomaan aikuisia varten. Lapsihan suhtautuu ylipäätään moninaisuuteen mutkattomasti ja luontevasti. Aikuinen ja hänen asenteensa tekevät sukupuolittamisen.
Jos sukupuolettomat lelut saavat mielen rauhattomaksi, Blomqvist kehottaisi pysähtymään.
– Jos asia huolettaa, ihmisellä saattaa olla huoli siitä, etteivät tytöt saisi olla enää tyttöjä ja pojat poikia. Se on monesti keskustelussa yksi argumentti, jossa mennään siinä mielessä metsään, että ei tavoite ole täysi sukupuolineutraalius. Tavoite on se, että mahdollistetaan sukupuolen ilmaisua ja sen moninaisuutta ylipäätään, Blomqvist sanoo.
Lelut ja leikkiminen ovat lapselle tärkeitä taitojen kasvattajia. Kuvituskuva.shutterstock
Ajatuksena siis olisi, että tytöt voisivat ilmaista itseään muillakin tavoilla kuin hoivailemalla nukkeja tai leikkimällä leikkihellalla. Sama vapaus koskisi kaikkia lapsia.
– Sukupuolineutraaliuden sijaan olisi parempi kenties puhua sukupuolisensitiivisyydestä, Blomqvist sanoo.
Anna lapselle yhä enemmän vapautta valita
Lelut ja leikkiminen ovat lapselle tärkeitä taitojen kasvattajia. Erilaiset pelit ja leikit kehittävät esimerkiksi ajattelun taitoja ja motoriikkaa. Myös vuorovaikutustaidot kehittyvät leikkimisen kautta.
– Lelun tulisi palvella näitä tavoitteita, ja sen tulisi olla lelun keskeinen juju, ei sukupuolen. Ajattelisin ja toivoisin, että vahvasti sukupuolitetut leikit ja roolit pikkuhiljaa alkaisivat vähän murtua, Blomqvist sanoo.
Leikkiminen on muutenkin murroksessa. Pihapelit ja rakentelut väistyvät, kun leikkiminen siirtyy ruutujen ääreen ja digimaailmaan. Leikki-iän suloisena, lyhyenä hetkenä Blomqvist toivoisi lapselle yhä enemmän vapautta valita, mistä leikeistä ja leluista itse pitää sen sijaan, että aikuinen ajaisi lasta tiettyyn rooliin tai leikkiin.
Pihapelit ja rakentelut väistyvät, kun leikkiminen siirtyy ruutujen ääreen ja digimaailmaan Kuvituskuva.shutterstock
– Jos lasta yritetään pakottaa tietyntyyppiseen leikkiin tai leluihin, jotka eivät tunnu omalta, se voi lisätä ulkopuolisuuden ja erilaisuuden tunnetta. Lapsi huomaa, ettei pidäkään niistä leluista ja leikeistä, joihin muut kannustavat.
Muutoksia kaivataan myös mainoksiin
Jos pehmolelut, astiastot, autot, lelulimat ja nosturit olisivat vapaasti kaikkien käytössä, lapsi voisi itse päättää, mistä pitää ja miten itseään ilmaisee. Samalla käsitys ympäristöstä ja omasta itsestä laajenee: minä osaan tämän ja tuon, voin olla tällainenkin!
Blomqvist toivoisi samanlaista avartumista myös lelumainoksiin.
– Toki saa olla sellaisiakin leluja kuin tähänkin asti, mutta alettaisiin kiinnittää huomiota siihen, miten niitä markkinoidaan. Että kun mainostetaan vaikkapa leluautoa, mainoksessa ei olisi aina vain poika, joka sillä leikkii. Tai ettei vastaavasti nukeilla leikkisi aina tyttö vaaleanpunaisissa vaatteissaan.
"Se, että leikkii monenlaisia leikkejä, on hyvä"
Jos lapsi vanhemman mielestä leikkii ”väärin” tai ”väärillä leluilla”, Blomqvist kehottaa laskeutumaan lapsen tasolle. Mistä hän pitää, mikä häntä kiinnostaa ja miksi? Omia ajatuksia tai mielikuvia ei tulisi peilata lapseen – ajateltu uhka kun on yleensä olemassa vain aikuisen mielessä.
– Luota siihen, että lapsi itse kertoo, mistä hän innostuu ja tykkää. Kiinnittäisin myös huomiota siihen, mistä aikuinen tässä on huolissaan? Tätä pohdintaa olisi hyvä jatkaa. Kertooko huoli aikuisen asenteista enemmän kuin siitä, että lapsen mielenkiinnonkohteissa olisi jotakin huolestuttavaa?
Erilaisista auto- tai nukkeleikeistä ei ole lapselle haittaa – päinvastoin. Kuvituskuva.shutterstock
Erilaisista auto- tai nukkeleikeistä ei ole lapselle haittaa – päinvastoin.
– Se, että leikkii monenlaisia leikkejä, on hyvä. Lapsi peilaa maailmaa monenlaisten leikkien kautta. Se rikastuttaa ajattelua ja auttaa ymmärtämään maailmaa, suhtautumaan siihen avoimemmin mielin.
LUE MYÖS: "Otatko tyttöjen vai poikien lelun?" – Jenkeissä on käyty taistoon sukupuolittuneita lastenaterioita vastaan
Lue lisää lifestyle-artikkeleita!
Juttua muokattu 14.10.2019 klo 9.30: Mattelin julkaisema uutuusnukke ei ollut Barbie, vaan oma nukkesarjansa.