Kun 8-vuotias tytär halusi viedä rakkaat nukkensa varastoon, Sannassa heräsi huoli – muistuttaa nyt muita: "Lapsella on oikeus olla lapsi"

2:41img
Niin sanotut tyttöjen ja poikien lelut ovat olleet normi, joka on nyt murtumassa. Psykologi Laura Blomqvist näkee kehityksen hyvänä. – Aikuinen ja hänen asenteensa tekevät sukupuolittamisen, Blomqvist muistuttaa.
Julkaistu 16.05.2020 08:05

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Sannan tytär oli aikeissa lopettaa rakkaan leikkiharrastuksensa jo 8-vuotiaana, koska kiusaajien mukaan nuket ovat "lapsellisia". 

Muistatko vielä, mikä oli lapsuudessasi lempilelusi? Entä koska lopetit leikkimisen sillä?

Sanna Korhosen tytär rakastaa nukkeja. Tyttö kuitenkin oli valmis luopumaan niistä jo 8-vuotiaana kiusaajien kommenttien vuoksi.

"Ai, leikit Barbeilla, lapsellista"

Kaikki alkoi Barbeista.

Sanna, 33, alkoi epäillä, että jokin on vialla, kun tytär halusi viedä aiemmin niin rakkaat nuket varastoon.

– Kyselin tästä ja hänelle oli sanottu, että 'ai, leikit Barbeilla, lapsellista'. Oli siis suullisesti häpäisty, eikä tyttö enää halunnut leikkiä, tai leikki salassa, Sanna kuvailee.

Etäkoulu toi osaltaan helpotusta tilanteeseen, mutta loi myös uudenlaisia ongelmia. Kun lapset soittelevat videopuheluita toisilleen, taustalla vilahtavat nuket ovat saaneet kaverin ihmettelemään ”vieläkö sä leikit Barbeilla”.

– Jouluna tyttö sai sellaisen toivomansa oikein kunnon nuken. Jonkun aikaa hän sillä leikki. Sitten huomasin, että sekin hiipui. Otin tämän puheeksi tytön kanssa ja hänelle oli tullut palautetta, että leikkiminen nukeilla on tosi lapsellista, Sanna kuvailee.

Sanna on huolissaan siitä, mistä 8-vuotiaille on syntynyt mielikuva lapsellisuuden ”noloudesta”. Hehän ovat itsekin vasta lapsia.

– Siinä alkoi mietityttää muiden lasten vanhemmat ja se, mikä mielikuva heillä lapsesta on. Itse ajattelen niin, että lapsen tulee leikkiä eikä olla koko ajan esimeriksi puhelimellaan. Lapsi on kuitenkin lapsi, ja lapsen kuuluu leikkiä.

"Tuntuu, että nykypäivänä leikkiminen on epänormaalia"

Tyttärelleen Sanna on sanonut, että tämän kuuluukin olla lapsellinen – siis lapsi, lapsenomainen ja tehdä lasten asioita, kuten leikkiä. Muut eivät kuitenkaan tunnu aina olevan samaa mieltä.

KUVA VAIN LIFESTYLEEN

Sanna on huolissaan siitä, mistä 8-vuotiaille on syntynyt mielikuva lapsellisuuden ”noloudesta”. Hehän ovat itsekin vasta lapsia. Kuva: Sanna

– Tuntuu, että nykypäivänä leikkiminen on epänormaalia, että pitäisi liian nopeasti aikuistua. Olemme joulusta asti tytön kanssa nyt käyneet läpi sitä, ettei ole mitään hävettävää ja nukeilla saa leikkiä.

Kannustus on auttanut: tytär uskaltaa nyt ottaa nuken mukaansa esimerkiksi ulos tai kauppaan.

– Olen saanut osoitettua hänelle, että tämä on ok, ei tarvitse hävetä. Monilta lapsilta kuitenkin tulee kritiikkiä, ja on ollut iso homma saada tyttö ymmärtämään, ettei siinä oikeasti ole mitään väärää.

Eikö Suomesta löydy muita nukella leikkiviä?

Lopulta Sanna päätti kirjoittaa aiheesta Facebookiin ja kysyä, onko kukaan muu joutunut vastaavanlaisen kiusaamisen ja vähättelyn uhriksi. Eikö Suomesta todella löydy muita nukella leikkiviä esiteinejä?

Sannan iloksi moni tunnusti leikkien olevan edelleen yleisiä. Moni myös lähetti positiivisia tsemppiviestejä Sannan tyttärelle.

– Vastaukset luin tytöllekin, hän sai niistä hyvää mieltä: hän ei olekaan ainoa, joka leikkii! Monissa viesteissä oli ihania sanoja ja viestien määräkin oli mieletön. Pystyimme näyttämään lapselle, että muualla Suomessa on lapsia, jotka leikkivät nukeilla.

"Mitä enemmän aikuistuu, sitä enemmän unohtuu hauskuus"

Tytär täyttää juhannuksena yhdeksän vuotta, ja Sanna toivoo, että tämä saisi olla lapsi vielä pitkään. Korona-aikana perhe on pelannut lautapelejä, käynyt hiihtämässä ja pyörälenkeillä.

– Toki tyttö myös käyttää puhelinta, mutta toivon, että hän leikkisi mahdollisimman paljon. Korona-aikaan olemme yhdessä tehneet paljon sellaista, mitä itse tein omassa lapsuudessa. Toki ymmärrän, että ajat ovat muuttuneet, mutta yritän silti, ettei kaikki aika menisi aivan ruudun tuijottamiseen.

Sanna uskoo, että asenteet opitaan kotona. Siksi hän toivoisi, että nukkeja lapsellisina pitävien lasten vanhemmat hiljentyisivät itsekseen ja muistelisivat omaa lapsuuttaan. Leikin taika ja siihen uppoutuminen ei ole keltään pois.

25.B6K7XA

"Jokainen lapsi on erilainen, mutta jos lapsi haluaa leikkiä nukeilla, ei se ole väärin." Kuvituskuva.

– Mitä enemmän aikuistuu, sitä enemmän unohtuu hauskuus ja tietty lapsenmielisyys. Ihmisistä tulee vakavampia, ei osata enää leikitellä, Sanna kuvailee.

– Lapsella on oikeus olla lapsi juuri siihen saakka kuin hän haluaa. Aikuisena kerkeää olla ihan tarpeeksi, kunhan kasvaa. Jokainen lapsi on erilainen, mutta jos lapsi haluaa leikkiä nukeilla, ei se ole väärin.

"Lapsen pitäisi mahdollisimman paljon antaa olla lapsi"

Kiusaaminen tuntuu Sannan mukaan kumpuavan siitä, ettei joku kuljekaan massan mukana. Jo ala-asteella lapset nälvivät toisiaan, jos jollakulla ei olekaan samoja Niken tai Adidaksen vaatteita tai uusinta puhelinta.

– Kaikki pitäisi tehdä samalla tavalla, ei saisi olla oma itsensä tai tehdä, mitä haluaa. Vaatteet pitäisi olla viimeisen päälle. Tokihan niitä parhaansa mukaan haluaa lapselle ostaa, mutta olen senkin sanonut, että kun on ehjät, puhtaat ja sopivat vaatteet, se riittää. Ei tarvitse olla kuudenkympin paitaa tai satasen housuja. Tuntuu, että sellainen menee vähän överiksi.

Sanna haluaisi kertoa sekä lapsille että vanhemmille, että lapsuuden hetki on häilyvän lyhyt. Siitä kannattaa pitää kiinni.

– Lapsen pitäisi mahdollisimman paljon antaa olla lapsi, antaa leikkiä ja kannustaa leikkimään. Eikä se ole vaarallista, jos aikuinenkin vähän heittäytyy lapselliseksi. Se on monelta unohtunut.

Muistatko "vettä kengässä" -leikin? Näitä nostalgisia leikkejä moni ysärilapsi leikki koulun pihalla:

5:27img

LUE MYÖS: Oletko huolissasi, jos lapsi leikkii "väärän sukupuolen" leluilla? Psykologi kertoo kantansa tyttöjen ja poikien leluihin

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Tuoreimmat aiheesta

Kiusaaminen