Oletko huomannut? Tämä sisaruksista on todennäköisimmin vanhempien suosikki

Kuka voisikaan vastustaa perheen pienintä? Kuopus on uuden tutkimuksen mukaan vanhempien suosikki – ehkä hiukan yllättävästä syystä.

Useat sisarukset taistelevat vanhempien ajasta ja huomiosta. Tyypillisesti ajatellaan, että esikoinen on perheen suosikkilapsi, sillä eihän ensimmäisen lapsen kanssa voi kilpailla. Tuore Brigham Young -yliopiston School of Family Lifen tekemä tutkimus valottaa kuitenkin uutta tietoa asiasta.

Tutkimuksen mukaan perheen nuorimmainen on kaikista todennäköisimmin vanhempien suosikki. Tämä perustuu niin sanotusti havaittuun suosikkina olemiseen.

Jos kuopus tuntee olevansa vanhempien suosikki ja vanhemmat myöntävät asian, lapsen ja vanhempien suhde voimistuu. Jos kuopus ei tunne olevansa suosikki, käy päinvastoin: suhde heikkenee.

Tutkimuksen mukaan esikoisen kohdalla ei kuitenkaan käy näin: pidettiin häntä suosikkina tai ei, vaikutus vanhempien ja lapsen väliseen suhteeseen on pienempi.

Tutkimuksessa oli mukana noin 300 perhettä, joissa jokaisessa oli kaksi teini-ikäistä lasta. Tutkimukseen osallistuneilta vanhemmilta kysyttiin erilaisia kysymyksiä suhteiden lämmöstä ja ristiriidoista. Teinejä taas pyydettiin kuvailemaan suhdettaan vanhempiin.

Nuorempia vertaillaan useammin vanhempiin sisaruksiin

Tutkijat uskovat, että tulos perustuu vertailuun. Nuoremmat sisarukset nimittäin antavat enemmän painoarvoa vertailulle juuri vanhempiin sisaruksiin.

– Luulen, että on todennäköisesti harvinaisempaa, että vanhemmat sanovat vanhemmille sisaruksille, 'miksi et voi olla enemmän kuten nuorempi sisaruksesi?' Todennäköisemmin se on juuri päinvastoin, kertoo tutkimuksen tehneen koulun professori Alex Jensen.

Keskimmäisiä lapsia tutkimuksessa ei otettu huomioon, mutta Jensen uskoo, että sama kaava toteutuu myös suuremmissa perheissä. Kuopus katsoo ylöspäin vanhempia sisaruksiaan, seuraavaksi nuorimmainen katsoo itseään vanhempia sisauksia ja niin edelleen.

Professorin mukaan lapsia voi kohdella eri tavalla

Lasten vanhempia saattaa mietityttää, miten kohdella kaikkia sisaruksia parhaimmalla mahdollisella tavalla. Jensenin mukaan samanlainen kohtelu ei välttämättä ole paras ratkaisu.

– Kun vanhemmat rakastavat ja tukevat kaikkia lapsia enemmän ja ovat johdonmukaisia, ei suosikkijärjestelmällä ole niin paljon merkitystä.

– Jotkut vanhemmat ajattelevat, että lapsia pitää kohdella samalla tavalla. Sanoisin mieluummin, 'ei, heitä pitää kohdella reilusti, mutta ei samalla tavalla'. Se on ok, jos keskittyy kohtelemaan lapsia eri tavalla, sillä he ovat erilaisia ihmisiä ja heillä on erilaiset tarpeet, Jensen kiteyttää.

***


Lue myös:

    Uusimmat