Oletko perheen kuopus? Tämä myytti luonteestasi ei pidäkään paikkaansa

Kuopus ei olekaan perheen hurjapäisin, paljastaa analyysi.

Onko perheen nuorin lapsi myös hurjapäisin? Ei välttämättä, totesi Baleaarien yliopiston tutkimus.

Tomás Lejarragan johtama tiimi tutki väitettä, jonka mukaan perheen nuorimmat lapset ottavat enemmän riskejä, kertoo IFLScience. Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

– Persoonallisuuspsykologit ovat vuosikymmenten ajan uskoneet, että syntymäjärjestys vaikuttaa persoonallisuuteen. Viimeaikaiset todisteet osoittavat, että näin ei ole, tutkimustiimi toteaa.

"Ajatus siitä, että syntymäjärjestys vaikuttaa persoonallisuuteen ja erityisesti riskinottoon, on voimakas"

Tutkimuksessa perattiin tietoja selvityksistä, joissa koehenkilöt esimerkiksi valitsivat riskialttiin ja turvallisen vaihtoehdon väliltä. Tutkimuksia oli tehty Saksassa, ja niissä oli yhteensä kymmeniä tuhansia osanottajia. 

Katso myös: Käykö sinullekin näin vanhempiesi kanssa? Asiantuntija: "Saattaa olla puolisolle aika ärsyttävä kokemus". Juttu jatkuu videon alla.

Suurimmassa osassa valintoja syntymäjärjestyksellä ei ollut vaikutusta. Se, oliko henkilö kuopus vai ei, ei vaikuttanut hänen itse raportoimaansa haluun ottaa riskejä.

– Ajatus siitä, että syntymäjärjestys vaikuttaa persoonallisuuteen ja erityisesti riskinottoon, on voimakas. Etsimme todisteita tutkimuksista, kokeellisista ja tosimaailman tiedoista, analysoimme henkilöiden itse antamia raportteja, riskipäätöksiä ja niistä aiheutuvia elämänvalintoja, tutkimustiimi listaa.

– Havainnot viittaavat yksimielisesti samaan suuntaan: syntymäjärjestyksellä ei ole vaikutusta aikuisen riskinottoon.

Riskinottoa voi esiintyä vain lapsuudessa?

Joissakin aiemmissa tutkimuksissa on saatu päinvastaisia tuloksia. Tutkimustiimin mukaan syy voi piillä esimerkiksi perattavassa datassa, jossa saattaa olla laadullisia puutteita.

Voi myös olla, että myöhemmin syntyneet ovat "epäedullisessa asemassa" kilpaillessaan esikoisten kanssa vanhemmistaan ja näiden resursseista, ja siksi heidän kannattaa joissakin tilanteissa ottaa riskejä.

– Tällainen dynamiikka voi kuitenkin rajoittua vain lapsuuteen, kenties teini-ikään, eikä se välttämättä vaikuta persoonallisuuteen ja käyttäytymiseen ajallisesti etäisissä aikuisympäristöissä, tutkimustiimi pohtii.

Katso myös: Pojan tunteikas ensikohtaaminen pikkusiskon kanssa tallentui videolle: "Sinä olet nyt veli"

Lue myös:

    Uusimmat