Tunnereaktiot kumpuavat siitä, miten tulkitsemme tilannetta, eivät faktoista.
Et halua itkeä, mutta se tapahtuu ihan pian. Kohta. Kyynelet ovat jo matkalla...
Vaikka herkkyys on lahja ja itkeminen terveellistä, joskus sitä toivoisi, että itkeminen tapahtuisi vasta omassa rauhassa. Kun ehtisi edes vessaan asti!
Psykologi Steve Orman mukaan useimmat tilanteet eivät edes ole niin suuria katastrofeja kuin itkuherkkyys antaa ymmärtää. Kyynelet voivat kihota pintaan siksi, että ongelma tuntuu suuremmalta kuin onkaan: mieli on jo muotoillut töissä tapahtuneesta lapsuksesta mokan, joka tuhoaa koko uran.
Orman mukaan itkemiseen johtavat tunnereaktiot kumpuavat siitä, miten tulkitsemme tilannetta, eivät faktoista. Kun kumppani haluaa jutella "vakavasti" ja kyynelet tekevät tuloaan, kyse saattaa siis olla eron pelosta. Tohtori Gayani DeSilvan mukaan myös stressi tai hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa itkemisherkkyyteen.
Orman ja DeSilvan mukaan ratkaisu on yksinkertainen. Lue neuvot alta!
1. Ennen jokaista suurta keskustelua käy rauhallinen keskustelu itsesi kanssa. Kerro itsellesi, että tulet pysymään rauhallisena. Jos työkeskustelu hermostuttaa, muistele niitä menestyksekkäitä asioita, joita olet töissä tehnyt. Kyse ei aina ole potkuista, myös muunlaista palautetta on olemassa!
Rentoudu hengityksen avulla:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
2. Kun keskustelu on käynnissä, keskity siihen, mitä toinen ihminen sanoo. Älä huku pääsi sisällä pyöriviin ajatuksiin siitä, miten olet huono ihminen ja miten tämäkin on vain yksi uusi katastrofi jo epäonnistuneeseen päivääsi.
3. Mikäli mieleesi pompahtaa huolenaihe, kysy siihen liittyvä kysymys.
4. Varmista, että ymmärrät, mitä sinulle sanotaan: älä jää kiinni omiin tulkintoihisi tai siihen, mitä uskoit sinulle sanottavan. Mistä todella oli kyse?
5. Kun keskustelu on ohi ja olo on vieläkin kurja, itke, jos sinua itkettää.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Womenshealthmag.com