Oletko jo käynyt? Korona-aika on lisännyt myös merellisten kansallispuistojen suosiota

1:59img
Julkaistu 15.07.2021 21:05
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Korona-aika on kasvattanut myös merellisten kansallispuistojemme suosiota. Merellisten puistojen erikoisuus ovat vedenalaiset luontokohteet. Kuudessa merellisessä kansallispuistossa vierailee yhteensä noin 200 000 kävijää vuodessa. Heistä puolet suuntaa Selkämeren kansallispuistooon.

Iso-Enskerin saari sijaitsee Porin edustalla ja osa saaresta kuuluu Selkämeren kansallispuistoon. Luontoa leimaavat vanha mäntymetsä, louhikkoinen pirunpelto ja runsas merilinnusto.

Korona-aikana myös merellisten kansallispuistojen suosio on kasvanut, eniten juuri Selkämerellä. 

– Täällä se kävijämäärän nousu oli noin 11 prosenttia, mutta Selkämeren kansallispuisto on yksi suosituimpia merikansallispuistoja, mitä meillä on, toteaa luonnonsuojelupäällikkö Anu Riihimäki Metsähallituksesta.

Selkämeri, merikuvaa

Selkämeren kansallispuiston kävijämäärä on kasvanut korona-aikana.

"Täällä pääsee tuijottelemaan horisonttia"

Satakuntaliiton ympäristöasiantuntija Anne Savola käy Iso-Enskerin saarella vähintään kerran vuodessa. Saari houkuttelee niin vapaa-aikana kuin työn puolestakin.

– Tänne houkuttaa tämä meri ja meren läheisyys ja se, että pääsee katselemaan merelle ja tuijottelemaan horisonttia, kertoo Savola.

Suomessa on kuusi merellistä kansallispuistoa. Saariston herkkä luonto on altis kulumiselle ja metsähallitus seuraakin tarkasti, etteivät arvokkaimmat  luontokohteet tuhoudu.

– Meidän on oltava valppaina ja hereillä sen suhteen, jos havaitsemme, että kävijäpaine kasvaa. Selkämerellä tilanne on hyvä. Siellä, missä ihmiset liikkuvat, ei ole herkimpiä luontokohteita, vaan ne ovat enemmän ulkosaariston lintuluodoilla, huomauttaa Riihimäki.

Iso-Enskeri, pirunpelto

Iso-Enskerin saaren nähtävyyksiin kuuluu pirunpelto.

"Pitää ottaa rohkeasti snorkkeli mukaan"

Merellisten kansallispuistojen erikoisuus on se, että nähtävää löytyy myös vedenpinnan alta.

– Meillähän on tosi hienoja riuttaympäristöjä, missä on paljon rakkolevää ja värikästä vedenalaista luontoa. Meriajokasniittyjä löytyy hiekkapohjilta. Pitää vaan ottaa rohkeasti snorkkeli mukaan. Yleensä ne kaikkein hienoimmat alueet on matalalla ja niitä pääsee katsomaan ihan snorklaamallakin, vinkkaa Riihimäki.

 Anne Savola on kiertänyt yhtä lukuunottamatta kaikki Suomen kansallispuistot ja Selkämeri- kuuluu suosikkeihin.

– Vaikkei olisi näin läheistä suhdetta tähän, niin kyllä siitä huolimatta nostaisin tämän ihan sinne kärkipäähän joka tapauksessa. 

Selkämeren kansallispuistossa vieraili viime vuonna lähes 100 000 kävijää. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa