Oletko kyllästynyt odottamaan ylennystä? Näillä vinkeillä sinustakin tulee itsevarma

Nainen pinkissä peruukissa
Copyright: Aliaksei Kaponia
Julkaistu 12.05.2015 05:55

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

 Unelmoi isosti. Älä puhu itsellesi termeillä, kuten "en osaa", "en kuitenkaan" tai "kaikki menee kuitenkin pieleen". Näillä vinkeillä saat lisää pokkaa!

Koskaan ei kasva, jos ei joudu kuumottaviin ja itseä isompiin tilanteisiin.

Näin toteaa Ninni Lehtniemi Olivia-lehdestä. Hän listasi vinkit, joilla nainen voi kasvattaa itselleen pokkaa – siis itseluottamusta.

10 päivässä pokkanaiseksi

1. Kehu nainen päivässä

Ajattele kansantanssia: siinä ei sooloilla kuten baletissa, vaan muiden tehtävä on pelastaa sinut, jos mokaat. Kannattele sinäkin siis muita!

– Psykologisesti negatiiviset jutut jäävät ihmiselle mieleen. Psyyke vain on sellainen. Siksi on todella tärkeää antaa positiivista palautetta ja kehua. Kenestäkään ei tule pokkanaista sillä, että auotaan päätä, kertoo Lehtniemi.

2. Listaa asiat, jotka haluat saavuttaa elämässä

– Naisten halua ei tunnisteta. Nainen saa tykätä asioista, muttei saa haluta, Lehtniemi sanoo.

Älä ole turhan vaatimaton siinä, mitä haluat saavuttaa. Unelmoi isosti. Älä puhu itsellesi termeillä, kuten "en osaa", "en kuitenkaan saa" tai "kaikki menee kuitenkin pieleen". Masentavia ihmisiä on jo tarpeeksi, sinun ei tarvitse masentaa itse itseäsi.

Nainen töissä

3. Perusta kehukerho

Älä jatkuvasti kritisoi itseäsi ja odota itseltäsi parempia tuloksia. Täydellisyys on maali, johon et tule koskaan osumaan, mutta yrittäessäsi saat taatusti vatsahaavan. Miksei koskaan saisi olla tyytyväinen "ihan hyvään"?

Jos mielesi alkaa pyörittää samaa vanhaa "olisit voinut tehdä vielä tämän ja tuon", ajattele sanaa stop. Huuda se mieleesi, jos on tarpeen.

Mikäli negatiivisen puheen kääntäminen positiiviseksi on vaikeaa, perusta kehukerho. Kehukerhossa pitää kertoa oma onnistuminen miltä tahansa elämänalueelta.

– Naiset luulevat, että jos vain saan kympin sijaan 11, sana palkankorotuksen, ylennyksen ja sitten minut huomataan. Ei se mene niin. Pitää tuoda itsensä esiin ja kertoa, Lehtniemi  muistuttaa.

4. Nolaa itsesi

Kannattaa oppia kestämään katseita ja olemaan huomion kohteena myös ikävässä tilanteessa.

– Olisivatko valepolttarit hyvä tapa harjoitella tätä? Lehtniemi miettii.

Muista myös kyseenalaistaa, mikä oikeasti on noloa. Opettaisitko lapsellesi, että lisäkysymysten kysyminen on noloa ja tyhmää? Aivan, et. Se, mikä tuntuu nololta, ei välttämättä ole noloa.

Vaikka sinä olisit ainoa, joka palaverissa uskaltaa avata suunsa, huoneessa on taatusti muitakin, jotka vain teeskentelevät tietäväistä. Tee teille kaikille palvelus – kysy!

5. Kerro työstäsi Twitterissä ja Facebookissa

Moni häpeää omien saavutusten jakamista. Kehuminenhan on haisevaa itserakkautta, jota muut halveksivat: ai, noin hyvin tuollakin muka menee, hah! Riko kaava ja uskalla olla ylpeä itsestäsi. Kuka tietää, kenties sinun firmasi tarjoaa juuri sitä tuotetta tai palvelua, jota Facebook-kaverisi etsii! 

– Ei jaon tarvitse olla omakehua. Jaa jotakin, mistä on hyötyä muille, Lehtniemi neuvoo.

Nainen puhelimessa

6. Kerro, että harmittaa

Naisilla on vaikeuksia tuoda negatiivisia asioita esille. Koskaan ei saisi valittaa, aina pitäisi puurtaa hymyillen. Lehtniemi neuvoo kritisoimaan terveellä tavalla, rakentavasti.

– Sen voi tehdä myös kirjallisesti: lähetä mielipidepalstalle omalla nimellä asiallinen palaute asiasta, joka harmittaa ja jota haluat muuttaa, Lehtniemi neuvoo.

7. Istu alas, tarjoudu aloittamaan

– Mene neuvotteluhuoneessa pöydän ääreen, älä nurkkaan seinän viereen, Lehtniemi sanoo.

Nurkassa on helpompi selata Facebookia ja jättäytyä pois työkuvioista, joista muut sitten keräävät kiitokset. Mene rohkeasti pöydän ääreen ja ota vastaan nakitus, kun sitä tarjotaan. Ilmoittaudu kaikenlaisiin koulutuksiin ja opettele uuden tekniikan käyttö heti, kun on mahdollista. Sinähän et jää jalkoihin!

Nainen luennolla

8. Pue korkokengät

Pokkavaatteessa olo on hyvä, mukava ja itsevarma.

– Kyseessä voi olla mikä tahansa muukin vaate kuin korkokengät. Jokainen varmasti tunnistaa sen vaatteen, josta tulee itsevarma olo, Lehtniemi sanoo.

9. Rohkaise vasta-alkajaa ja kollegaa

Työkeikalla ei tarvitse sanoa olevansa "vain" harjoittelija tai "pelkkä" avustaja. Ota tittelisi rohkeasti haltuun, ja kehota muitakin samaan.

– Miehille harvemmin tarvitsee sanoa, että tuo itseäsi ja mielipiteitäsi enemmän esille, Lehtniemi sanoo.

10. Lepää laakereillasi, paukuttele henkseleitäsi

Ehdottomasti tärkein kohta listassa. Pidä vaikkapa kahden minuutin kehubreikki, jolloin vain nautiskelet työsi tuloksista ja nautit siitä, mitä olet tällä viikolla saanut aikaan.

Aina ei tarvitse suorittaa ja tehdä paremmin. Joskus saa vain nautiskella siitä, miten hyvä onkaan!

Nainen töissä (1)

Osittaiset lähteet: lifehack.org, positivityblog.com

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä