Oletko saanut tarpeeksesi sähkölaskuista? Aurinkoenergia voi jopa puolittaa kulusi

Aurinkopaneelien avulla voi tuottaa niin käyttö- kuin lämmityssähköäkin. Lehtikuva
Julkaistu 13.04.2016 07:30
Toimittajan kuva

Hannele Lampela

hannele.lampela@mtv.fi

Aurinkopaneelien avulla voit tuottaa sähköä itse. Kaikkiin kohteisiin se ei kuitenkaan sovi. 

Sähköyhtiöiden siirtomaksut kiukuttivat viime talvena ja paukkupakkaset saivat monen haukkomaan henkeä laskujen tippuessa postilaatikkoon.

Mitä, jos tuottaisit osan sähköstäsi itse? Ajatus on houkutteleva. Sähköverkkoon kytketty rakennus voi tuottaa tehokkaimmillaan puolet koko vuoden sähkötuotannosta.

Aluksi lompakon nyörejä kuitenkin kiristää alkusijoitus, joka on kohteesta ja käyttötavoista riippuen aina useita tuhansia euroja.

Verkkopalvelu Sun Energian perustaja Antti Rousi kertoo, että jos esimerkiksi 130-neliöiseen taloon halutaan tuottaa sekä käyttö- että lämmitysenergia auringon avulla, kustannukset ovat 5 000–10 000 euroa.

– Tätä on kuitenkin ajateltava sijoituksena ja hintaa kannattaa peilata järjestelmän käyttöikään, joka on noin 30 vuotta. Tietyn takaisinmaksuajan jälkeen paneelit tuottavat täysin ilmaista sähköä. Aurinkopaneelit ovat investointi – jos nyt asennan, millaisen tuoton saan tulevaisuudessa, sitä kannattaa pohtia, Rousi toteaa.  

Rousin mukaan aurinkoenergian investointihinta on laskenut jopa 80 prosenttia kymmenessä vuodessa, kun sähkön käyttäjän sähköstä maksama hinta on samaan aikaan noussut 50 prosenttia.

– On saavutettu kannattavuustaso, eli järkevästi aurinkoenergiaa asennettaessa se tulee kannattavaksi ja maksaa itsensä takaisin verrattain nopeassa ajassa, hän kertoo.

Aurinkopaneelien asentaminen ei aina kannata

Motivan mukaan aurinkoenergian hyödyntäminen on mahdollista suurimman osaa vuotta myös Suomessa pimeistä talvista huolimatta. Vain keskitalvella, eli joulu–tammikuussa sähkö on tuotettava muilla tavoin, sillä aurinkoenergiaa ei voi varastoida.

Rousin perustama Sun Energia on palvelu, jolla kuluttaja voi maksutta arvioida, kuinka suuren hyödyn aurinkopaneelien avulla voi saada. Kaikkiin kohteisiin se ei kuitenkaan sovi. 

– Kohde on sitä kannattavampi, mitä vähemmän varjoa esimerkiksi kattopinnalle tulee. Me laskemme, milloin se on kannattavaa ja kuinka kannattavaa se on. Annamme tiedon rakennuksen omistajalle, mutta hän saa itse tehdä päätöksen antamiemme tietojen perusteella.

– Jos esimerkiksi katto on hyvin varjostunut ja kattokaltevuudet tai katon suuntaukset ovat epäsuotuisat, investointi on kannattamaton. Jos se ei kannata, me sanomme sen, Rousi toteaa.

Järjestelmää harkitsevan kannattaa ottaa huomioon myös lupa-asiat, sillä rakennus- tai toimenpidelupa voidaan tarvita. Lisäksi mikäli sähköä halutaan tuottaa verkkoon, on oltava yhteydessä myös sähkökauppiaaseen ja verkkoyhtiöön jo ennen laitteiston hankintaa.

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö