Vaikka aurinkosähköä käyttää yhä harva, on sen kulutus nopeassa kasvussa.
Uusiutuvien energialähteisen osuus energian loppukulutuksesta Suomessa on yli 40 prosenttia. Vuoden 2030 tavoite on yli 51 prosenttia.
Viime vuonna tapahtui merkittävä käänne, sillä uusiutuvan energian kulutus ylitti ensimmäistä kertaa tilastoissa fossiilisten polttoaineiden ja turpeen yhteenlasketun kulutuksen.
Myös aurinkosähkön käyttö Suomessa kasvaa rivakkaa tahtia.
– Se on oikeastaan kaksinkertaistunut vuodesta 2016 lähtien, Helenin tuoteryhmäpäällikkö Krista Jaatinen sanoo.
Tuotannon vuosittaisesta kaksinkertaistumisesta huolimatta aurinkosähkön osuus Suomen koko sähköntuotannosta on silti hyvin vaatimaton eli 0,4 prosenttia.
– Aurinkomarkkinoissa eletään alun loppua. Alku on takana ja nyt lähtee kiihtymisvaihe. Aurinkoenergia on yksi halvimmista tavoista tuottaa sähköä.
Jaatinen muistuttaa, että aurinkosähköteknologia on kehittynyt viimeisten vuosikymmenten aikana nopeasti.
– Jos nyt halutaan tehokkaampia paneeleita, niin paneelin kokoakin pitää melkein suurentaa.
Jaatinen kuitenkin kertoo uusia tekniikoita tutkittavan esimerkiksi Aalto-yliopistossa. Näin ollen on mahdollista, että tulevaisuudessa aurinkopaneelien koko pienenee samalla kun teho kasvaa.
Kannattava sijoitus
Järvenpäässä asuva Pigga Filenius on yksi heistä, joiden kodin katolta aurinkopaneeleita löytyy. Monet haluavat seurata niin sanotusti itse tuotetun sähkön kulutusta tarkemmin.
– Jos sitä tykkää seurailla, mihin se kulutus päivittäin kulkee, niin sen voi tehdä. Jos haluaa olla vaivaton kuluttaja, niin ei sitä sen enempää tarvitse seurailla, Pigga Filenius.
Ilmastokysymykset olivat Fileniukselle merkittävä syy valita aurinkosähkö.
– Valehtelisin jos sanoisin, ettei sitä olisi pohdittu. Ehkä haluan korostaa sitä, että tämä on hyvä järjestelmä vaikka näitä asioita ei päällimmäisenä pohtisikaan.
Filenius myy omasta tuotannosta ylijäävän sähkön takaisin sähköyhtiölle. Sähköpaneelien ostaminen on Fileniuksen mielestä ollut kannattavaa sijoitus.
– Jos puhutaan suoraan rahasta, niin meillä säästyy noin 400-500 euroa vuodessa, riippuen sähkön hinnasta.
Sähkön myynti hyvä, kotikäyttö paras
Helenin tuoteryhmäpäällikkö Jaatisen mukaan sähkömittarit mittaavat paitsi kotona kulutettavan sähkön määrän, myös sen, kuinka paljon kotona tuotetusta sähköstä jää yli.
– Tämä tieto menee sähköyhtiölle ja se yhdistetään Pohjoismaisesta sähköpörssistä tuleviin tietoihin. Näin ylimääräiselle sähkölle määräytyy arvo, mikä näkyy asiakkaan sähkölaskussa.
Käytännössä siis sähköyhtiölle myytävän sähkön arvo vähennetään sähkölaskun tavanomaisesta loppusummasta. Jaatinen kuitenkin toteaa, että taloudellisesti kannattavinta aurinkosähkö on silloin, kun sen käyttää kotonaan itse.
Aurinkopaneelien hankintapäätöstä tehtäessä Jaatinen suosittelee miettimään hinnan lisäksi myös komponenttien laatua. Aurinkopaneelien käyttöiän kun pitäisi periaatteessa olla noin 25 vuotta. Jaatinen muistuttaa, että halvalla harvoin saa kestävää.