Olli Jokiselta värikäs tarina Pavel Buresta – NHL-supertähden yllättävä käsky hämmensi suomalaisen: "Olin, että häh?"

Olli Jokiselta huima tarina Pavel Buresta – venäläistähden yllättävä käsky sai suomalaisen hämilleen 3:42
Olli Jokiselta huima tarina Pavel Buresta – venäläistähden yllättävä käsky sai suomalaisen hämilleen

Entinen NHL-pelaaja ja nykyinen SHL-valmentaja Olli Jokinen istahti tarinoimaan NHL-tähdet feat. Siim -ohjelmaan yhdessä Siim Liivikin kanssa. Jokinen jakoi muun muassa huikean tarinan ensimmäisestä vuodestaan Florida Panthersin joukkueessa. Venäläistaituri Pavel Buren tiukka käsky pääsi yllättämään nuoren Jokisen.

Yli 1 200 NHL-ottelua pelannut Jokinen tahkosi mittavalla urallaan selvästi pisimmän pätkän Floridassa, johon hän siirtyi vuosituhannen vaihteen jälkeen. Jokinen nousi seuran monivuotiseksi kapteeniksi ja tehomieheksi.

Siim Liivikin haastattelussa Jokinen jakoi mielenkiintoisen tarinan ensimmäiseltä Florida-kaudeltaan 2000–2001.

Joukkueen ylivoimainen supertähti oli tuolloin venäläinen Pavel Bure, joka takoi runkosarjassa 92 tehopistettä. Omaa läpimurtoaan vasta haeskellut 22-vuotias Jokinen teki 16 pojoa.

Jokinen muistelee, että Burella oli tapana saapua esimerkiksi harjoituksiin suurin piirtein sillä kellonlyömällä, kun piti olla paikalla. Treenin jälkeen taituri oli viidessä minuutissa autossaan matkalla kotiin. 

Jokinen oli seurannut Buren menoa Floridassa kuukauden verran, kun edessä oli kauden ensimmäinen vieraspelireissu. Harjoitusten jälkeen pukukopissa venäläinen puhutteli Jokista käskevästi. 

– Se sanoi mulle treenin jälkeen, että ota lenkkarit, shortsit ja pelipaita mukaan. 

Jokinen yritti hangata Burelle vastaan, että eihän siviilivaatteita kanneta normaalisti henkilökohtaisessa kassissa vierasmatkoilla, vaan huolto hoitaisi logistiikan niiden osalta.

Vastaväitteitä ei kuitenkaan otettu vastaan. Lenkkivehkeet pakattiin kassiin.

Buren tarkoitusperät selvisivät välittömästi lentokoneen laskeuduttua vieraspelipaikkakunnalle.

– Pavel sanoi, että lähdetään salille. Olin, että häh? Eikö me mennä syömään?

– Ei, me mennään salille. Tästä lähtien aina vieraspaikkakunnalla, jos sinne ei saavuta yöllä, Bure oli määräävästi tokaissut seitsemän vuotta nuoremmalle Jokiselle.

Bure oli ilmoittanut, että tavasta tulee nyt uusi rutiini. Perustelut olivat tyhjentäviä.

– Treenin jälkeen lentokoneeseen, lennät kolme tuntia. Sitten makaat sängyssä kolme tuntia, menet dinnerille ja vedät ison pihvin, olet kaksi tuntia ravintolassa. Iltayhdeksältä menet taas sinne sänkyyn ja heräät seuraavana aamuna. Olet maannut sellaiset 17 tuntia, Jokinen luettelee Buren perusteluita.

– Sitten sun pitäisi pelata? Ethän sä ole pystynyt pelaamaan, toi sun pelaaminen on ihan paskaa, Bure oli pamauttanut kolmatta NHL-kauttaan aloittaneelle Jokiselle. 

Sen jälkeen vastaväitteet loppuivat.

– Okei, mä tuun salille sun kanssa, Jokinen kertoo naureskellen vastanneensa.

Jokisen mukaan Buren ylimääräinen saliharjoittelu oli venäläisen tarkoin varjelema salaisuus, joka pidettiin piilossa jopa joukkuetovereilta. 

– Puolet pelaajista eivät tienneet, että teimme tuollaista. Hän ei halunnut mainostaa sitä. Hän halusi olla sellainen mystinen pelaaja, josta kaikki puhuivat, että se ei treenaa ollenkaan.

Bure otti kuitenkin muutaman nuoren pelaajan mukaan "salaiseen rinkiinsä". Yksi heistä oli vuosituhannen vaihteessa Jokinen. 

– Yksi kovimmista pelaajista, kenen kanssa mä olen pelannut, nimenomaan sen työmäärän kanssa, Jokinen muistelee. ¨

Pavel Bure pelasi NHL:ssä kaikkiaan 702 ottelua ja mätti 779 tehopistettä. Hän päätti uransa kauteen 2002–2003.

Lue myös:

    Uusimmat