Ystävällinen ja iloinen, muita tsemppaava ja parrasvaloissa viihtyvä luonnonlapsi äärettömällä voitontahdolla. Näin 50 vuotta tänään perjantaina täyttävää Teemu Selännettä luonnehtivat hänen entiset joukkuekaverinsa. MTV Urheilu kysyi merkkipäivän kunniaksi muistoja Selänteestä myös hänen uransa alkuvaiheilta.
Monipuolisesti lapsena urheilua harrastanut Selänne aloitti jääkiekon Espoon alueella. Pienikokoinen mutta taitava hyökkääjä pelasi EPS:ssä ja EJK:ssa ennen siirtymistään Jokerien organisaatioon 14-vuotiaana vuonna 1984. Jokereissa Selänne voitti A-nuorten Suomen kaudella 1987–88 ja debytoi samana kautena 17-vuotiaana seuran edustusjoukkueessa I-divisioonassa.
Selänteen nimi alkoi pian nousta ryminällä kiekkokansan huulille. Hän oli nostamassa Jokereita SM-liigaan, takoi pääsarjassakin vinon pinon maaleja ja voitti Suomen mestaruuden kaudella 1991–92 ennen siirtymistään NHL:ään.
Selänteen liitoa Jokereissa todistivat muun muassa samaan aikaan seuran junioreissa pelanneet ja sittemmin edustusjoukkueessa yhteistä taivalta jatkaneet Waltteri Immonen, Keijo Säilynoja sekä vuoden 1995 maailmanmestari Mika Strömberg.
Selänteen säntillinen treenaaminen ei jäänyt kolmikolta huomaamatta. Tunnollisuus koski myös ohjeisharjoittelua ja venyttelyä, jota Selänne teki Immosen sanojen mukaan "hirveästi".
Kun yhtälöön yhdistettiin päättäväisyys ja Immosen sanoin äärimmäinen voitontahto, Selänne tapasi puristaa itsestään kilpailutilanteissa irti kaiken, mitä lähti.
– Hän vihasi häviämistä, ja se näkyi aina. Teemullakin meni hermot välillä kopissa. Jos pelit eivät luistaneet, sen huomasi, Strömberg kertoo.
Häviäminen ei ollut Selänteen mielessä vaihtoehto.
– Monet kisat ja rankkariskabat treenien jälkeen eivät loppuneet ennen kuin Teemu voitti. Markus Ketterer on maininnut sen monta kertaa, koska hän oli siellä maalissa niitä ottamassa kiinni, Immonen sanoo.
"Sen huomasi silloin, että pitkälle mennään vielä"
3:38
Selänteen himo kehittymiseen ja eteenpäin pääsemiseen säteili hänestä Strömbergin mukaan koko ajan.
– Sen huomasi silloin, että pitkälle mennään vielä.
Kiirettä Selänne ei kuitenkaan pitänyt. Hänellä oli mahdollisuus mennä NHL:ään vuonna 1991, mutta hän vielä kieltäytyi Winnipeg Jetsin tarjoamasta vuoden mittaisesta ja 200 000 dollarin arvoisesta sopimuksesta ja jäi kehittämään itseään Jokereihin.
LUE MYÖS: "Minä tärisin" – Teemu Selänne valitsi uransa tärkeimmäksi ottelun, jossa ei edes pelannut
Selänne olikin suuressa roolissa tähdittämässä Jokereita kaudella 1991–92 Suomen mestaruuteen paukuttamalla 44 runkosarjaotteluun 39+23=62 pistettä ja iskemällä 10 pudotuspeliotteluun 10+7=17 pinnaa.
– Ihan armoton snaipperi ja maalintekijä. Jääkiekko on kuitenkin maalintekopeli, jossa ehkä kovin ammatti maalivahdin ohella on olla maalintekijä, joka oikeasti ratkoo pelejä. Siinä hän oli poikkeuksellinen, Immonen kehuu.
Jokereihin oli tuoksi kaudeksi siirtynyt SaiPasta tshekkihyökkääjä Otakar Janecky, joka takoi ketjussa Säilynojan ja Selänteen rinnalla tulosta. Janeckyn ja 10 vuotta nuoremman Selänteen yhteispeli luisti kuin unelma.
– Minun ja hänen välillään oli harmoniaa. Tiesin, minne hän tulee menemään. Ehkä hän tiesi, että voin syöttää hänelle, kun hän on vapaana. Me ymmärsimme toisiamme ja me tarvitsimme toisiamme. Minulla oli joku, jolle voin antaa syöttöjä ja joka voi tehdä maaleja syötöistä, ja hänellä oli joku, joka pystyi syöttämään hänelle, Janecky kertaa.
Janecky kuvaa Selänteen olleen myös huippunopeana pelaajana kaiken aikaa vastustajille vaarallinen.
– Jos syötin hänelle viisi kertaa, tuli kolme maalia. Hän tiesi, miten hän pystyy tekemään maaleja. Ei ollut väliä, oliko hän vasemmalla tai oikealla puolella tai keskellä. Hän oli syntynyt tappajan vaiston kanssa.
Tulokaskaudella sensaatiomaisen kovaa tykitystä
Mestaruuteen päättyneen Jokerit-kauden jälkeen Selänne oli 22-vuotiaana NHL:ään sanan perustavimmassa merkityksessä valmis. Hoikkaan kroppaan oli tarttunut runsaasti massaa ja ruutia, jotta Selänne ei olisi ollut tuonaikaisten isojen NHL-karjujen heiteltävissä.
– Hän oli tehnyt Juhana Salakan ohjelmilla paljon voimaharjoittelua olympianostoilla; silloin nostettiin paljon rautaa. Varmasti siitä maksettiin sen jälkeen välillä hintaa, kun Teemulla tuli vaikeuksia polvien kanssa, Immonen sanoo.
LUE MYÖS: Teemu Selänne käänsi kylkeä kuultuaan NHL-varauksestaan – mutta tiedätkö miten Daniel Dore -niminen pelaaja liittyy tapaukseen?
Myös Strömberg kiinnitti huomiota Selänteen fyysiseen muutokseen. Hänen sanojensa mukaan Suomeen tuli myöhemmin käymään "jässikkämäisemmän oloinen kaveri", samalla kun "pääkoppa ei ollut muuttunut miksikään".
Tuo aiempaa voimakkaampi ja entistä nopeampi vuoden 1988 ykköskierroksen NHL-varaus teki taalaliigassa nopeasti tuhoa. Suurta vastuuta saanut Selänne tykitti avaussesongillaan 1992–93 tulokkaiden maali- ja piste-ennätykset uusiksi hurjastelemalla 84 runkosarjaotteluun hurjat 76+56=132 tehopistettä Winnipeg Jetsin riveissä.
Vaikka Selänne tiedettiin huippupelaajaksi, tulokaskauden tykitys tuli silti yllätyksenä sekä Immoselle, Säilynojalle että Strömbergille.
– Puhuttiin kuitenkin NHL:stä, jossa ovat kaikki maailman parhaimmat pelaajat vetämässä. On pieni kaukalo ja kaikkea. Vaikka Teemu oli nopea ja hänellä oli hyvä maalivainu, ei varmaan kukaan osannut kuvitella, millaisen tempun hän tekisi siellä, Strömberg sanoo.
Jälkeenpäin voi ounastella, että aivan moista tulokasliitoa ei olisi todennäköisesti nähty, jos Selänne olisi aloittanut taalaliigassa jo kautta aiemmin.
– Tämä oli hyvä tarina siinä mielessä, että hän ei lähtenyt NHL:ään vuotta aikaisemmin. Oli malttia vetää Jokereissa vielä yksi vuosi ja Selänne oli vielä valmiimpi menemään NHL:ään, Säilynoja perkaa.
Illallinen nelinpelivoitolla
1:02
Selänne palasi Jokereihin vielä työsulkukauden 1994–95 aluksi, pelasi seurassa 20 ottelua, voitti Euroopan seurajoukkueiden mestaruuden ja koki Säilynojan, Strömbergin, Immosen, Janeckyn sekä muutamien muiden ennestään tuttujen joukkuekavereiden kanssa vielä tukun yhteisiä hetkiä.
Nykyään haastatelluista eniten Selänteen kanssa ovat yhteyksissä Säilynoja ja Immonen, jotka ovat olleet apuna myös tämän kiekkoleireillä Vuokatissa.
Paljon ovat maaliverkot maailmalla pöllynneet niistä ajoista, kun Selänne kävi 1990-luvun alussa Säilynojan kanssa ensimmäisellä etelänmatkallaan Kyproksella – legendaarinen reissu sekin.
– Olimme silloin nuorina reissussa kahdestaan, ja siellä oli joitain suomalaisia vanhempia herrasmiehiä pelaamassa tennistä hotellin tenniskentällä. Meillä rupesi olemaan rahat loppu ja edessä oli vika ilta. Piti saada ruokaa.
– Sanottiin niille äijille, että lyödäänkö vetoa dinneristä ja pelataan nelinpeli. Me voitimme ja saimme viimeisen illallisen, Säilynoja veistää.
Peli oli tulossa, Dallas piti katsoa
Selänteen seurassa ei tullut tylsää, ja pelien ja treenien ulkopuolella hän osasi ottaa rennosti. Immosen mieleen palaa osuva A-junioriaikainen muisto suosittuun Dallas-televisiosarjaan koukuttuneesta joukkuekaveristaan.
– Asuin silloin Pitäjänmäessä isän ja äidin luona. Olen aina ollut hyvin pedantti siinä, että aina kaksi tuntia ennen pelin alkua pitää olla hallilla, tehdä määrätyt jutut – lämmittelyt ja muut. Teemu tuli silloin meille ja oli tarkoitus mennä yhdessä peliin, mutta se venyi, kun Dallas tuli telkkarista. Teemun luonnonlapsimaisuus näkyi siinä – jakso piti katsoa loppuun.
Valmentaja Leo Äikäs ehti ihmetellä, eivätkö Selänne ja Immonen tule peliin.
– Ehdimme just alkulämpöön jäälle, mutta ei se Teemun peliin vaikuttanut, Immonen sanoo ja jatkaa:
– Monet eivät joudu niin psyykkaamaan ja työntämään itseään peliin, vaan pelivalmius tulee helpommin. Se ei polta kynttilää toisesta päästä ja on yksi juttu, että pystyy tuollaisen pitkän uran tekemään.
"Pysy sellaisena ihmisenä kuin olet"
Selänne kirjautti lopulta NHL-urallaan 1 451 runkosarjaottelussa komeat 1 457 (684+773) tehopistettä. 130 pudotuspeliottelussa saldo karttui 88 (44+44) pinnalla. NHL:n maalikuninkuuden Selänne voitti kolmesti ja Stanley Cupia hän juhli vuonna 2007 Anaheim Ducksin paidassa.
– Hän oli yksi NHL:n suurimmista ja parhaista pelaajista, Janecky ylistää.
Selänne saavutti lisäksi Leijonissa olympiahopeaa, kolme olympiapronssia, MM-hopeaa ja MM-pronssia. Hän oli myös Suomen hopeajoukkueessa maailmancupissa 2004.
Pelaajauransa Kaliforniassa asuva suomalaislegenda päätti kevääseen 2014. Vuonna 2017 hänet valittiin jääkiekon kunniagalleriaan, Hockey Hall of Fameen.
– On ollut mahtavaa seurata hänen uraansa ja olla sen alkutaipaleella mukana. Hän on aina ollut oma itsensä ja hyvin ihmisläheinen. Millainen perheenisä hän onkaan kaikille neljälle lapselleen ja omalle vaimolleen (Sirpalle), miten hän pitää huolta perheestään. Sitä minä ihailen hänessä eniten, Immonen sanoo.
Helmikuussa 50 vuotta itse täyttänyt Säilynoja muistaa Selännettä tämän syntymäpäivänä pilke silmäkulmassa.
– Onnittelut. Perässä tulit.
Strömberg puolestaan toivottaa Selänteelle hyvää eläkepäivien jatkoa.
Janecky toivoo toimittajan välittävän Selänteelle terveiset legendan mahdollisen tapaamisen yhteydessä.
– Teemu, toivon sinulle hyvää terveyttä. Pysy sellaisena ihmisenä kuin olet, koska olet yksi suurimmista pelaajista ja parhaista tyypeistä. Jatka samaan malliin. Hyvää syntymäpäivää, Janecky huikkaa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.