Suomen pankin nykyinen pääjohtaja Olli Rehn kertoo tuoreessa "Kuilun partaalta – näin euro pelastettiin" -kirjassaan, miten vuonna 2012 huhut levisivät Suomen mahdollisesta erosta yhteisvaluutta eurosta. Pohdinta Kreikan euroerosta "Grexitistä" laajentui koskemaan myös muita maita, ja julkisuudessa puhuttiin myös Suomen mahdollisesta euroerosta eli "Fixitistä".
– Jotkin ministeritason harkitsemattomat lausunnot kesän 2012 aikana antoivat vaikutelman, että Suomenkin euroero oli aivan mahdollinen, mitä se ei koskaan ollut, kirjoittaa EU:n talouskomissaarina tuolloin toiminut Rehn.
Esimerkiksi tuolloin valtiovarainministerinä toiminut Jutta Urpilainen (sd.) oli antanut haastattelun, jota maailmalla tulkittiin jopa varoituksena siitä, että Suomi voisi erota eurosta.
Lue myös: Olli Rehn menetti äitinsä eurokriisin keskellä, sai tiedon tilanteesta Ranskaan: "Myöhään illalla vaimoni Merja soitti – äitini tila oli heikentynyt kovasti"
Jossittelu aiheutti hämminkiä
Kirjan mukaan esimerkiksi Roubini Global Economics -analytiikkayhtiö kirjoitti kriisikatsauksessaan heinäkuussa 2012, että "Suomen eurojäsenyyden tulevaisuus näyttää yhä epävarmemmalta", ja että "puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta eroaminen olisi viisasta".
Rehnin mukaan raportissa unohdettiin mainita, että Suomen eurojäsenyydellä oli Suomessa kriisinkin aikana kahden kolmasosa kannatus.
Rehn kirjoittaa, että jossittelu aiheutti paljon hämminkiä, epävarmuutta ja vahingollista Suomen euroeroa koskevaa spekulointia. Hän kertoo huomanneensa tämän omakohtaisesti New Yorkissa elokuussa 2012 Bank of American pääkonttorissa pidetyssä illallistilaisuudessa.
– Kaksi markkinavoimien nuorekasta edustajaa ahdisti minut illallissalin nurkkaan ja tiedusteli muka hienovaraisesti: "Mitä luulette, eroaako Suomi eurosta jo varhain tänä syksynä vai tapahtuuko se vasta myöhemmin, kuten ensi vuonna?" Mitä tuollaiseen voi vastata? No, tietysti selitin hitaasti asioiden todellisen laidan, kirjoittaa Rehn.