Suomen talouden kasvun virkoaminen viivästyy Ukrainan sodan, Lähi-Idän tilanteen ja Trumpin mahdollisten tuontitullien takia, arvioi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn MTV:n Uutisextrassa.
Katso Olli Rehnin haastattelu MTV:n Uutisextrassa kokonaisuudessaan täällä.
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn puolustaa Euroopan keskuspankin päätöstä laskea ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä kolmeen prosenttiin. Kriitikoiden mukaan korkoa olisi pitänyt laskea puolella prosenttiyksiköllä samantien.
– Tämä 0,25 prosenttiyksikköä on linjassa tämänhetkisen talousnäkymän kanssa. Toisin sanoen inflaatio on vakautumassa nyt kestävästi kahden prosentin tavoitteeseen, Rehn toteaa MTV:n Uutisextran haastattelussa.
– Sen rinnalla euroalueen talous kyllä kasvaa. Näkymä on kuitenkin jossain määrin heikentynyt. Arvioimme, että tämä on nyt paras vaihtoehto koronlaskun mittaluokalle.
Lue myös: EKP laski ohjauskorkoaan
Rehnin mukaan ohjauskoron laskeminen 0,5 prosenttiyksiköllä oli myös esillä EKP:n kokouksen keskusteluissa. Joidenkin arvioiden mukaan markkinat olisivat voineet tulkita puolen prosenttiyksikön laskun niin, että EKP:ssä tiedettäisiin enemmän epävarmuustekijöistä kuin mitä annetaan ymmärtää.
Tämän viestin välttämiseksi oli asiantuntijoiden mukaan myös tärkeää olla laskematta ohjauskorkoa enemmän kuin 0,25 prosenttiyksikköä.
Talouskasvun näkymät heikentyneet
Talouskasvun näkymät ovat heikentyneet Ukrainan sodan, Lähi-idän tilanteen ja Yhdysvaltain seuraavan presidentin Donald Trumpin hallinnon tulevan kauppapolitiikan epävarmuuksien takia.
Tämä vaikuttaa kulutuspäätöksiin ja lykkää investointeja. Olli Rehnin mukaan Euroopan täytyy valmistautua Trumpin mahdollisiin tuontitulleihin.
– On tärkeää, että Eurooppa ei tule yllätetyksi. Ei pidä jäädä tuleen makaamaan, vaan pitää ennakolta varautua, Rehn sanoo.
Miten?
– Pitää tehdä myös ennakolta selväksi Yhdysvaltojen suuntaan niin, että kun Washingtonissa tehdään päätöksiä kauppapolitiikasta, siellä tiedetään, että Eurooppa saattaa näihin vastata, toteaa Rehn.
– Tällä tavalla kyettäisiin välttämään, että ajauduttaisiin korkeimpiin tullitariffeihin ja kauppapoliittisiin toimiin.
Lue lisäksi: Danske Bank: Talous kasvaa ensi vuonna
Tämä kaikki vaikuttaa tietysti Suomen talouteen. Olli Rehn arvioi, että myös Suomen talouskasvun virkoaminen viivästyy epävarmuustekijöiden takia.
– Kun maailman talouskaan ei ole parhaassa vireessä, niin tämä heijastuu meidän vientikysyntäämme. Toisaalta korkojen lasku vahvistaa kansalaisten reaalista ostovoimaa ja sitä kautta kulutuskysyntää, Rehn sanoo.
– Eli meidän arviomme on, että talouden kasvu virkoaa, mutta pikkuhiljaa. Sen näkymän edessä on paljon riskejä, jotka liittyvät kauppapoliittiseen epävarmuuteen.
Suomen Pankin muistio kasvutyöryhmälle
Suomen Pankin tutkijoiden tekemä muistio Risto Murron kasvutyöryhmälle valmistui tällä viikolla. Muistiossa todetaan, että investoinnit ovat yksi tärkeimmistä kasvutoimista, tutkimus ja kehitystoimien sekä koulutuksen ohella.
Tutkijoiden mukaan verotus pitäisi uudistaa, jotta saadaan lisää pääomaa investointeihin.
Lue lisää: Suomen Pankki väläyttää kovatuloisimpien verotuksen keventämistä ja yritystukien karsimista
Suomen Pankin pääjohtajana Rehn ei kuitenkaan halua ottaa yksityiskohtaisesti kantaa tutkijoiden näkemyksiin. Hän kommentoi verotusta ainoastaan yleisellä tasolla.
– Varsinkin kasvuyritysten, startup-yritysten ja muutoinkin pienten sekä keskisuurten yritysten rahoituksen varmistamiseksi tarvitaan riskipääomaa. Meillä on edellytyksiä siemenrahoitukseen, mutta siinä vaiheessa, kun yritys lähtee skaalautumaan, tarvitaan riskirahoitusta.
– Tähän tarvitaan sekä julkisen että yksityisen sektorin voimavaroja. Siinä, miten kyetään kanavoimaan pääomia investointeihin, myös verotuksella on oma tärkeää roolinsa.