Olutmestari Tuomas Pere ja hänen poikansa Waltteri Pere ovat huhkineet yli 20-tuntisia työpäiviä vuoden alun jälkeen, kun aiempaa vahvempia oluita sai alkaa myydä ruokakaupassa. Kysyntä jopa kuusinkertaistui yhdessä yössä eikä kaikkia tilauksia pystytä vielä toimittamaan.
5:00
Pyynikin käsityöläispanimon olutmestarilla Tuomas Perellä pitää kiirettä. Hän on tehnyt vuoden alusta vuorokauden mittaisia työpäiviä, ja pyytänyt poikansakin mukaan olutta panemaan.
– Se on vähän pakko tässä tilanteessa, että saadaan olutta ulos kaikille halukkaille. Ei tahdo riittääkään, puuskahtaa Pere töidensä lomasta.
Pere arvioi, että heidän kysyntänsä viisinkertaistui tai kuusinkertaistui yhdessä yössä vuodenvaihteessa, kun uuden alkoholilain myötä ruokakaupassa myytävien oluiden prosenttimäärää kasvatettiin nykyiseen 5,5 prosenttiin.
Ulosmyyntiluvat vasta käsittelyssä
Erityisesti pienpanimoiden tuotteiden ja Hartwallin lonkeron kysyntä on lisääntynyt, kun 5,5-prosenttiset tuotteet tulivat kaupan hyllyille.
Kysyntä on lisääntynyt erityisesti niillä pienpanimoilla, jotka ottivat riskin ja alkoivat valmistaa vahvoja oluita jo ennen kuin alkoholilain voimaan tulo varmistui.
Lakimuutoksen myötä panimot saavat myös myydä olutta omista tiloistaan. Tähän tarvitaan kuitenkin erillinen lupa ja ensimmäiset lupahakemukset ovat vasta aluehallintovirastojen käsittelyssä. Esimerkiksi Suomenlinnan panimo kertoo uskovansa, että kysynnän lisääntyminen näkyy, kun lupa ulosmyyntiä varten tulee.
Vaikka panimoilla menee lakimuutoksen myötä vielä aiempaa paremmin, panimon perustamista varten tarvittavia lupia ei ole vielä haettu aiempaa enempää. Valviran ylitarkastajan Timo Rokan mukaan hakemuksia on käsittelyssä viisi kappaletta, mikä on melko tavanomainen määrä.
Pyynikin panimo oli yksi niistä, jotka ottivat riskin ja alkoivat valmistaa vahvempia oluita jo toissa vuonna, kun näytti siltä, että muutos astuisi voimaan vuoden 2017 alusta. Panimo muutti viime vuonna jopa suurempiin tiloihin.
Kapasiteetti ei silti meinaa riittää kaikkien tilausten toimittamiseen nyt, kun lakimuutos todella tuli voimaan.
– Jo vuosi sitten kapasiteettimme oli tapissa, eli kaikki, minkä saimme tehtyä edellisellä laitteistolla, meni. Nyt, kun saamme tuotettua enemmän, sekin menee heti, Pere kertoo.
"Suurten panimoiden IV-oluen myynti ei kovin suurta"
Tilanne on sama kuin Pyynikin panimolla – siis erittäin kiireinen – erityisesti niillä pienpanimoilla, jotka ottivat riskin, ja alkoivat valmistaa vahvempia oluita jo silloin, kun lakimuutoksesta vasta keskusteltiin.
Panimot eivät saa vielä myydä olutta suoraan tiloistaan, ensimmäisetkin luvat ovat vasta aluehallintovirastojen käsittelyssä, joten suurinta kysyntä on ollut päivittäistavarakaupoissa.
– K-kaupat, S-marketit ja Lidl ovat kaikki hyvin tasaväkisesti tilanneet tuotteitamme. Meillä on selvästi kolme hyvää yhteistyökumppania tässä kohtaa.
Myös kaupat ovat huomanneet, että erityisesti pienpanimoiden tuotteiden kysyntä on noussut uuden alkoholilain astuttua voimaan.
K-Supermarket Torpparinmäen kauppias Teemu Tikka kertoo, että suurin osa myydystä oluesta on edelleen "kolmosta", mutta myös ulkomaisten panimoiden ja kotimaisten pienpanimoiden vahvemmat oluet kiinnostavat.
– Suomalaiset pienpanimot ovat kasvattaneet myyntiään, mutta isojen panimoiden nelosoluiden myynti ei ole ollut kovin suurta, Tikka pohtii.
– Meidän myynnissämme on pientä kasvua, mutta olisin voinut odottaa suurempaakin.
"Nämä ovat positiivisia ongelmia!"
Pyynikin panimolla kysyntä on erityisen suurta siksikin, että panimo oli tehnyt viime vuonna varasuunnitelman: jos prosenttirajaa ei nosteta, he alkavat viedä vahvempia oluita ulkomaille.
Myös ulkomainen kysyntä on yllättänyt.
– Tälläkin hetkellä menee aika paljon juttuja ulkomaille, mutta jotain vielä isompaakin on tulossa. Meistä tulee aika iso vientipanimo, Pere vihjaa.
Suurempien kuvioiden aloitusajankohta siirrettiin kuitenkin myöhemmälle, jotta uusien tilojen kaikki tankit saataisiin käyttöön ja työntekijöitä muutama lisää ennen kuin kysyntä ennestään lisääntyy.
Mutta ei Pere halua nykyisestäkään tilanteesta valittaa.
– Teen tätä suuresta ilosta enkä valita hetkeäkään. Elän elämäni unelma-aikaa tässä hommassa. Nämä ovat positiivisia ongelmia!