Olympiakomitean johtajaehdokkaat MTV:n tentissä: Urheilua peliongelmaisten rahoilla – ”Emme pärjää vappusatasten kanssa rahanjaossa”

27:10img
Olympiakomitean johtajaehdokkaat MTV:n tentissä
Julkaistu 17.11.2020 20:29
Toimittajan kuva

Antti Mälkönen

antti.malkonen@mtv.fi

AnttiMalkonen

Huippu-urheilun rahoitus ja Veikkauksen varojen käyttö jakoivat olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaita Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman puheenjohtajatentissä.  

Olympiakomitean puheenjohtaja valitaan tulevana lauantaina. Tähän suomalaisen urheilun ykköspestiin ehdolla olevat Ilkka Kanerva, Sari Multala, Susanna Rahkamo ja Jan Vapaavuori kohtasivat ehdokkaiden viimeisessä yhteisessä tentissä tiistaina. Ehdokkaille esitettiin erilaisia urheiluun, Olympiakomiteaan ja johtamiseen liittyviä väitteitä. 

Ehdokkaista vain Sari Multala katsoi, että urheilun ja Veikkaus-rahojen kytkös pitäisi purkaa.

– Meidän pitää myöntää se, että vaikka nyt tehdään toimenpiteitä pelaamisen vastuullisuuden eteen, se tulee pienentämään Veikkauksen tuottoja, ja on edessä se keskustelu, että mistä ne rahat otetaan. Ministeriö on jo todennut, että seuraavana vuonna ei kompensoida rahoja budjetista. Minusta se on kysymys, että minkä vuoksi ei, Sari Multala kysyi.

Muut ehdokkaat olivat eri linjoilla. Ilkka Kanervan mukaan nykyjärjestelmällä on vahvasti suomalaisten tuki, ja sitä kautta pystytään turvaamaan koko järjestökentän rahoitus parhaimmalla mahdollisella tavalla myös tulevaisuudessa. Kanerva ei usko, että urheilu pärjäisi budjettiväännöissä kovinkaan hyvin.

– Ei varmasti pärjäisi samalla tavalla kuin tässä Veikkauksen mallissa. Siellä on vähän muitakin kuin urheilujohtajia neuvottelemassa. Siellä on vappusatasia rivissä, monta kertaa on erilaisia etuilevia tahoja.

Susanna Rahkamo oli Kanervan kanssa samoilla linjoilla. Rahkamon mukaan Veikkausrahojen pienentyminen tulisi kuitenkin kompensoida osittain budjetista. 

– Veikkaus pitää paremmin huolta siitä, että peliongelmaiset käsitellään. Se on turvallisempaa sekä urheilulle, että peliongelmaisille, että me hallitusti tehdään tätä. 

Jan Vapaavuoren mukaan kyse on koko suomalaisen liikunnan ja urheilun tulevaisuuden kannalta kaikkein isoimmasta kysymyksestä. Vapaavuoren mielestä ei pidä lukittautua mihinkään tiettyyn yksittäiseen malliin. 

– Niin kauan kuin pelejä tässä maailmassa on, niin kauan valtio tulee ottamaan siitä tuotosta itselleen ison siivun. Ellei niitä käytetä nykyisten edunsaajien hyväksi, niin niitä käytetään vanhustenhuoltoon, koulutukseen tai poliisitoimintaan, ja ihan samalla lailla ne ovat silloin peliriippuvaisilta. Peliriippuvuuden eteen pitää tehdä asioita, mutta ei se saastuta Veikkauksen voittoa.

”Urheiluharrastaminen liian kallista”

Kaikki ehdokkaat olivat tentissä sitä mieltä, että urheilun harrastaminen on Suomessa yleisesti ottaen liian kallista.

– Tavoitteena pitää olla se, että viemme enemmän harrastuksia koulupäivien yhteyteen. Siinä hyödynnetään asioita ja resursseja, jotka meillä on jo tässä yhteiskunnassa tällä hetkellä olemassa, Sari Multala perusteli ensimmäisenä. 

asian ytimessä jaakko loikkanen olympiakomitea rahkamo vapaavuori multala kanerva

– Meidän tulee löytää ne lajit, jotka soveltuvat nimenomaan alhaisen kynnyksen lajeiksi. Pitää käyttää hyödyksi jo olemassa olevia resursseja, esimerkiksi koulujen pihoja ja suorituspaikkoja. Tämähän on arvokysymys, mitä me haluamme tukea meidän yhteiskunnassamme, ja tätä keskustelua olympiakomitean puheenjohtajan täytyy viedä eteenpäin, Rahkamo painotti.

Jan Vapaavuori muistutti, että lajien välillä on isoja hintaeroja ja että nuorten urheilu menee monesti liian vakavaksi liian varhain, mikä myös nostaa kustannuksia.

– Kyllähän hinta on osittain myös aikuisten luomaa. On erilaisia turnauksia ja matkoja, jossa siitä tehdään kalliimpaa kuin sen tarvitsisi olla. Kyllä seurojen pitää katsoa omalta osaltaan peiliin ja miettiä miten ne pystyvät omaa toimintaansa tekemään sillä tavalla, että kaikki pysyvät mukana.

Ilkka Kanerva luetteli useamman kohdan ohjelmansa, jolla myös vähävaraisemmat nuoret pystyisivät olemaan mukana urheilussa. Kanerva esitteli sporttikortti-ideaa sekä verotuksellisia uudistuksia kotitalousvähennyksen tapaisella mallilla. 

– Kolmas on se, että kun liikunta ja urheilu tuottavat kansanterveydellisesti merkittävää säästöä, niin osa siitä säästöstä pitäisi merkitä myös urheilulle. On Olympiakomitean puheenjohtajan tehtävänä neuvotella valtiovallan suuntaan, että tällainen iso järjestely saataisiin aikaan, Kanerva sanoi.

Ohjelma nähdään MTV3 -kanavalla tänään klo 22.35.

Tuoreimmat aiheesta

Olympiakomitea