Neljä oli jäljellä, kun Suomen olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaat esittäytyivät keskiviikkona Suomen urheilumuseolla. Vielä tiistaina heitä luultiin olevan viisi, mutta Mika Anttonen ilmoitti yllättäen, ettei jatka puheenjohtajakilvassa.
Anttosen vetäydyttyä Suomen olympiakomitean uusi puheenjohtaja löytyy nelikosta Ilkka Kanerva, Sari Multala, Susanna Rahkamo, Jan Vapaavuori.
Uusi puheenjohtaja valitaan 21. marraskuuta Olympiakomitean syyskokouksessa.
LUE MYÖS: Puheenjohtajaehdokkaat haluavat tehdä muutakin kuin johtaa hallituksen kokousta – "En muista milloin Olympiakomitea olisi noussut barrikadille"
Yksi kuuma puheenaihe on ollut Veikkauksen rooli urheilun rahoittajana. Muun muassa Suomen urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani on nostanut keskusteluun rahapelihaittojen ja urheilun rahoittamisen yhteyden ongelmallisuuden.
MTV Urheilu kysyi puheenjohtajaehdokkailta, minkälaisena he näkevät Veikkauksen roolin urheilun rahoittajana jatkossa. Näin ehdokkaat vastasivat.
Ilkka Kanerva
– Se on nyt hallituksen valmistelussa, mitä arpajaislain uudistaminen tuo tullessaan. Hallitusohjelma on minusta suhteellisen selvä tältä osin. He aikovat vahvistaa Veikkauksen asemaa. Nähtäväksi jää, milloin sen pitäisi olla valmis. Jos oikein muistan, suunnitelmat ovat 2021 koskien.
Sari Multala
– Riippumatta siitä, onko Veikkaus nykyisen kaltainen monopoli vai meidän rahapelijärjestelmä joku muu, on päivän selvää, että pelaamisen pitää olla vastuullista. Olympiakomitean puheenjohtajan tehtävä on totta kai osallistua siihen arvokeskusteluun ja siihen, että meidän rahoitukseen – on se sitten valtion liikuntabudjetissa tai kuntien budjetissa – siihen löydetään perusteita, että urheilua ja liikuntaa kannattaa edistää. Ymmärretään, kuinka merkittävää se on meidän kansantaloudelle ja ihmisten terveydelle ja jaksamiselle työeämässä.
Jan Vapaavuori
– Pitää muistaa, että Veikkauksella on kymmenien vuosien historia ei pelkästään suomalaisen liikunnan ja urheilun vaan kulttuurin, tieteen, taiteen ja nuorisotyön rahoittajana. Eikä tähän liityviä päätöksiä pidä tehdä hätiköiden. Se on myös keskustelu, joka pitää käydä sporttiyhteisön sisällä, muiden edunvalvojien kanssa ja valtiovallan kanssa. Jos minut valitaan, en halua lukkiutua mihinkään kantoihin etukäteen. Tässä on kyse isoista asioista, suomalaisen liikunta- ja urheilukentän valtionrahoituksesta pitkälle tulevaisuuteen. Pitäisi olla malttia ja järkeä ja ymmärtää, että päätökset tehdään yhdessä huolellisen pohdinnan jälkeen.
Susanna Rahkamo
– Itse näkisin, että on hyvä viedä tämä parlamentaariseen päätöksentekoon. Tämä ei sinänsä ole urheilun päätöksessä, miten valtio kerää rahansa. Meidän täytyy huolehtia siitä, että urheilun ja liikunnan rahat, eivät pienene vaan päinvastoin. Me teemme niin merkittävää työtä suomalaisen hyvinvoinnin, liikkumattomuuden ehkäisemisen eteen, että on kannattava investointi yhteiskunnalta, että tulee hyvinvointia, eikä korjata pahoinvoinnin aiheuttamia oireita.
Lisää puheenjohtajaehdokkaiden näkemyksiä voit katsoa yllä olevalta videolta.