Olympialajin kulissiriita paisuu – ongelmataho yllyttää oikeustoimiin

Kansainvälinen nyrkkeilyliitto IBA kehotti maanantaina kansallisia liittoja nousemaan oikeustoimiin Kansainvälistä olympiakomiteaa KOK:ta vastaan.

IBA ja KOK ovat olleet tukkanuottasilla erityisesti sen jälkeen, kun Vladimir Putinin lähipiirin kuuluvan venäläisen Umar Kremlevin johtamalta IBA:lta on pyritty riisumaan asema maailman johtavana nyrkkeilyorganisaationa. KOK vaati vuosien ajan IBA:a muuttamaan toimintapojaan muun muassa tuomaritoiminnan ja rahoituksen läpinäkyvyyden osalta. Ongelmana on nähty myös maailmanliiton suhtautuminen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. 

Pariisissa nyrkkeilyn organisoinut KOK on ilmoittanut, ettei lajia oteta Los Angelesiin 2028 mukaan ollenkaan, mikäli kansalliset liitot eivät nimeä uutta kattojärjestöä.

Tuoreessa lausunnossaan IBA kertoo tehneensä virallisen valituksen Sveitsin kilpailuviranomaisille. IBA syyttää KOK:ta määräävän aseman väärinkäytöstä olympialaisten järjestämisen ja markkinoinnin osalta. KOK toimii Sveitsistä käsin. 

– KOK käyttää vaikutusvaltaansa estääkseen nyrkkeilijöitä osallistumasta olympialaisiin, jos heidän kansallinen liittonsa on IBA:n jäsen. Tämä rikkoo Sveitsin lainsäädännön mukaisia reilun kilpailun normeja, IBA kommentoi tänään. 

IBA:n mukaan KOK on myös painostanut eri maiden olympiakomiteoita sulkemaan IBA:n jäseninä olevat kansalliset liitot pois toiminnastaan. IBA pitää tätä laittomana, ja onkin kehottanut maiden omia lajiliittoja oikeustoimiin. 

Vuonna 2023 perustettiin uusi World Boxing -järjestö, jonka tavoitteena on turvata nyrkkeilyn olympiatulevaisuus. Syyskuun loppuun mennessä liittoon on liittynyt vain 45 maata, muun muassa Suomi. 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat