Olympiapelaaja avaa, millainen kokemus hänellä oli suomalaisista – Tuomas Sammelvuo on ollut "vähän erilainen"

Yleisö pauhaa kenttäkuuluttajien innostamina pariisilaisessa messuhallissa, jossa kaupungin olympialaisten avajaisviikonlopun sunnuntaita päätetään miesten olympialentopallon ottelulla Slovenia–Kanada.

Kentällä on kuitenkin yksi mies, jota meteli ei tunnu koskettavan niin millään: Kanadan päävalmentaja Tuomas Sammelvuo seuraa suojattiensa esitystä määrätietoisen keskittyneesti ja katse tiukasti pelissä.

Omistautuminen lajille on vienyt pudasjärveläisen pitkälle, aina maailman huipulle ammatissaan. Upean pelaajauran jälkeen Sammelvuo, 48, on valmentanut menestyksekkäästi kansainvälisellä huipputasolla. Meriitteihin lukeutuvat esimerkiksi olympiahopea Venäjän valmentajana Tokiossa vuonna 2021 ja Mestarien liigan voitto puolalaisseura Kedzierzyn-Kozlen valmentajana viime vuonna.

Pariisin pelit ovat kuitenkin uusi ja kova haaste. Sammelvuon Kanada taipui myöhään sunnuntaina lohkoavauksessaan Slovenialle 1–3 ja on lohkon ainoa pisteetön joukkue Serbian napattua pisteen Ranskalta.

Seuraavaksi vastaan tulee tiistain myöhäisillassa Ranska, ja hallissa piisaa ääntä entistä enemmän. Sammelvuo kohtasi Ranskan viimeksi olympialaisissa kolme vuotta sitten, tuolloin olympiafinaalissa. Ranska vei jännitysnäytelmän 3–2 ja Sammelvuon oli tyytyminen hopeaan.

– Meidän pitää keskittyä omaan peliin, ja vaikka mökää on hirveästi, siitä pitää ottaa sopivasti energiaa eikä antaa fiiliksen viedä mennessään, kylmänviileä suomalaisluotsi ennakoi tiistaita todeten ottelun olevan edelleenkin lentopalloa metelistä huolimatta.

– Kaksi peliä jäljellä, ja täällä jokainen erä ja piste on tärkeä kun alkulohkojen jälkeen katsotaan, ketkä menevät jatkoon.

Kaikkien aikojen kovin

Sammelvuo näkee, että Pariisissa otellaan kaikkien aikojen kovimmat olympialentopallot.

– Ikinä ei ole ollut näin isoa määrää maailman parhaita joukkueita mukana johtuen erilaisista karsintajärjestelmistä. Venäjä on tietysti poissa, mutta muuten kaikki parhaat ovat mukana. Ehdottomasti kaikkien aikojen kovatasoisin olympiaturnaus, mahtavaa olla täällä mukana.

Kisojen jälkeen Sammelvuo suuntaa jälleen Puolaan, kun pesti Resovia Rzeszowissa alkaa.

– Siellä alkaa nyt seurajoukkueen kausi toisten valmentajien aloittamana. Siellä valmistellaan, ja minä menen sinne sitten olympialaisten ja muutaman päivän huilin jälkeen.

"Vähän ehkä erilainen suomalainen"

Kanada on kova lentopallomaa, vaikka ihan terävimpään kärkeen ei olekaan yltänyt. Ehkei Sammelvuo tuota harppausta saa aikaan, mutta se on ainakin pelaajien mielestä selvää, että muutosta hän on jo tuonut päälle parinkymmenen kuukauden aikana.

– Vaikutus on ollut suuri. Kun hän viime vuonna aloitti, olimme pohjalla Kansojen liigassa. Ja nyt olemme täällä olympialaisissa ja tämän vuoden Kansojen liigassa jo viidensiä. Hän on ollut mahtava johtaja meille, tuonut lisää itseluottamusta ja asennetta kaikille, Vantaa Ducksissa viime kaudella Suomen liigaa pelannut Kanadan maajoukkuelibero Justin Lui sanoo Sammelvuosta.

– Hän on hyvin keskittynyt, hyvin määrätietoinen ja kuria pitävä. Mutta tuo myös huumoria ja tunnetta siitä, että sinua tuetaan ja saat nauttia. Minun kokemukseni suomalaisista oli, että ovat hieman vetäytyviä ja ei niin sosiaalisia, mutta hän on kyllä ihan puhelias ja vitsailee paljon. Vähän ehkä erilainen suomalainen, Lui myhäilee vielä.

Xander Ketrzynskilläkin on vain hyvää sanottavaa.

– Kaikki pelaajat kunnioittavat häntä kovasti, ja arvostamme sitä, mitä hän tuo meille. Olen oppinut häneltä jo paljon.

Lue myös:

    Uusimmat