Suomalaisurheilijan loistavasti alkanut olympiakisa päättyi painajaismaisella tavalla – ikävä päivitys

Joni Savasteen kilpailu Pariisin olympialaisten miesten maastopyöräilyssä päättyi maanantaina tuskaiseen kaatumiseen ja loukkaantumiseen. Suomalaispyöräilijä kaatui ensimmäisen kierroksen loppupuolella.

Sen jälkeen hän meni lääkärintarkastukseen, jossa paikalla oli myös Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen. Haastattelualueelle saapui pettynyt suomalaisurheilija.

– Oli hyvä startti, ja kaikki lähti kulkemaan hyvin. Sitten tapahtui pieni virhe loivassa alamäessä. Oli tosi harmillinen tilanne, kun satuin tulemaan olkapää edellä alas. Pieni murtuma on, muttei ole pahasti mennyt, Savaste sanoi STT:lle käsi kantositeessä.

Savaste aloitti kilpailun hyvin

Savasteen, 20, mukaan kaatuminen tuli helpossa kohdassa.

– Nyt on pettynyt olo, mutta tästä jatketaan. Kaatuminen tuli yllättäen, ei siinä ehtinyt reagoida.

Olympialaisissa debytoineen suomalaispyöräilijän kisa sujui ennen kaatumista hyvin. Kilpailu ajettiin Elancourtin kukkulalla noin 30 kilometrin päässä Pariisista paahtavassa helteessä.

Pariisissa Suomen maastopyöräilyn lajivalmentaja toimivan Mika Simolan mukaan Savasteen ajossa oli ennen kaatumista "hyvä meininki".

– Loistava aloitus kisaan Jonilta. Hän lähti takarivistä, otti hienon startin ja nousi 15–20 sijaa. Ajo näytti tosi hyvältä, Simola sanoi.

Savasteen kaatuminen tuli irtosoralla.

– Täällä pinta on pyöreää soraa, mikä tekee reitistä nopean mutta liukkaan, Simola kuvaili.

Savaste oli kautta aikain ensimmäinen suomalaisurheilija vuodesta 1996 olympiaohjelmassa olleessa maastopyöräilyssä. Simola kehui häntä rohkeudesta, vaikka urakka jäi lyhyeksi ja päättyi rajuun pettymykseen.

– Tänään oli huonoa tuuria, mutta näin voi käydä, kun mennään äärirajoilla. Ei tänne tulla vain koittamaan vaan ajamaan äärirajoilla, ja joskus käy näin, Simola sanoi painokkaasti.

Savaste kuljetettiin kaatumisensa jälkeen maastosta pois.

– Kaatuminen on aina kaatuminen, eikä näiden asioiden kanssa leikitä, Simola muistutti.

Pidcock uusi olympiakultansa

Olympiakultaan ajoi Britannian Tom Pidcock, joka juhli voittoa myös kolme vuotta sitten Tokiossa. Hänestä tuli kautta aikain toinen kaksinkertainen miesolympiavoittaja maastopyöräilyssä. Aiemmin vastaavaan temppuun oli yltänyt Ranskan Julien Absalon.

Pariisin maastoajossa toiseksi ylsi Ranskan Victor Koretzky ja kolmanneksi Etelä-Afrikan Alan Hatherly.

Kilpailussa poljettiin 4,4 kilometrin mittainen reitti kahdeksan kertaa, joten urakalle tuli yhteismittaa runsaat 35 kilometriä. Maastoajolle tuttuun tapaan reitille mahtui muun muassa nousuja, laskuja, kivikkoa, kapeita hiekkaosuuksia ja hyppyjä.

Elancourtin kukkula sijaitsee entisten hiekkakivilouhosten paikalla.

Lue myös:

    Uusimmat