Olympiasankari salasi huolensa kuolemaansa saakka – Ruotsissa yllätyttiin: "Olin järkyttynyt"

Ratamelonnan kolminkertainen olympiavoittaja Agneta Andersson piti syöpäsairautensa salassa kuolemaansa saakka, kertoo ruotsalaislehti Expressen.

Ruotsalaislegenda Andersson kuoli syöpään sairaalassa sunnuntaina 62 vuoden ikäisenä. Hän oli yksi Ruotsin menestyneimpiä olympiaurheilijoita kaikkiaan seitsemällä olympiamitalilla, joista kolme oli kultaisia. 

Olympiamenestyksensä lisäksi Andersson saavutti maailmanmestaruuden ja kaikkiaan 11 MM-mitalia. Arvokisamenestystä tuli sekä kajakkiyksikössä, -kaksikossa että -nelikossa.

"Sitä täytyy kunnioittaa"

Expressen julkaisi Anderssonia koskevia kommentteja ruotsalaisilta urheilulegendoilta. Yksi haastatelluista oli curlingin kaksinkertainen olympiavoittaja Anette Norberg, joka oli tavannut Anderssonin usein. 

Norberg kertoi jutelleensa tuoreeltaan Anderssonin hyvän ystävän Susanne Gunnarssonin kanssa. Andersson ja Gunnarsson muun muassa voittivat kajakkikaksikon 500 metrin olympiakultaa Atlantassa 1996.

Norberg tietää Anderssonin halunneen pitää syöpänsä salassa. Vain harvat olivat tämän huolesta kuulleet.

– Tiesin, että hän oli sairas, mutta enemmän luottamuksena Susannen puolelta. Hän halusi vahvasti pitää tiedon itsellään, Norberg sanoi.

– Sitä täytyy kunnioittaa.

"Tuntuu epätodelliselta"

Ampumahiihtolegenda Magdalena Forsberg ei esimerkiksi tiennyt Anderssonin sairaudesta.

– Se tuli surullisena yllätyksenä. Ajatukseni ovat hänen perheensä ja läheistensä luona. Hän oli uskomattoman lämmin ja ihana ihminen, josta oli helppo pitää, Forsberg sanoi.

Andersson oli entiselle yleisurheilutähti Carolina Klüftille tuttu erinäisistä urheilutilaisuuksista. Hän kuvaili Anderssonia muun muassa iloiseksi ja nöyräksi ihmiseksi ja yhdeksi kaikkien aikojen parhaista ruotsalaisurheilijoista, joka on ollut roolimalli ja inspiraatio monille urheilijoille.

Klüftkään ei tiennyt Anderssonin syövästä.

– Ei, en tiennyt, vaan olin todella surullinen ja järkyttynyt. Tuntuu epätodelliselta, että hän on poissa, ja ajatukseni ovat luonnollisesti hänen läheistensä luona, Klüft kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat