Oma Säästöpankki selvitellyt sotkujaan – tulos laski selvästi

Oma Säästöpankki käytti heinä-syyskuussa paljon aikaa ja rahaa esille tulleiden sotkujensa siivoamiseen.

Toimien seurauksena vertailukelpoiset liiketoiminnan kulut kasvoivat lähes 22 prosenttia. Vertailukelpoinen tulos ennen veroja oli 27,6 miljoonaa euroa ja laski vuoden takaisesta 34 prosenttia.

Vakavaraisuussuhde oli 15,4 prosenttia, mihin vaikutti Handelsbankenilta siirtynyt pk-yritysliiketoiminta.

Pankki kertoi keväällä havainneensa, että sen luotonannossa oli toimittu ohjeiden vastaisesti ja teki kymmenien miljoonien eurojen luottotappiovarauksia.

Pankki antoi huhtikuussa tulosvaroituksen ja ilmoitti, että asiakkaiden luottoriskiasemaa oli peitelty. Kyseessä oli noin 240 miljoonan euron luotot, jotka kohdistuivat kiinteistötoimialalle eri puolella maata.

Toimitusjohtaja vaihtuu

Keskusrikospoliisi alkoi toukokuussa tutkia pankkiin liittyviä epäiltyjä pörssirikoksia. Pankissa vaihtuu toimitusjohtaja, kun Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Karri Alameri siirtyy Oma Säästöpankkiin viimeistään ensi huhtikuussa. Entinen pitkäaikainen toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi jätti pankin ilmi tulleiden epäselvyyksien seurauksena kesäkuussa.

Väliaikainen toimitusjohtaja Sarianna Liiri totesi, että pankissa on kuluneen neljänneksen aikana investoitu riskienhallintaan lähes kolme miljoonaa euroa.

–  Yhtiö tulee edelleen jatkamaan merkittäviä panostuksia loppuvuoden aikana. Osana toimenpideohjelman toteuttamista käynnistettiin myös ohjeiden vastaiseen toimintaan liittyvän noin 240 miljoonan euron luottosalkun hallittu alasajo, Liiri sanoi tiedotteessa.

Rahoitusvarojen arvonalentumistappioita kirjattiin 13,3 miljoonan euron edestä. Vuoden alusta lähtien rahoitusvarojen arvonalentumistappioita kirjattiin yhteensä 75,8 miljoonaa euroa, josta 49,5 miljoonaa euroa on harkinnanvaraista lisävarausta.

Liiri totesi tiedotteessa, että Oma Säästöpankki jatkaa poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta kuluvaa tilikautta luottavaisin mielin. Pankin taloudellinen asema on vahva ja toiminta laajenee, Liiri sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat