Harvinaisen suuret väärinkäytökset lainoissa romahduttivat Oma Säästöpankin tuloksen

Pankin tulos romahti isojen tappiovarausten takia. Toimitusjohtajan mukaan väärinkäytöstapaus kertoo riskienhallinnan epäonnistumisesta.

Luotonannossa tapahtuneita väärinkäytöksiä setvivän Oma Säästöpankin pitkä tulosparannusten sarja katkesi toisella vuosineljänneksellä. Pankin vertailukelpoinen tulos ennen veroja romahti 5,5 miljoonaan euroon. Se on 86 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tulospudotuksen taustalla on Oma Säästöpankin luotonannossa paljastunut ohjeiden vastainen toiminta. Sen seurauksena pankki kirjasi toiselle vuosineljännekselle 5,7 miljoonaa euroa luottotappioita ja peräti 30 miljoonaa euroa luottotappiovarauksia.

Ne tulevat jo aiemmin tehtyjen lähes 20 miljoonan euron luottotappiovarausten päälle.

Ennen maanantain osavuosikatsausta Oma Säästöpankilla oli takanaan 16 peräkkäistä tulosparannusta vertailukauteen nähden.

Oma Säästöpankin väliaikainen toimitusjohtaja Sarianna Liiri totesi, että takana on poikkeuksellinen vuosineljännes. Väärinkäytöksistä koituneiden ongelmien selvittäminen on hänen mukaansa vaatinut paljon resursseja.

Pankin talletuskanta supistui seitsemän prosenttia vuoden takaisesta. Liirin mukaan se johtui asiakkaiden sopeutumisesta kustannustason nousuun sekä osittain pankkiin liittyvästä uutisoinnista.

Selvitys luotasi lainakantaa

Oma Säästöpankki tiedotti uusista tappiovarauksista jo viime viikolla, kun ulkopuolinen selvitys pankin lainakannasta valmistui.

Selvityksen perusteella ohjeiden vastainen toiminta koskee noin 240:tä miljoonaa euroa lainakannasta. Se on neljä prosenttia pankin kuuden miljardin euron lainasalkusta. Tapauksen mittaluokka on Suomen oloissa harvinaisen suuri.

Luottokannan syynääminen pikavauhtia heinäkuun aikana oli Liirin mukaan mahdollista siksi, että käytössä oli paljon ulkopuolisia asiantuntijoita. Selvityksen teki kaksi organisaatiota, joiden nimiä pankki ei kerro julkisuuteen.

Luottokannasta neljä prosenttia käytiin läpi asiakirjatasolla. Loput 96 prosenttia läpivalaistiin data-analyysin avulla.

– Oli tärkeää saada ulkopuolinen vahvistus sille, että valtaosa luottokannastamme vastaa aiemmin raportoitua, Liiri sanoi tulosraportissa.

– Tarkistuksissa ei paljastunut uusia ongelmia jo tunnistettujen lisäksi.

Runsaasti epävarmuuksia

Analyysiyhtiö Inderesin mielestä selvityksen tulokset ovat "alustavasti varovaisen rohkaisevia".

– Pankin ympärillä velloo kuitenkin yhä poikkeuksellisen paljon epävarmuuksia, joten johdolla on tulevaisuudessa täysi työ markkinoiden luottamuksen palauttamiseksi, analyytikko Kasper Mellas kirjoitti kommentissaan maanantaina.

Oma Säästöpankissa paljastuneet väärinkäytökset kertovat Liirin mukaan riskienhallinnan epäonnistumisesta.

– Riskienhallinnan ja sisäisen tarkastuksen resursseja on ollut liian vähän. Sen toiminnon merkitystä on varmasti aliarvioitu, Liiri kommentoi STT:lle.

Pankki kertoo ryhtyneensä toimiin riskienhallinnan parantamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat