Helsingissä ja Vantaalla omakotitaloasukkaat ovat saattaneet saada aamukahvinsa väärään kurkkuun, kun Postin kirje postilaatikoiden ryhmittelystä on kolahtanut laatikkoon.
– Suurin osa Suomen postilaatikoista on jo ryhmitelty. Uusilla asuinalueilla Posti merkitsee jo kaavoitusvaiheessa postilaatikkoryhmien paikat. Olemme koko Suomen ryhmittelyssä jo loppumetreillä, ja homma saadaan valmiiksi parin vuoden sisällä, kertoo aluepäällikkö Eikka Urpilainen Postista.
Jo 1970-luvulta saakka Posti on ryhmitellyt laatikoita harvaan asutulla maaseudulla, mutta tarkoituksena on ryhmitellä kaikki postilaatikot lähivuosina. Tänä keväänä ryhmitellään muun muassa 50 000 postilaatikkoa omakotitaloalueilla Helsingissä ja Vantaalla.
Ryhmittely kuumentaa tunteita
Ryhmittely on kuumentanut tunteita ja herättänyt kovaäänistä ja vitsikästäkin keskustelua kadun varsilla naapurien kohdatessa postilaatikolla. Höyryjä on päästelty myös somessa hurtilla huumorilla höystettynä.
Mekin asutaan vissiin haja-asutusalueella??
Todella haja-asutusaluetta tämä kehä 3 sisäpuoli. Tontit puolitetaan ja asukastiheys vaan kasvaa. No, tästä se kehitys etenee kohti ydinkeskustaa. Laatikot vaan sinne Mannerheimintien laitaan, niin ei tarvitse rappusiakaan enää juosta...
Mielenkiintoista on se, että postilaatikoiden ryhmittely ei vaikuta sanomalehden varhaisjakeluun. Se säilyy ennallaan. Ostan siis toisen laatikon päiväpostia varten, joka jaetaan jatkossa eri paikkaan kuin Hesari?!!
Postista todetaan, että jos asiakas kokee, että hän ei hyväksy tätä ryhmittelyä, niin siitä voi valittaa kaupungille.
– Valituksia tulee meille aika vähän. On sellaisia asiakkaita, jotka kokevat, että eivät halua laatikkoaan naapurin kanssa samaan ryhmään – jostain syystä. Asiakas voi tietysti ostaa maksullisen lähilaatikkopalvelun. Kyllä me maksusta tuomme postin kotiovelle, valistaa Urpilainen.
Postin saa yhä omalle ovelle ilman lisämaksua, jos taloudessa asuu vain yli 75-vuotiaita tai kaikki ovat liikuntaesteisiä. Näitä erikoistapauksia on postilla jo lähes 18 000.
Jos taloudessa on yksikin poikkeama-asukas - maksu peritään eli nuorempi ja nopsajalkainen asukas noutaa postin.
– Sitten on tietysti näitä periaatteen miehiä, jotka eivät suostu ryhmittelyyn eivätkä halua maksaa siitä lähilaatikkopalvelusta. Jos asiakas ei kehotuksesta siirrä laatikkoa, niin me teemme jakelukeskeytyksen. Tämän jälkeen asiakas joutuu hakemaan postinsa lähimmästä postin myymälästä. Sitä ei tarvitse tietysti päivittäin hakea. Näitä tapauksia meillä oli viime vuonna 1 079. Ryhmittelyä koskevia riitoja on vireillä 78, paljastaa Urpilainen.
Miksi Posti ryhmittelee?
Posti puolustelee ryhmittelyä tietysti kustannussäästöllä, mutta myös ilmaston suojeluperusteilla.
– Ryhmittelyllä jakelupysähdykset vähenevät, mikä keventää jakelua ja edistää liikenne- sekä työturvallisuutta. Pakokaasut automaattisesti pienenevät, kun ei tarvitse enää tehdä ylimääräisiä pysähdyksiä, perustelee Urpilainen.
Postin ryhmittelyä määrä viestintäviraston ohjeistus ja postilaki. Laatikot ryhmitellään taajamassa siten, että tontin ajoliittymästä matkaa laatikolle on yhteen suuntaan enintään viisikymmentä metriä.
– Se on siis ajoliittymästä ei kodin portailta. Monella on joskus ollut väärä käsitys siitä, että se tarkoittaisi taloa taajamassa. Haja-asutusalueilla postilaatikko voi olla enintään kilometrin päässä tontin ajoliittymästä, valaisee Urpilainen.
Urpilainen muistuttaa vielä ryhmittelystä kahvinsa väärään kurkkuun saaneita, että ryhmittelyllä saadaan samalla jakelukustannukset pystymään maltillisina.
– Postinmäärä tippuu vuosittain kymmenellä prosentilla. Me olemme liikelaitos eikä valtio maksa postin kuluja. Ryhmittelyllä saamme asiakkailta perittävät kustannukset pysymään kohtuullisina, lisää Urpilainen.
Erikoisia tapauksia, joissa posti jyrää
Postilaki ja viestintäviraston ohjeet kävelevät muiden asioiden yli kohtuudella.
Esimerkiksi nyt ryhmittelyssä oleva Helsingin Torpparinmäki on suojeltu nimenomaan katunäkymän osalta. Museovirasto määrää tarkasti talojen ja siihen liittyvien rakennusten ulkonäön. Naapurien välisessä keskustelussa on noussut esiin se, miten suojelukaava suhtautuu postilaatikkoryhmiin.
Urpilaisen mukaan Viestintäviraston ohjeissa on todettu, että laatikkojen sijoittelulla ei saa heikentää kulttuuri-, rakennushistoriallisia- tai ympäristöllisiä arvoja.
– Me on katsottu ja käyty läpi kaikki mahdolliset asiat aina joka kunnassa läpi. Postilaatikoiden ryhmittelyn ei ole todettu muuttavan alueiden ilmettä. Päinvastoin, kun samanlaiset laatikot ovat ryhmässä, se yhtenäistää alueen ilmettä.
MTV Uutiset kuuli erikoisesta tilanteesta, kun omakotitalotontin omistaja ei saanut laittaa postilaatikkoaan tien varteen, koska tontin ja kadun välissä on muutaman metrin mittainen kaistale kaupungin omistamaa maata.
Asukas kertoo, että he joutuivat ostamaan tontille johtavan tien verran maata kaupungilta.
– Olisimme halunneet laittaa postilaatikon kadun varteen, mutta tämä ei käynyt. Se oli ehdoton kielto. Nyt Posti puolestaan määrää laatikon kaupungin maalle kadun viereen, mihin olisimme sen alun perinkin halunneet. Jyrääkö Posti nyt kaupungin ja laatikko siirretään tontin reunasta? pohtii omakotitalon asukas.
Postin vastaus on jälleen helppo ja ilmeinen.
– Kaupungilla ei ole tähän vastaan väittämistä, kun meillä on takanamme postilaki. Laatikko siirtyy nyt lopulta asukkaan toiveen mukaisesti kadun varteen, lupaa Urpilainen.
26.4.17 klo 7.13: Jutun otsikkoa muutettu. Asiasisältö pysyi samana.
klo 10.32 Juttua on täsmennetty Urpilaisen pyynnöstä viimeisen kommentin osalta.