”On monta syytä, miksi homot eivät saa adoptoida” – Otavan oppikirjan väite hämmentää

Otava
Homojen adoptiota koskeva väittämä lukion oppikirjassa aiheuttaa närää. Kuvituskuva. Lehtikuva
Julkaistu 25.08.2015 17:22(Päivitetty 25.08.2015 17:36)
Toimittajan kuva

Jouni Munukka

jouni.munukka@mtv.fi

@jmunukka

Otavan kustantaman lukion oppikirjan lause, joka koskee homojen adoptio-oikeutta, on herättänyt tänään huomiota mikroblogipalvelu Twitterissä. 

Open Road 4 -nimisen oppikirjan yhdessä osiossa on väittämä: ”There are many reasons why gays should not be allowed to adopt children eli suomeksi: “On monta syytä, miksi lapsien adoptoimista ei pitäisi sallia homoille.”

Kuvan voit katsoa alle upotetussa tviitissä olevasta linkistä. 

Huomiota sosiaalisessa mediassa

Lukiolainen tviittasi tänään asiasta, ja kyseinen väittämä on kerännyt Twitterissä runsaasti jakoja ja hämmentyneitä kommentteja. 

Eikö väittämä ole hieman tulenarka, Otavan tuotepäällikkö Kaija Kaasinen?

– Väittämä on osiosta argumentointi. Samalla sivulla on alempana väittämiä kuten ”uskonnot tekevät maailmasta paremman paikan” ja "avioliitto kestää koko elämän" ja "luterilainen kirkko on aikansa elänyt". Ideana on, että opetellaan perustelemaan englanniksi puolesta ja vastaan. Eivät nämä ole oppikirjailijoiden ja Otavan mielipiteitä, Kaasinen vastaa. 

Hänen mukaansa kirja on ollut markkinoilla vuodesta 2009, ja siitä on otettu kymmenen painosta. Aiemmin vastaavanlaista palautetta ei ole Otavalle tullut. 

Poistetaan seuraavasta painoksesta

Kaasinen arvelee, että kirjat tekijät eivät kokeneet vuonna 2009 väitettä provosoivaksi.

– Jos olisi pantu siihen kohtaan, että vihreä on nätimpi kuin sininen, niin eihän se kirvoita suomalaisista tuppisuista argumentointia. Tämä on yhteiskunnallinen kurssi. Silloin Otavassa oli päätetty, että tämä on julkaisukelpoinen käsikirjoitus, ja se julkaistiin.

Asiasta noussut keskustelu on kuitenkin noteerattu yhtiössä, ja Kaasinen sanoo, että palaute otetaan huomioon.

– Nuori nainen, joka nosti tämän esiin, niin hänellä on pointtinsa. Se riittää meille uusintapainoskorjauksen tekemiseksi. Tämä menee listalle, kun seuraavaa painosta tehdään. Emme halua provosoida ja aiheuttaa hämmennystä oppitunneilla, Kaasinen sanoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa