SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman antoi täyslaidallisen hallituksen politiikalle puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä sunnuntaina.
Ensimmäinen sivallus kuultiin jopuheen ensimmäisessä virkkeessä.
– Nyt on eletty vuosi Purran johtaman oikeistohallituksen aikaa, Lindtman sanoi, eikä todellakaan vahingossa.
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on kannanotoillaan jättänyt varjoonsa hallitusta johtavan pääministeri Petteri Orpon (kok.).
Lindtmanin puheen alun tehokeinona oli toisto. Hallituksen ministerit ovat yksi toisensa jälkeen kertoneet, mistä on pakko leikata, koska rahat ovat loppu: sosiaaliturva, hoitojonot, vanhusten hoiva, yksinhuoltajat, keskituloiset eläkkeensaajat.
Lue myös: Kokoomuksen Marttinen vastaa ryöpytykseen: Lindtmanin linja Suomelle vaarallista
– Mutta sitä ei ole kerrottu, että eivät ne rahat niin loppu ole, etteikö aina voisi antaa puolta miljardia euroa yksityiselle terveydenhuollolle.
– Mutta eivät rahat niin loppu ole, etteikö olisi varaa jatkaa hallituksen suojeluksessa olevia tehottomia yritystukia, Lindtman paalutti.
SDP:ltä 3 miljardin sopeutuspaketti
Lindtmanin mukaan kenelläkään ei ole epäselvää, etteikö taloutta pitäisi laittaa kuntoon. Kyse on arvovalinnoista.
– Tälle hallitukselle on helppoa ottaa viimeinenkin euro pienituloiselta opiskelijalta, eläkeläiseltä tai työttömältä. Mutta on niin vaikeaa ottaa suurituloiselta edes se ensimmäinen euro.
Lindtmanin mukaan Orpon hallituksesta ei ole nujertamaan velkaantumista, mutta palkansaajat se yrittää nujertaa. Hän muistutti puheessaan myös SDP:n kuuden miljardin euron sopeutuspaketista, jota he ovat täydentämässä ensi viikolla kolmen miljardin euron rakenne-, työllisyys- ja kasvupaketilla.
Orpon "kiusallinen kiemurtelu"
Lindtmanin mukaan kokoomus ja perussuomalaiset ovat omaksuneet toisiltaan huonoimmat puolet. Johtavasta EU-puolue kokoomuksesta on tullut EI-puolue, Lindtman lataa.
– Perussuomalaiset ovat ottaneet ajaakseen työntekijöiden oikeuksien heikentämisen ja ay-liikkeen kyykyttämisen. Ja kokoomus puolestaan on ottanut perussuomalaisten Eurooppa-politiikan, jossa rakentavan yhteistyön sijaan valkopestään eurooppalaisen laitaoikeiston toimintaa.
Petteri Orpon kiemurtelu laitaoikeiston ympärillä on ollut varsin kiusallista katseltavaa, Lindtman jatkaa. Lindtman ihmettelee, että Orpo vastustaa Puolan oikeistopuolue Laki & oikeutta, mutta ylistää Italian pääministeri Melonia, jonka puoluetta SDP pitää fasistien perillisenä.
– Melonin puolueen politiikka on pohjimmiltaan samanlaista puolalaisen veljespuolueensa kanssa, Lindtman sanoo.
SDP:n puheenjohtaja kysyy eurovaalien alla, halutaanko oikeistovaltaa lisää Eurooppaan. Lindtman pelotteli, että Eurooppaan on tulossa pimeä vuosikymmen, jos demarien äänestäjät eivät lähde liikkeelle – siis äänestämään. Purran saksihallitukselle on Lindtmanin mukaan syytä antaa luunappi.