Hallitusohjelma riisui eduskunnassa naamioita – "potkulaki", velkakiista ja sielun myyminen ovat esillä vielä pitkään

Eduskunnassa päättyy tiistain aikana tiedonantokeskustelu Petteri Orpon hallituksen ohjelmasta. Monta päivää jatkunut keskustelu on riisunut naamiot siltä, minkälaista keskustelua eduskunnassa tällä kaudella käydään.

Suurelta osin kipakkaa, hieman rakentavaa. Näin voisi kuvailla tiistaina jatkunutta keskustelua hallitusohjelmasta.

Vasemmistopuolueet Sdp ja Vasemmistoliitto arvostelivat työntekijöiden työehtoihin ja sosiaaliturvaan tulevia heikennyksiä.

– Ministeri Purra, te teitte takinkäännöksen, josta jopa Timo Soini kalpenee. Ennen vaaleja sanoitte, ettei pienituloisilta leikata, mutta nyt teette leikkauksia. Lupasitte talousohjelmassanne parantaa osa-aikaisten työntekijöiden asemaa, mutta nyt on tulossa esimerkiksi sairaussakkoa ( palkaton 1. sairauspäivä) ja potkulaki, Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman äimisteli.

Potkulailla Lindtman viittasi irtisanomisten helpottamiseen.

– Ei tässä voi muuta sanoa kuin että naamiot on riisuttu, Niina Malm (sd.) totesi.

– Annatte pääomilla eläville, otatte työntekijöitä. Ja myytte yhteistä, tuottavaa omaisuutta. Se on vastuutonta. Ettekö ole oppineet menneiltä hallituksilta, Vasemmistoliiton Jussi Saramo säesti.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) syytti puolestaan erityisesti Sdp:tä siitä, ettei Suomessa ole aiemmin tehty uudistuksia.

– Sama keskustelu jatkuu täällä yhä. Juhannus ei tuonut edistystä teille. Otitte ennätysmäärän velkaa viime kaudella. Tämä on nyt reformihallitus ja nämä uudistukset on tehty verrokkimaissa vuosikymmeniä sitten. Sdp on näissä maissa uudistava puolue, Purra vastasi ja syytti suomalaista vasemmistoa populismista.

– Työtulovähennys kohdistaa verojen alennuksen erityisesti pieni- ja keskituloisille. Onko se muka huono asia, Purra jatkoi.

Velkaantumisesta kiistelyä

Hallituspuolueet moittivat vasemmistoa, keskustaa ja vihreitä siitä, että Suomi velkaantui viime kaudella miljarditolkulla.

–  Te peritte velka-Suomen, mutta velanmaksun sijaan päätittekin itse tehdä velkaennätyksen. Te paisutitte pysyviä menoja kahdella miljardilla eurolla. Te kippasitte viisi miljardia euroa kehitysapuna maailmalle, kansanedustaja Joakim Vigelius (ps) paheksui.

Erityisesti Sdp ja keskusta muistuttivat siitä, että kokoomus ja Perussuomalaiset kannattivat viime kaudella suurinta osaa velkaantumista, jota tehtiin koronakriisin ja Venäjän sotatoimien takia.

– Kuittasitte 95 prosenttia velkaantumisesta, Lindtman puhui.

Nykyisten hallituspuolueiden taktiikkana vaikuttaa jatkossakin olevan Sdp:n ja keskustan syyttäminen julkisen talouden heikosta tilasta, vaikka velkaa ovat aiemmin ottaneet kaikki puolueet.

Kriisitietoisuutta penättiin

Hallituspuolueet penäsivät oppositiolta omia vaihtoehtoja talouden tasapainotukseen ja työllisyyden parantamiseen.

Monet ihmettelivät sitä, onko oppositio tietoinen julkisen talouden huonosta tilasta ja uudistusten tarpeesta.

– Nyt on vaikein taloudellinen tila 1990-luvun laman jälkeen. Hämmästyttävää tämä kriisitietoisuuden puute. Sdp:n jumitus johtavana jarrutuspuolueena on yksi syy nykytilanteeseen. Haluatte vain velkaa, veroja ja valtiokapitalismia. Milloin heräätte 2020-luvulle, kansanedustaja Ville Valkonen (sd.) puhui.

– Haluaisitte vain verottaa. Hyvätuloisten osallistumisen osalta on muistettava, että heidän veroasteensa on jo korkea, Jenna Simula (ps.) totesi.

Oppositio muistutti samalla, että hallitus on nostamassa muun muassa lääkkeiden arvonlisäveroa eli nykyinen hallitus myös kiristää verotusta.

Omia vaihtoehtojaan oppositio esittää viimeistään syksyllä vaihtoehtobudjeteissa.

Keskusta hakee omaa tilaa

Keskusta ja vihreät eivät arvostele hallitusohjelmaa yhtä kärkkäästi kuin vasemmistopuolueet, koska puolueet kannattavat osaa sopeutustoimista.

Vasemmiston tapaan keskusta ja vihreät kuitenkin syyttävät Perussuomalaisia monista säästöpäätöksistä

– Perussuomalaiset on saanut hallitusohjelmaan maahanmuuton kiristyksiä, joista osaa keskusta saattaa tukea. Perussuomalaiset on kuitenkin myynyt sielunsa kokoomukselle talouspolitiikassa, palveluiden keskittämisessä ja maaseudun palveluiden alasajossa, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen manasi.

– Miten tässä vastataan suurimpaan kasvun esteeseen eli osaajapulaan, totesi puolestaan vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta, joka moitti työperäisen maahanmuuton kiristyviä tulorajoja.

Keskustelu hallitusohjelmasta päättynee tiistain aikana ja keskiviikkona on edessä äänestys hallituksen luottamuksesta.

Keskustelu samoista teemoista jatkuu kuitenkin koko hallituskauden, kun hallitus saa ohjelman tavoitteita muotoiltua lakiesityksiksi.

Vasemmisto keskittyy jatkossakin palkansaajien työehtoihin ja pienituloisten asemaan, keskusta maaseudun elinvoimaan ja palveluihin. ”Potkulaista”, sielun myymisestä ja talouden kriisitilasta kuullaan näin monia puheenvuoroja jatkossakin.

Keskustan kokenut kansanedustaja Hannu Hoskonen tiivisti keskustelun tiistaina seuraavasti.

– Jos esitykset tulevat oikealta, vasemmisto huutaa. Jos esitykset tulevat vasemmalta, oikeisto huutaa. Ja jos esitykset tulevat keskeltä, huutavat sekä oikeisto ja vasemmisto, hän lasautti.

Lue myös:

    Uusimmat