Onko ähky? Olet ehkä täynnä limaa!

Kiinalaisen lääketieteen mukaan tärkeintä on, että päivän mittaan syödään eri ruoka-aineita oikeissa suhteissa.

Kiinalaisen lääketieteen ravintosuositukset eivät ole yhtä kuin kiinalainen ruoka, asiantuntija Nina Haavisto huomauttaa.

Ruokavaliohoidossa tärkeää on se, miten kokoaa päivä ateriat, ja missä suhteessa erilaisia ruoka-aineita syö.

– Jos syö esimerkiksi aamupalaksi kaurapuuroa, välipalaksi banaanin ja lounaaksi pastaa, alkaa keho olla jo melko täynnä limaa, koska nämä ovat kaikki limaa tuottavia ruoka-aineita. Tästä johtuen keho alkaa kerätä tukoksia.

Usein asiakas ihmettelee, miksi esimerkiksi yhtenä päivänä kana ja riisi saavat aikaan hyvän olon, kun taas toisena päivänä olo on huono.

– Se johtuu juuri siitä, mitä muuta on syönyt päivän aikana, onko esimerkiksi syönyt liikaa limaa aiheuttavia ruokia. Myös edellisenä päivänä syöty ruoka voi vaikuttaa.

Näin maut vaikuttavat elimiin

Myös maitotuotteet keräävät limaa elimistöön. Liika lima elimistössä tarkoittaa kiinalaisen lääketieteen mukaan sitä, että kehoon kertyy tukoksia, ja se on siten altis erilaisille tulehduksille, sairauksille ja kasvaimille. Siksi pitäisi syödä myös ruokia, jotka eivät muodosta limaa. Sellaisia ovat esimerkiksi lämpimät kasvikset, keitot ja hirssi.

Haavisto sanoo, että erilaiset maut hoitavat eri elimiä, mutta liiallisesti saatuna kuormittavat niitä.

– Karvas vaikuttaa sydämen, hapan maksan, makea pernan, kirpeä keuhkojen ja suola munuaisten toimintaan.

Näitä makuja täytyisi löytyä päivän ruoka-annoksista sopivasti suhteutettuina.

Esimerkkeinä Haavisto luettelee karvaasta greipin, happamasta puolukan, makeasta maissin, kirpeästä sipulin ja suolaisesta katkaravut. Joissakin ruuissa yhdistyy monta makua, kuten hirssipuurossa, joka on makea ja suolainen.

Ongelmat johtavat usein vatsaan

Kiinalainen lääketiede eroaa länsimaisesta siten, että siinä lähdetään aina hakemaan oireen perimmäistä syytä eikä vain hoideta oiretta. Haavisto sanoo, että pääosin ongelmat löytyvät vatsan tai suoliston huonosta kunnosta, mutta oireet ovat jossain muualla.

– Ihmisellä on voinut olla vaikka pitkään jatkuneita ylävatsakipuja, mikä liittyy kiinalaisen lääketieteen mukaan maksaan. Niitä on hoidettu lääkkeillä, mutta myöhemmin kun on alettu tutkia, onkin löydetty hyvänlaatuinen kasvain maksasta.

Haavisto sanoo, että hyvänlaatuinen kasvain on tukosta, mikä tarkoittaa sitä, että aineenvaihdunta ei toimi kunnolla sillä alueella, missä kasvain on.

Koska ongelmat löytyvät usein vatsan ja suoliston alueen elimistä, kiinalaisen lääketieteen mukaan ravinnolla on suuri merkitys eri sairauksien ennalta ehkäisyssä ja hoidossa.

Oma elämä meni uusiksi

Kiinalaisen lääketieteen saloihin Haavisto on perehtynyt vuodesta 1999, ja hän valmistui kiinalaisen lääketieteen akupunktiohoitajaksi vuonna 2002. Haavisto on koulutukseltaan myös urheiluhieroja.

Käytyään kiinalaisen lääketieteen koulutuksen Haaviston koko elämä meni uusiksi erityisesti ravinnon, mutta myös ajatusmaailman muodossa.

–Pystyin jättämään pois kaikki allergialäkkeet, joita minulla olivat suun kautta otettava lääkitys, nenäsuihkeet ja silmätipat. Ymmärsin myös, kuinka tärkeää on pysähtyä välillä ja kuunnella omaa kehoa.

Lue myös:

    Uusimmat