Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispanvaalin toiselle kierrokselle selvinneet piispat Björn Vikström ja Tapio Luoma ovat eri linjoilla avioliittoon liittyvissä kysymyksissä.
Vikström sanoi Radio Dein tentissä haluavansa arkkipiispana edistää homoparien vihkimistä kirkossa.
– Jotta repiminen ja riitely saadaan kirkossa loppumaan, meidän on vihdoin mentävä eteenpäin. Nyt ei auta se, että asiasta vain keskustellaan enemmän, sitä olemme tehneet jo vuosikausia, Porvoon piispana toimiva Vikström arvioi.
Espoon piispa Tapio Luoman mielestä vauhti avioliittokeskustelussa on ollut kirkolle liian kova.
– Vaikka asiasta on keskusteltu pitkään, avioliittolain läpimeno eduskunnassa oli kuitenkin aikamoinen yllätys. Päätös ei poistanut niiden ihmisten epäilyjä, joilla on edelleen perinteinen avioliittokäsitys.
Vikströmin mukaan asiassa on turha odottaa yksimielisyyttä. Hänen mukaansa kirkko on tehnyt aiemminkin linjauksia, jotka eivät ole olleet kaikkien mieleen. Tällaisia ovat olleet mm. eronneiden vihkimisten salliminen.
– Kirkon sisällä on jo nyt paljon erilaisia käsityksiä, ja niiden kanssa voidaan elää. Emme saa tehdä tästä teoreettista ongelmaa, koska se koskettaa henkilökohtaisesti joitakin ihmisiä, Vikström sanoo.
Hänen mielestään homoliittoihin suopeasti suhtautuvien pappien tulisi saada vihkiä, mutta perinteisen linjauksen kannattajien ei olisi tähän pakko suostua.
Luoma kyseenalaistaa sen, voiko kirkossa olla rinnakkain kaksi erilaista avioliittokäsitystä.
– Nykyisen avioliittokäsityksen taustalla on kuitenkin koko 2000-vuotinen kristillinen perinne, jossa avioliitto nähdään miehen ja naisen välisenä liittona. Silloin se, että olemme vajaat parikymmentä vuotta keskustelleet asiasta, ei ole minusta mitenkään kummallista. Kirkko ei ole ollut kuitenkaan aivan toimeton, meillä on käytössä tämä parisuhderukous, Luoma sanoo.
Vikström uskoo, että Luoma antaisi arkkipiispana toisten puhua eikä muodostaisi itse vahvoja kantoja asioihin. Vikströmin mukaan johtajuuden puute arkkipiispan virassa synnyttäisi kirkkoon valtatyhjiön.
Luoma vastasi arvosteluun korostamalla, ettei arkkipiispa tee kirkossa päätöksiä yksin eikä voi kääntää kirkkolaivaa omien toiveidensa mukaan.