Evankelisluterilaisen kirkon piispainkokous linjasi eilen, ettei se kaavaile muutoksia avioliitto-opetukseen. Kirkko pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä myös maaliskuun jälkeen, jolloin uusi laki tekee homoavioliitot mahdolliseksi.
Espoon piispa Tapio Luoma muistuttaa piispainkokouksen roolista.
– Piispainkokouksella ei edes ollut mitään mandaattia muuttaa kirkon avioliitto-opetusta. Muutos vaatisi kirkolliskokouksen hyväksynnän eikä mitään sellaista ole vireillä. Jos joku odotti, että odotettu, että piispainkokous tekee jotain uusia linjauksia, odotukset ovat olleet ylimitoitettuja, Luoma sanoo.
Uusi avioliittolaki tulee voimaan maaliskuussa. Kirkko ei tule enää kantaansa muuttamaan.
– Lähtökohta on se, että kirkon avioliittokäsitys ei muutu vaikka lainsäädäntö muuttuu. Pappi ei voi jatkossakaan vihkiä samaa sukupuolta olevia avioliittoon. Mutta samalla me piispat halusimme painottaa, että parisuhteensa rekisteröineille ja maaliskuun jälkeen avioliiton solmineille voidaan järjestää kirkossa rukoushetki.
– Minusta piispojen oleellisin päätös oli se, että tätä rukousta voidaan nyt soveltaa myös avioliiton solmineisiin homopareihin. Nykyisellä käytännöllä siis mennään myös maaliskuun jälkeen ja uskoakseni aika pitkäänkin tulevaisuudessa.
Luoma toivoo, että homoparit tarttuisivat rukoushetkien mahdollisuuteen eivätkä ainakaan hylkäisi kirkkoa.
– Kirkko haluaa olla mukana kaikkien jäsentensä elämässä vaikkei kaikki se voikaan vihkiä avioliittoon.
Luoma ei halua lähteä arvioimaan, mitä tapahtuu, jos yksittäinen pappi lähtee vihkimään homopareja.
– Ne ovat sitten yksittäistapauksia ja sellaisina ne myös käsitellään. Piispainkokous ei lähtenyt sitä ennakoimaan.
Piispojen ohje on edelleen se, ettei pappeja pakoteta homoparien rukoushetkiin vaan osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen.
Homoliittoihin liittyvät asiat ovat herättäneet kirkossa vilkasta keskustelua ja linjaukset ovat aiheuttaneet kirkosta eroamisia. Luoma on varma, että keskustelu tulee jatkumaan.
– On aivan varmaa, että piispojen laatima selonteko on joillekin liikaa ja heidän mielestään on menty liian pitkälle. Toiset olisivat halunneet, että vihkimisasiaa olisi viety eteenpäin. Me piispat vetoamme, että keskustelulle annetaan sijaa ja eri osapuolet hyväksyisivät toisensa siitä huolimatta, että homoseksuaalisesta ajatellaan eri tavalla. Tämä asia jakaa vahvasti myös yhteiskuntaa, ei pelkästään kirkkoa. Se, mikä on nyt kirkon kipuna, on edelleen myös kipua yhteiskunnassa.
Luoman mukaan nykyinen rukoushetkien käytäntö homoparien kanssa on ollut toimiva.
– Minä haluan rohkaista näihin rukoushetkiin.