Onko avioehto tarpeellinen vakuutus vai kohtuuton vaatimus? Lukijaraati: "Kulkee minulla sateenvarjokin laukussa, vaikka aurinko paistaa"

6:36imgKATSO MYÖS: Onko avioehto tabu? Suomalaiset ovat kankeita arjen lakiasioissa.
Julkaistu 18.09.2022 14:02

Emmi Niiniaho

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Kumppanini tahtoo meidän laativan avioehdon ennen naimisiin menoa. Omasta mielestäni tämä latistaa täysin tunnelman ja tuntuu jotenkin kohtuuttomalta. Ihan kuin kumppani suunnitelisi jo valmiiksi eroa tai ajattelisi minun olevan joku onnenonkija. Tuntuu hankalalta ajatella tätä järjellä, kun olo on hieman loukattu. Voiko kumppani todella vaatia tätä minulta?" kysyy nimimerkki Eikö hän luota minuun.

Lue myös: Miksi olla suhteessa ihmisen kanssa, jota haluaisi muuttaa? Raati vastaa: "Tiedostan hänen potentiaalinsa olla kuuma tapaus"

Näin raati vastasi

"Kannattaa tehdä, eihän sitä koskaan tiedä, mitä elämä tuo tullessaan. Erossa erilliset omaisuudet voivat myös pelastaa puolison veloilta. Yhteiset asiat erikseen. Lapset kuitenkin perivät molemmat vanhempansa. Parisuhde perustuu sille luottamukselle."
– Nainen, 53, avoliitossa

"Ajattelin aikoinaan ihan samalla tavalla, kunnes vanhempani tekivät avioehdon vuosikymmenten avioliiton jälkeen. He kokivat sen vapauttavana, että tiesivät, ettei toinen halua olla yhdessä vain sen takia, että ei tulisi taloudellisia menetyksiä."
– Nainen, 30, parisuhteessa

"Kaikki avioliitot päättyvät joko eroon tai kuolemaan, joten siihen on hyvä varautua avioehdolla. Otetaanhan vakuutuksiakin kaiken varalta. Jos ette aio erota, mitä haittaa avioehdosta on? Avioehtoa ei kannata ajatella epäluottamuksen osoituksena."
– Nainen, 28, parisuhteessa

Lue myös: Asiantuntijoiden yhdeksän kohdan listaus: Näistä merkeistä tiedät olevasi hyvässä parisuhteessa

"Ehdottomasti avioehto! Avioehto ei vähennä rakkautta tai ole epäluottamuslause toista kohtaan, se on viisautta. Sitä ei voi koskaan tietää, mihin elämä vie ja jos ero tulee, niin onpahan valmiiksi sovittu, niin ei tarvitse ruveta riitelemään."
– Nainen, 28, naimisissa

"Voi. Sinunkin tulisi tutustua aiheeseen ja nähdä sen edut. Ja jos toinen tai molemmat ovat yrittäjiä niin sen pitäisi olla "pakollinen"."
– Mies, 55, naimisissa

avioehto (1)Avioehdon laatiminen yhdessä on vastaajien mukaan lähinnä järkevää kummankin osapuolen kannalta.Shutterstock

"Totta kai hän voi vaatia. Puolisoni myös halusi avioehdon varakkaan sukunsa takia. Ymmärsin asian, vaikka se kyllä hieman jäi mietityttämään. Luottamus on silti täysillä mukana, ja kaikilla on oikeus turvata omaisuutensa."
– Mies, 30, naimisissa

"Avioehto ei ole pois sinulta. Sitä ei voi ottaa niin henkilökohtaisesti, että sillä tarkoitettaisiin epäluottamusta, sen tekeminen on vain järkevää. Erotilanteessa se helpottaa asioiden selkeyttämistä."
– Nainen, 39, eronnut

"Tämä on nykypäivänä vain järkevää. Eihän avioehtoa tarvita, eikä sitä tarvitse ajatella kuin vasta mahdollisen eron sattuessa kohdalle. Sitä ennen sillä ei ole mitään merkitystä."
– Nainen, 30, naimisissa

Lue myös: Mitä järkeä on mennä naimisiin? Avioliiton edut voivat yllättää: "Jokainen liitto päättyy ennemmin tai myöhemmin"

"Itse en menisi naimisiin ilman avioehtoa. Varsinkin jos ei olla enää alle 20-vuotiaita ja on ennestään omaisuutta/yritystoimintaa. Jos mies katsoo, että se on epäluottamuslause, niin sitten itse tulkitsen tyypin olevan vain rahojeni perässä."
– Nainen, 38, parisuhteessa

"Avioehto on verrattavissa tapaturmavakuutukseen. Eihän kukaan toivo loukkaantuvansa, mutta jos niin käy, niin vakuutus auttaa. Avioehto on ainoa järkevä tapa toimia kun mennään naimisiin. On täysin normaalia pitää huolta omasta taloudestaan."
– Nainen, 27, parisuhteessa

"Avioehto on normaali asia nykyään, joka todellaki kannattaa ja suorastaan pitää tehdä. Mieti kaikkia aineettomia asioita, jotka pitäisi sitten muka jotenki jakaa tasan erossa tai kuolemassa. Metsät? On vain fiksua erottaa omat asiat yhteisistä."
– Nainen, 54, naimisissa

avioehtoAvioehdon voi laatia monella eri tapaa ja löytää juuri omille tarpeille sopivan vaihtoehdon.Shutterstock

Lue myös: Saako puoliso vilkuilla vieraita? Raati vastaa: "Eihän puolisoni menetä näkökykyään, vaikka ollaan parisuhteessa"

"Avioliitto päättyy joko eroon tai kuolemaan, mutta se tulee päättymään joka tapauksessa. Avioehtoja on yhtä monta erilaista kun on laatijaakin, ja tarkoituksena on helpottaa tulevaisuudessa olevaa vaikeaa tilannetta. Tutkaile eri avioehtoja ja puhukaa!"
– Nainen, 27, parisuhteessa

"Apua! Tässähän suojataan kysyjänkin omaisuus eron varalta. Eronneena voin kertoa, että kun erosin, minun ei tarvinnut jakaa saamaani perintöä eksäni kanssa. Tämä pelasti talouteni. Rakkaus on ihanaa, mutta aina sekään ei kestä ikuisesti."
– Nainen, 50, avoliitossa

"Myönnän että olen ehkä vähän kyyninen mutta en ymmärrä tätä ulinaa, että se muka jotenkin petaisi eroa. Jos ei olla eroamassa, niin eihän avioehdon olemassaoloa edes huomaa. Kulkee minulla sateenvarjokin laukussa varalta mukana, vaikka aurinko paistaa."
– Nainen, 37, naimisissa

"Suostuisitko kumppanisi ehdotukseen kotivakuutuksen ottamisesta? Vai latistaako sellainen asumisen tunnelmaa ja koetko että luotto sinuun olla polttamatta taloa tai aiheuttamasta vesivahinkoa on kärsinyt? Avioehtosopimus = parisuhteen vakuutus."
– Mies, 45, parisuhteessa

Lue myös: Tunnetko avio-oikeuden merkityksen? Asianajaja kertoo, millaisissa tilanteissa avioehdon laatiminen on tarpeen – "Kaikkien kannattaisi harkita"

Lue myös: Avoliitossakin voi jäljitellä avioehdon kaltaista sopimusta – helpottaa erotilannetta: "Tällaisista kysymyksistä syntyy hyvin helposti myöhemmin erimielisyyksiä"

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

 

Entä miten vastaisit tähän?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Tuoreimmat aiheesta

Raati vastaa