Erika "Rehtori" Forsberg opettaa lukiossa ja tekee samaan aikaan kunnianhimoista rap-musiikkia.
– Hei, onks ollu keikkaa? Ai on ollu? Tsemppiä!
Kun 37-vuotias ruotsin ja liikunnan opettaja Erika Forsberg astelee luokkaan, satelee opiskelijoilta aika ajoin uteliaita kysymyksiä rap-musiikista.
Samalla kun Forsberg opettaa nuoria Äänekosken lukiossa, luo hän uraa räppärinä artistinimellä "Rehtori".
Aineenopettajan pätevyyden lisäksi Forsberg on toiminut rehtorina Jyväskylän Sirkuskoulussa ja Parkour Akatemiassa.
Sieltä myös hänen artistinimensä juontaa.
– Olen bättlännyt ja tanssinut "Rehtorina", opiskelin rehtori-instituutissa, minut palkattiin rehtoriksi. Jyväskylässä minut tunnetaan "Reksinä". Olen ollut aina Reksi, Forsberg kertoo.
Musiikin tekeminen ja opettamisen yhteensovittaminen on Forsbergille helppoa.
– Minä olen tehnyt taidetta ja opettamista tosi pitkään samanaikaisesti. Se on kiva kombinaatio. Minulla on illat ja viikonloput vapaita, nyt voin vaan tehdä.
Erika "Rehtori" Forsberg on tuttu näky Jyväskylän rap-klubeilla. Kuva: Saara Sund.
Freestyle-ilta jyväskyläläisklubissa muutti kaiken
Musiikin tekeminen astui Forsbergin elämään puolivahingossa.
Todellisen ahaa-elämyksen hän koki vuonna 2017 erään pienen jyväskyläläisen freestyle-klubin iltamissa, jossa paikalla oli enemmän räppäreitä kuin katsojia.
Paikalle oli kokoontunut paljon kotimaisten räppäreiden kermaa ja riimit lentelivät.
– Freestyleä heitti siellä muun maussa Are, joka tunnetaan piireissä hyvin. Siinä räpättiin ringissä, oli monta tyyppiä, katselin jäbiä ja aloin päässä heittää riimiä vuorollani. Innostuin ja sitten aloin vaan kirjoittaa riimejä, Forsberg muistelee.
Forsberg aloitti räppäämisen reilusti yli kolmekymppisenä. Hän koki olleensa aina enemmän rap-musiikin kuuntelija kuin tekijä.
– Minä olen elänyt hip hopin keskellä, olen tanssinut, olen kuunnellut. Minä en pystynyt näkemään ikinä itseäni musiikin tekijänä, olin ollut aina se fani.
Forsberg uskoo, että moni muu aloitteleva naisräppäri jää kykyjen ja ambitioidensa kanssa yksin, koska naispuolisten räppäreiden edustus jää miespuolisten räppäreiden jalkoihin.
– Jos katsoo vaikka Suomen Spotifyn rap-listaa ja katsoo minkälaisia tekijöitä on, niin eihän minua ja kaltaisiani paljon kuulu siellä valtavirrassa. Opiskelijat välillä kysyvät, minkälaista on olla keskellä sellaista "jäbäkulttuuria".
Kuvakaappaus Rehtorin Muijat irti -musiikkivideolta.
Uudella kappaleella puhutaan Matti Nykäsestä
Forsbergin mukaan koulumaailma antaa hänen lyriikoihinsa paljon hyvää perspektiiviä ja ideoita. Hän kuitenkin kokee olevansa musiikintekijänä perinteinen tarinankertoja, ja tarinat itsessään voivat kertoa kenestä tahansa.
Uudella Matti-kappaleellaan hän avaa Matti Nykäsen tarinaa ja ylipäätään esikuvien vaikutusta laman lapsiin.
– Se kertoo esikuvista ja alkoholista. Ne jotka ovat asuneet Jyväskylässä, ovat nähneet Masan sammuneen jossain vaiheessa elämää meidän kaikkien rappukäytäviin. Hän on kuitenkin minun lapsuuden idoli. Hänen tarinansa on tosi kostea, mutta ei millään tavalla poikkeuksellinen, Forsberg kertoo.
Rehtorin tuore Matti-kappale tulee löytymään Monsp-levy-yhtiön uudelta Mixtapelta, johon on kasattu yhdeksän lupaavan rap-artistin tekemää musiikkia.
Monsp-levy-yhtiön uusien artistien etsimisestä ja sparraamisesta vastaava A&R Ida Karimaa kertoo, että on ylipäätään tärkeää, että erilaiset äänet ja tekijät pääsevät kuuluviin.
– Suomen rap-kenttä näyttää yleisesti ottaen tällä hetkellä todella kiinnostavalta ja erilaisten tekijöiden diversiteetti tuntuu kasvavan koko ajan. Tämä mixtape on seurausta meidän järjestämästä leiristä ja se taas järjestettiin siksi, että haluttiin tarjota studioaikaa ja ammattimaista tuottaja-apua sitä tarvitseville, Karimaa kertoo.
Yläpuolella löytyvältä videolta löytyy Rehtorin musiikkivideo sekä haastattelu. Forsberg kertoo videolle, mitä tapahtui, kun hän räppäsi ensimmäisten kertaa oppilaille ruotsin tunnilla.
Rehtorin Instagramin ja Youtube-tilin pääset katsastamaan täältä ja täältä.