Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on aloittanut näytekeräyksen kartoittaakseen koronaviruksen esiintymistä jätevesissä.
Keräys toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa, ja näytteitä otetaan eri jätevedenpuhdistamoilta joko kuukausittain tai viikoittain.
THL kertoo tiedotteessa jo lähestyneensä tutkimukseen kutsuttavia jätevedenpuhdistamoita.
Lue myös: Pariisin kasteluvedestä löytyi koronavirusta – vedenotto lopetettiin välittömästi: Terveysviranomaiset pohtivat jatkotoimia
THL:n mukaan Hollannissa, Yhdysvalloissa ja Australiassa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että puhdistamattomasta jätevedestä voidaan mitata koronaviruksen geeniperimää. Tutkimus siis täydentää vasta-ainetestauksista ja varsinaisista koronatesteistä saatavaa käsitystä viruksen ilmaantuvuudesta ja tarjoaa mahdollisuuksia väestötason muutosten arviointiin.
– Siinä, missä tavallinen koronavirustesti kertoo, onko yksilöllä koronavirustartunta, jätevesitutkimus kuvastaa, kuinka paljon virusta esiintyy väestötasolla eri paikkakunnilla, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen tiedotteessa.
Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta kotimaassa: Vahvistettuja kuolemia 90, tuhansia käräjäkäsittelyjä keskeytetty
THL pyrkii tekemään jätevesiseurannasta reaaliaikaista kesäkuun alusta alkaen. Jätevedestä seurataan reaaliaikaisesti myös polioviruksen ja muiden enterovirusten esiintymistä.
Vastaavaa menetelmää hyödynnetään myös huumeiden käytön tutkimiseen.
– Kun tutkimusta tehdään säännöllisesti, voidaan huumetrendien muutokset havaita hyvinkin tarkasti. Samaa lähestymistapaa on käytetty jo aiemmin virusten esiintyvyyden tutkimiseen, kertoo THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar tiedotteessa.
THL:n mukaan koronavirus ei ole uhka juomaveden turvallisuudelle.