Pariisissa löytyi koronavirusta kasteluvedestä – THL tutkii jätevesiä Suomessa: “Tarkoituksena on paikkakuntakohtainen vertailu”

4:52img
Piileekö koronavirus jätevedessä? Katso MTV Uutiset Liven uutisvideo!
Julkaistu 21.04.2020 20:03
Toimittajan kuva

Ismo Puljujärvi

ismo.puljujarvi@mtv.fi

THL ilmoitti maanantaina alkavansa tutkimaan, esiintyykö Suomen jätevesissä koronavirusta. Edessä on pitkä tutkimustyö, sillä koronaviruksen käyttäytymiseen liittyy vielä monia avoimia kysymyksiä. 

Alankomaissa, Yhdysvalloissa ja Australiassa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että puhdistamattomasta jätevedestä on mitattu koronaviruksen RNA:ta eli geeniperimää.

THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen kertoo MTV Uutisille, kuinka jätevedestä selvitetään viruksen RNA-lukumäärää. Tämä tieto ei kuitenkaan kerro viruksen elinkyvystä tai sen tarttuvuudesta. 

– Saamme tutkimuksesta suuntaa antavaa tietoa, miten paljon koronavirusta on ollut väestössä näytteenottohetkellä. Tarkoituksena on paikkakuntakohtainen vertailu, Pitkänen tarkentaa. 

Lue myös:Pariisin kasteluvedestä löytyi koronavirusta – vedenotto lopetettiin välittömästi

Pitkäsen mukaan on vielä liian aikaista sanoa, pystytäänkö tutkimuksen avulla seuraamaan, onko joillakin alueilla jo saavutettu tautihuippu. 

– Vielä ei tiedetä viruksen leviämisestä ulosteeseen tai sen säilyvyydestä jätevesiympäristöstä, Pitkänen vastaa. 

Tärkeää työtä kansanterveyden eteen 

Viikinmäen jätevedenpuhdistamolta Helsingistä on otettu ensimmäiset näytteet pääsiäisen aikoihin, kertoo jätevedenpuhdistuksen osastopäällikkö Mari Heinonen Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymästä. 

– Suhtaudumme avoimesti tällaiseen kansanterveyttä koskevaan tutkimukseen. Olemme ennestään tehneet näytteenottoja huume- ja poliotutkimuksia varten, Heinonen summaa. 

Koronakriisistä huolimatta arki sujuu jätevedenpuhdistamolla tavalliseen tapaan. Heinosen mukaan osa työntekijöistä on siirretty etätöihin ja tietyt työntekijät kulkevat pienemmissä ryhmissä, jotta ihmisten väliset kontaktit voitaisiin minimoida työpaikalla. 

Varsinaista päänvaivaa vesihuollolle ovat aiheuttaneet tukkeutuneet viemärit, kun ihmiset ovat huuhtoneet viemäreihin esimerkiksi desinfiointiliinoja. Heinonen painottaa tukosten aukaisemisen olevan aina työntekijälle riski altistua viruksille. 

– Pytty on edelleen vessassa vain suunniteltua tarkoitusta varten. Kaikki muu roska kuuluu sekajätteen joukkoon, Heinonen toteaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus