Jouluruuhka ostoskeskuksessa voi tietää ruuhkia hisseihin. Kysyimme Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkäriltä neuvot turvalliseen kyytiin.
Infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila välttelee mahdollisuuksien mukaan hissiä, koska riittävän etäisyyden pitäminen toiseen on mahdotonta.
– Tiedämme, että jos ollaan lähellä koronaa sairastavaa henkilöä, riskit ovat suuret tartunnalle.
Toisaalta hississä vietettävä aika on yleensä verrattain lyhyt, kenties pari minuuttia.
– Altistusaika jää aika lyhyeksi. Absoluuttista riskiä on mahdotonta sanoa, mutta kyllä ahtaassa tilassa oleminen useamman henkilön kanssa sisältää riskejä.
Lue myös: Husin sairaaloissa hoidetuista koronapotilaista pienempi osa joutunut tehohoitoon syksyllä kuin keväällä
Riskiryhmään kuuluva hengenvaarassa
Pahin mahdollinen skenaario tartunnoille olisi se, että hississä matkustaa koronaa sairastava ihminen ilman maskia ja hän alkaisi yskiä ihmisten keskellä. Koronaa voi sairastaa oireettomana, joten taudin kantaja ei välttämättä tiedä tartuttavuuttaan.
Riskiryhmään kuuluvalle läheiselle toisen pärskiminen saattaa olla hengenvaarallinen tilanne. Miellyttävä yllätys ei ole sekään, jos seuraavasta kerroksesta yhtäkkiä tulee suuri joukko ihmisiä hissiin ilman kasvomaskeja.
– Suosittelen, että hissit pidettäisiin väljempänä kuin normaalisti ja käytettäisiin portaita.
– Jos näyttää, että hississä ei ole tilaa tai siellä on ihminen, jolla on rajoitteita, annetaan hänen mennä. Odotetaan seuraavaa hissiä, jossa on tilaa, neuvoo infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila.
Sormenpää etsiytyy sieraimeen
Hissin napin painaminen voi arveluttaa koronatilanteessa.
Lääkäri Veli-Jukka Anttila pitää kuitenkin napin painamista pienempänä riskinä kuin pisaratartuntaa.
– Ehkä nappia ei kannata painaa sormenpäällä. Sormenpää menee helposti omaan nenään ja näin saadaan virus. Nappia voi painaa sormen nivelellä tai käsineen kanssa. Tai vaikka kyynärpäällä, jos onnistuu.
HISSIMATKUSTAMINEN ABC – Käytä mahdollisuuksien mukaan portaita. – Älä pakkaudu hissiin vaan odota seuraavaa kyytiä. – Käytä suojamaskia ja pese kätesi. – Paina nappia vaikka sormen nivelellä, käsineellä tai kyynärpäällä. – Älä matkusta hissillä sairaana. |
Katso lääkärin vinkit videolta!