Telinevoimistelun ihmeurheilija Simone Biles, 22, teki Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa viikonloppuna hämmästyttävää historiaa. Bilesin ällistyttävät teot herättävät myös pohdinnan, onko nainen tällä hetkellä maailman ylivoimaisin urheilija?
Bilesista tuli ensimmäinen nainen, joka teki kisasarjassaan permannolla onnistuneen kaksoisvoltin kolmella kierteellä, minkä lisäksi hän teki ensimmäisenä telinevoimistelijana puomisarjansa alastulossa kaksoisvoltin kahdella kierteellä.
Viikonlopun tapahtumat herättivät telinevoimistelun lajipäällikössä Satu Murtosessa ajatuksia ennen kaikkea Bilesin ylivoimasta.
– Ne ominaisuudet, joita hänellä on, saamme muilta etsiä. Tällä hetkellä ainakaan sellaisia ei edes löydy, Murtonen sanoo MTV Urheilulle.
– En tiedä, missä hänen rajansa ovat, eikä varmaan kukaan muukaan tiedä. Kysymys on nyt, että vieläkö hän lisää vaikeusastetta omiin liikkeisiinsä, sillä tuloksiin nähden nykyinen taso riittää. On eri asia, millaisia odotuksia hän itse itselleen asettaa.
Bilesin ylivoimaisuus rakentuu kokonaisuudesta. Lajia vähemmän tuntevankin silmään erottuvat naisen kimmoisuusominaisuudet.
– Hänellä on sellainen pomppujalka hyppyjen tai permannon otteen korkeudessa mitattuna, että voimakkaisiin miehiinkin verrattuna hänen suhteellinen voimatasonsa on omaa luokkaansa. Hänen hahmotuskykynsä ja ymmärryksensä, missä ja miten päin pyörii, on uskomaton.
– Permannolla hän on tällä hetkellä täysin voittamaton. Hänen tuloksensa ovat niin hurjat, että vaikka hän epäonnistuu, hän voittaa silti.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Matkalla kaikkien aikojen olympiamenestykseen
Murtonen pitää Bilesia oman aikansa Nadia Comanecina. Romanialainen viisinkertainen olympiavoittaja, kaksinkertainen maailmanmestari ja yhdeksänkertainen Euroopan mestari hallitsi lajia 1970-luvun loppupuolella.
Onko Simone Biles jopa maailman ylivoimaisin urheilija tällä hetkellä?
– Rakkaudesta lajiin sanon tällä hetkellä, että ehdottomasti on. Jos ajattelee, miten ylivertainen hän on omassa lajissaan verrattuna vaikka olympialaisissa ja MM-kisoissa toiseksi sijoittuneeseen, muissa lajeissa ei taida olla vastaavaa. Hän jää varmasti historiankirjoihin hyvin pitkäksi aikaa, Murtonen sanoo.
Kaikkien aikojen menestyneimmän naisurheilijan titteliin Bilesilla on täydet mahdollisuudet. Ukrainalainen, Neuvostoliittoa edustanut kilpavoimistelija Larysa Latynina on mitalien määrällä mitattuna toiseksi menestynein olympiaurheilija uimari Michael Phelpsin jälkeen 18 olympiamitalillaan.
Yhdeksän kultamitalia tekevät hänestä menestyneimmän naisurheilijan. Neljän kultamitalin Bilesilla on mahdollisuus ohittaa Latynina Tokiossa.
Naiset kilpailevat telinevoimistelun MM-kisoissa Stuttgartissa lokakuussa. Murtosen mukaan Bilesilta on syytä odottaa kaikkia jaossa olevia kultamitaleja.
– Häntä itseään varmasti kiehtoo se, että nojapuilla hän ei ole maailman paras. Mitali sieltä on hänelle varmasti ainakin haastavampi ja tavoiteltavampi kuin hypystä ja permannolta, joista kultamitali on hyvin todennäköinen, vaikka hän epäonnistuisi. Puomiltakin se voi tulla, mutta se on välineenä sellainen, että yksi iso horjahdus maksaa paljon, Murtonen sanoo.
– Hänellä on mahdollisuus kaikkiin kuuteen jaossa olevaan kultaan, mutta neljä niistä ovat käytännössä jo takataskussa.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Murtosen mukaan jokainen tietää, että jos Bilesilla ei ole huono päivä, kulta ei ole otettavissa hänelle vahvimmilla telineillä. Biles on ylivoimainen kokonaisuudessa, mutta ei kaikilla telineillä. Hän on omaa luokkaansa kahdella telineellä, jotka muodostavat 50 prosenttia naisten telineistä.
Bilesilta löytyy, jos ei heikkouksia, niin ainakin osa-alueita, jotka eivät kuulu amerikkalaisen vahvuuksiin.
– Jos ajatellaan hänen tanssillisia ja liikkuvuuteen liittyviä ominaisuuksia, ne eivät missään nimessä ole hänen vahvuuksiaan. Jos hänellä nyt mitään heikkouksia on, ne ovat sillä puolella. Kyllä hänen jalkansa aukeavat voimistelullisissa hypyissä permannolla tai puomilla, mutta ne aukeavat vähän kuin voimalla, eikä niinkään liikkuvuusominaisuuksilla.
Olympialaiset odottavat vuoden päässä. Murtonen pohtii, onko Bilesin kilpatovereiden näkökulmasta edes relevanttia lähteä metsästämään tämän päänahkaa hänen päätelineissään.
– Kärkinaiset lähtevät varmaan metsästämään ensijaisesti mitalia. Lajissa keskitytään myös tietyn kilpakumppanin voittamista enemmän oman parhaan mahdollisen suorituksen tekemiseen.