Suomalaistuomarilta poikkeuksellinen huomio "maailman parhaimmasta naisurheilijasta": "Mennään niin äärirajoilla"

10.14565947ik
Simone Biles on keränny urallaan jo seitsemän olympiamitalia, joista neljä on kultaisia./All Over Press
Julkaistu 23.07.2024 08:15

MTV URHEILU – STT

Olympialaisissa tuomarina debytoiva Marja Räisänen toivoo, etteivät muut edes tavoittelisi Bilesin tasoa.

Simone Biles lähtee Pariisin olympialaisiin todennäköisesti parhaimmassa kunnossa, missä hän on koskaan ollut. Toukokuussa voitettu telinevoimistelun naisten Yhdysvaltain mestaruus oli 27-vuotiaalle Bilesille yhdeksäs. Olympiakarsinnoissa hän dominoi kokonaispisteissä jättäen toiseksi tulleen yli viiden pisteen päähän.

Tokion olympialaiset jäivät kesken kolme vuotta sitten, mutta nyt Biles on kiistaton voittajasuosikki Pariisissa.

Suomesta ei urheilijoita naisten telinevoimistelussa nähdä, mutta tuomaristossa debytoi 35 vuotta kansainvälisenä tuomarina toiminut Marja Räisänen. Hän on nähnyt läheltä, kuinka laji on kehittynyt Bilesin johdolla fyysisesti äärimmäisen haastavaksi.

Maailman paras naisurheilija

Biles yrittää ja viimeistelee onnistuneesti temppuja, joihin kukaan muu nainen eivätkä kaikki maailman huipulla voimistelevat miehet kykene.

– Joskus maallikolta voi mennä ohi, että Biles tekee yhden ylimääräisen kierteen verrattuna "tavalliseen" suoritukseen, Räisänen selittää.

Bilesin saldo olympia- ja MM-mitaleista on nyt 37. On todennäköistä, että numero kasvaa Pariisissa, jossa hän on vanhin pohjoisamerikkalainen naisvoimistelija 72 vuoteen.

– Minun täytyy vain ottaa palautuminen hieman vakavammin. Riossa pystyin tekemään mitä vain. Olin kuin hamsteri pyörässä, aina juoksemassa, Biles pohjusti tulevaa NBC:lle.

Tokion olympialaiset päättyivät "kierrekammoon". Biles kuvasi, että tuntui kuin mieli ja keho eivät olisi synkronoituna.

– Tokion jälkeen hän piti tauon, tuli takaisin ja hyppäsi sellaisen hypyn, jota yksikään toinen nainen ei ole hypännyt. Hypyn, jonka vain parhaimmat miesvoimistelijat hyppäävät.

– Tuollaista talenttia ei hetkeen tule, mennään niin äärirajoilla. Voimistelu on fyysistä ja vaikeaa, mutta myös kaunista. Taiteellisuus on mielestäni se, mitä voidaan kehittää. En halua, että tulee tavoitteeksi tehdä jotain vielä vaikeampaa kuin Biles.

Tuomareilla ei Räisäsen mukaan saa olla suosikkeja.

– Sen voin kuitenkin sanoa, että siinä on maailman paras naisurheilija, Räisänen toteaa Bilesista.

Oma kieli - yli 700 "aakkosta"

Miten Bilesin ja muiden huippujen marginaaleja sitten ratkotaan?

Satoja yksityiskohtia sisältävien suoritusten tuomarointi ei ole yksinkertaista, eikä maallikko todennäköisesti pysty erottamaan hyvää suoritusta erinomaisesta. Olympialaisissa tuomarointi vaatii kansainvälisen tason tuomarointia vähintään kahden olympiadin ajalta, tuomarointikokemusta MM-kisoista sekä kerran neljässä vuodessa tehtävän vaativan tuomarikokeen suorittamista ykkös- tai kakkoskategorian tasolla. Kakkoskategorian tuomarit, kuten Räisänen, arvioivat suoritusta ja antavat mahdolliset vähennykset.

Tavallinen katsoja ymmärtää, että suoritus on epäonnistunut, jos urheilija kaatuu tai putoaa telineeltä.

Hyvän suorituksen erottaminen erinomaisesta tapahtuu kuitenkin paitsi harjaantuneen silmän avulla myös telinevoimistelun tuomarin "aakkosilla".

– Sanon aina, että tuomarointi on yksi kieli, jota osaan puhua. Jokaisella liikkeellä on oma symboli, joita on yli 700, Räisänen avaa.

Tuomaroidessaan suoritusta Räisänen antaa kynän liikkua paperilla piirtäen – eli "kirjoittaen" symboleita ja sen viereen mahdollisen vähennyksen.

– Kun sarja päättyy, katson mitä olen kirjoittanut, ja sen jälkeen se on matikkaa. Lasken vähennykset yhteen, ja siinä on pisteet, Räisänen valottaa.

Tuoreimmat aiheesta

Pariisi 2024