Tämän selvityksen mukaan neuroottisuudesta voi olla hyötyä!
Onko toteamus ”olet neuroottinen” sinusta kehu vai solvaus?
Tavallisesti neuroottisuus merkitsee taipumusta ahdistukseen, stressiin, huolehtimiseen, vihaan ja pelkoon. Neuroottisuudesta puhuttaessa puhutaan tunne-elämän tasapainoisuudesta sekä siitä, miten ihminen suhtautuu uhkiin ja vaaroihin. Jos ihminen on "hyvin neuroottinen", hän kokee helpommin kielteisiä tunteita, kuten ahdistusta ja hermostuneisuutta.
Aiemmissa tutkimuksissa on havainnoitu esimerkiksi neuroottisuuden yhteyttä fobioihin, paniikkikohtauksiin ja muihin, yleensä negatiivisina pidettyihin asioihin. Tämän selvityksen mukaan neuroottisuudesta voisi kuitenkin olla hyötyä!
Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan neuroottiset piirteet voivat olla yhteydessä pidempään elämään, kertoo Iflscience.com.
Tutkimusta tehneen Catharine R. Galen mukaan neuroottisuudella voisi olla myös suojeleva vaikutus, koska se voi tehdä ihmisestä tarkkaavaisemman esimerkiksi terveytensä suhteen.
Selvitystä varten tutkijat analysoivat tietoja yli 500 000 henkilöstä. Henkilöt olivat 37–73-vuotiaita, ja heidän tietojaan säilöttiin UK Biobankissa.
UK Biobank seuraa puolen miljoonan anonyymin vapaaehtoisen elämää ja tarjoaa tutkijoille tietoja heidän terveydestään. Heitä tarkkaillaan tietyin väliajoin.
Terveyteen liittyvät tavat eivät selittäneet tulosta
Tutkijoiden mukaan tiedot osoittivat, että suurempi taipumus neuroottisuuteen liittyi hieman madaltuneeseen riskiin kuolla mistä tahansa syystä. Galen mukaan terveyteen liittyvät tavat, kuten tupakoiminen, ruokavalio, alkoholinkäyttö tai liikuntatottumukset, eivät selittäneet tulosta.
– Oletimme, että suurempi huoli tai haavoittuvuus voisi ohjata ihmisiä käyttäytymään terveellisimmillä tavoilla, ja siten alentaa heidän kuolemanriskiään, mutta näin ei käynyt.
Neuroottisuus on yhdistetty myös parempaan mielikuvitukseen ja suurempaan luovuuteen. Neuroottisuus vain yksi viidestä "suuresta" psykologisesta piirteestä, joita ihminen voi omata. Muita ovat avoimuus kokemuksille, tunnontarkkuus, ulospäinsuuntautuneisuus ja suostuvaisuus eli miellyttävyys.
Lähde: Iflscience.com, Positivepsychologyprogram.com, Reetalaakso.com
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.