Onko Soldiers of Odin turvallisuusuhka suomalaisille? Äärioikeistotutkijan mukaan terrorismiin suhtauduttava vakavasti: "Yksittäiset toimijat saattavat inspiroitua"

Soldiers of Odinin toiminta näytti muutama vuosi sitten hiipuvan. Nyt järjestö on jälleen näyttävästi esillä mahdollisista yhteyksistään terrori-iskua suunnitelluihin henkilöihin. Miten vakavasta turvalllisuusuhasta puhutaan?

Saksassa pidätettiin perjantaina 12 miestä, joiden uskotaan liittyvän terrori-iskuja suunnitelleeseen äärioikeistolaiseen ryhmään. Ryhmän on kerrottu kaavailleen ainakin Uuden-Seelannin moskeijaiskun tyylistä hyökkäystä.

Välillä näytti, että Soldiers of Odin -järjestön toiminta olisi hiipumassa, mutta millainen järjestön tilanne on tänä päivänä? Katso Jyväskylän yliopiston äärioikeistotutkija Tommi Kotosen haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta!

Saksalaisehti Die Weltin mukaan ryhmällä on ollut yhteyksiä Soldiers of Odin -järjestöön, joka on perustettu Suomessa vuonna 2015. Järjestöllä on ollut vuosien mittaan erinäköistä ja -tasoista toimintaa myös Saksassa ja Pohjoismaissa.

– Äärioikeisto itsessään on hyvin pitkälti kansainvälinen liike. […] Saksassa ollut kaikennäköisiä hankkeita tässä muutaman viimeisen vuoden sisään, Jyväskylän yliopiston äärioikeistotutkija Tommi Kotonen kuvailee tilannetta MTV Uutiset Livessä.

– Mitä ilmeisimmin suorempi kytkös on jostain tuolta parin tai kolmenkin vuodenkin takaa. Nyt puhutaan mitä ilmeisemmin sellaisista ryhmistä, jotka ovat olleet aiemmin osa tätä Soldiers of Odinin kansainvälistä verkostoa, mutta sitten muutama vuosi takaperin muuttivat järjestönsä nimeä ja pyrkivät toimimaan omillaan. Samaa verkostoa tai aatemaailmaa sinällään ovat.

Yhteistyö "varsin löyhää"

Kotosen mukaan järjestöjen välinen yhteistyö vaihtelee, mutta Soldiers of Odinista puhuttaessa yhteistyö on ”varsin löyhää”: Yhteistyö näyttäytyy lähinnä samanlaisten sääntöjen noudattamisena, vaikkakaan Soldiers of Odinilla ei ole toimintansa aikana ollut yhteistä määräävää keskusjohtoa muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa.

– Ne toimivat ikään kuin franchising-periaatteella, eli heillä on muun muassa yhteiset symbolit, joista maksetaan tiettyä korvausta.

Terrorismiin on suhtauduttava tilanteen vaatimalla vakavuudella

Kotonen kuitenkin toteaa, että terrorismista puhuttaessa kaikenlaisiin yhteyksiin tulee suhtautua sen vaatimalla vakavuudella. Hänen mukaansa järjestöt eivät itsessään ole uhka suomalaiselle yhteiskunnalle, sillä vaikka ne pyrkivätkin ylläpitämään toimintaansa, ne eivät ainakaan toistaiseksi ole olleet väkivaltaisia.

– Uhka tulee tästä sanomasta, josta sitten yksittäiset toimijat saattavat inspiroitua, Kotonen pohtii.

Järjestöjen toiminta on samankaltaisten pelisääntöjen vuoksi hyvin samankaltaista, vaikka kansallisia erityispiirteitä löytyy esimerkiksi maan historian tai erilaisten esikuvien innoittamina.

Lue myös:

    Uusimmat