Supon mukaan keskeisin äärioikeiston terroriuhka Suomessa muodostuu yksittäisistä toimijoista: "He haluavat nimenomaan toimia yksin ja salassa"

47873571
Lehtikuva
Julkaistu 10.01.2021 11:25
Toimittajan kuva

Päivi Hannula

paivi.hannula@mtv.fi

@paivihannula

Äärioikeiston toiminta on Supon mukaan murroksessa ja terroriuhka muodostuu järjestöjen tai verkostojen sijaan yksittäisistä toimijoista. Nämä henkilöt haluavat nimenomaisesti toimia yksin ja salassa, eivätkä siksi kuulu näkyviin äärioikeistolaisiin liikkeisiin, kertoo Supon apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen MTV Uutisten haastattelussa.

Suojelupoliisin terrorismintorjuntayksikön seurannassa on useita äärioikeistolaista ideologiaa kannattavia henkilöitä, joiden se katsoo olevan kykeneviä terroritekoihin.

Lue myös: Äärioikeiston nousua voi selittää karkeasti kolmella kohdalla: "Ääriainesten kanssa flirttailevat puolueet ovat ongelma"

Vaikka äärioikeistolaiset järjestöt, kuten Soldiers of Odin ja sittemmin lakkautettu Pohjoismainen vastarintaliike, alkoivat toimia Suomessa näkyvästi jo vuonna 2015, Supo katsoi vasta viime vuonna äärioikeistolaisten henkilöiden muodostavan terroriuhan Suomessa.

Tähän vaikutti paitsi eri puolilla maailmaa lyhyellä aikavälillä tapahtuneet äärioikeiston tekemät iskut, myös kotimaisista ja kansainvälisistä lähteistä saatu tiedustelutieto.

– Kansainvälinen kehitys on valitettavaa. Kahden vuoden aikana äärioikeistolaisten ideologian innoittamia iskuja on tapahtunut muun muassa Yhdysvalloissa, Saksassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa ja myös Norjassa. Ja tietysti viranomaiset ovat kyenneet estämään useita iskuja Euroopan alueella.

Lue myös: Supo: Terroriuhka pysyy entisellä tasolla – ääri-islamistien lisäksi huoli äärioikeistolaisesta terrorista

Maahanmuuton vastustaminen yhdistää

Äärioikeistolaista kenttää ei Ruotsalaisen mukaan voi tarkastella yhtenä organisaationa tai liikkeenä. Käännekohta suomalaisen äärioikeiston toiminnassa tapahtui vuosina 2015–2016. Tuolloin Suomeen syntyi useita pienryhmiä vastustamaan maahanmuuttoa. Osa toimii yhä, muutamien toiminta on passiivisessa tilassa.

Järjestöjen sijaan äärioikeistoa yhdistää ajatusmaailma.

– Vastustetaan maahanmuuttoa, suvaitsevaisuutta tasa-arvoa. Keskeistä tämän ideologian leviämisessä on nimenomaisesti internet. Sitä kautta tätä radikaalia sanomaa voidaan vahvistaa ja ehkä ylläpitää.

Idea äärioikeistosta on Ruotsalaisen mukaan ikään kuin murroksessa, sillä sen toiminta ei perustu enää näkyviin järjestöihin ja kerhoihin.

– Kysymys on enemmänkin yksittäisistä henkilöistä, jotka eivät toimi osana järjestäytyneitä ääriliikkeitä, vaan nimenomaisesti toimivat osana laajempaa virtuaalista miljöötä, jossa he voivat löytää omanmielisiä riippumatta heidän maantieteellisestä sijainnistaan.

Lue myös: Perussuomalaisilla ja äärioikeistolla ollut runsaasti yhteyksiä Jyväskylässä: "Radikaalimmalla siivellä on linkkejä Odinin sotureihin"

390 henkilöä Supon seurannassa

Suojelupoliisi ylläpitää listaa terrorismin torjunnan kohdehenkilöistä Suomessa. Listalla on hyvin laaja skaala terroristiseen toimintaan liitettyjä henkilöitä, joihin kotimainen tiedustelutoiminta kohdistuu.

– Tällä hetkellä listalla on 390 henkilöä. Suurin osa näistä henkilöistä liittyy radikaali-islamistiseen terrorismiin, mutta tässä joukossa on myös niitä, jotka kannattavat äärioikeistolaista terroristista ideologiaa.

Listalla olevat henkilöt levittävät terroripropagandaa ja sympatisoivat tai kannattavat väkivaltaista ideologiaa. Ruotsalainen ei kerro, kuinka suuri osuus listan henkilöistä kuuluu äärioikeistoon tai edes sitä, puhutaanko kymmenistä vai yksittäisistä nimistä.

– En lähde sitä taktisista syistä kertomaan. Se on tietyllä tapaa myös operatiivista tietoa, ja haluamme pitää sen itsellämme. Se kertoo suorituskyvystä.

"Motivaatio ja omistautuminen vaihtelee"

Jokaisen terrorismiin liitetyn kohdehenkilön vaarallisuus arvioidaan. Arvioon vaikuttavat motivaatio ja potentiaali. Sen jälkeen häneen aletaan tarvittaessa kohdistaa tiedonhankintaa. Ensin äärioikeistolaista terrorismia sympatisoivat ja kannattavat nimet on täytynyt kuitenkin kaivaa esiin.

– Nämä henkilöt haluavat nimenomaisesti työskennellä viranomaisilta piilossa, eivätkä halua toimia näkyvissä äärioikeistoliikkeissä.

Ruotsalaisen luonnehdinnan mukaan heidän motivaationsa ja omistautuminen äärioikeistolaiselle ideologialle vaihtelee. Huolestuttavinta on kuitenkin juuri se, että toiminta on yksinäistä. Näkyvä järjestö saattaa olla kasvualusta ”radikaalille ainekselle”, ja sitten siitä irtaudutaan. 

Tiedonhankinnassaan Supo on kiinnostunut siitä, syntyykö Suomeen tulevaisuudessa uusia pienryhmiä, jotka verkostoituvat kansainvälisemmin.

– Mikäli pienryhmiä syntyy, ja heillä on kansainvälisiä yhteyksiä ikään kuin kovan luokan organisaatioihin,  tätä tietysti kansainvälisen tiedonvaihdon ja oman tiedustelutoiminnan yhteydessä selvitetään.

Lue myös: MTV Uutisten tiedot: KRP tutkii äärioikeistoon liittyvää vakavaa rikosepäilyä – kyse törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta

Salaliittoteorioita ja ajatus yhteiskunnan romahtamisesta

Ideologinen perusta vahvistuu kansainvälisessä virtuaaliympäristössä, jossa aatteesta keskustellaan muiden samalla tavalla ajattelevien kanssa. Aatteelle haetaan vahvistusta salaliittoteorioista, eikä keskustelukumppanien maantieteellisellä sijainnilla ole merkitystä.

– Kansainvälisesti ajatellen keskeisimpiä perusteita, mitä oikeistoterroristit ovat sanoneet, niin taustalla on salaliittoteoriat siitä, että länsimainen ideologia, länsimainen valkoinen väestö, tulee ongelmien kohteeksi islaminuskon ja laajan maahanmuuton kautta. Taustalla on aatteellinen odotus siitä, että länsimainen yhteiskuntajärjestys sortuu. Näitä molempia aatemaailmoja kykenemme näkemään myös Suomen maaperällä.

Yhdysvalloissa Washingtonin viime päivien tapahtumat saivat polttoainetta juuri äärioikeistolaisista salaliittoteorioista. Se, millä tavoin vallankaappausyritys ja kongressiin tunkeutuminen puhuttelee radikalisoituneita suomalaisia, jää Ruotsalaisen mukaan vielä nähtäväksi.

– Tilanne on kaiken kaikkiaan tuore, mutta siitä voi vetää johtopäätöksen, että tällainen kahtia jakautunut, kiristynyt poliittinen ilmapiiri ja suuri yhteiskunnallinen epäluottamus poliitikkoja tai yhteiskuntajärjestystä kohtaan on aina uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Poliitikkoja mustamaalataan, halvennetaan, häiritään

Keskusrikospoliisin tutkinnassa on parhaillaan kaksi äärioikeistoon liittyvää vakavaa rikosepäilyä: perussuomalaisen vaikuttajan Pekka Katajan murhayritys ja vakavan henkeen ja terveyteen liittyvän rikoksen valmistelu, josta MTV Uutiset kertoi joulukuussa. Katajan jutussa tutkinta on loppusuoralla, ja valmistelun osalta vielä kesken.

Suojelupoliisin rooli esitutkinnoissa on toimia asiantuntijana keskusrikospoliisille. Tällä hetkellä poliittisiin toimijoihin ei kohdistu Supon tiedon mukaan konkreettista uhkaa.

– Tänä päivänä lähtökohtaisesti äärioikeiston poliitikkoihin kohdistama vihanpito on enemmänkin halveeraamista, häirintää, mustamaalaamista väkivallan sijaan. Eurooppalaisessa mittakaavassa kyllä on hyvinkin merkittäviä iskuhankkeita kohdistunut poliitikkoihin, mutta edelleen katsomme, että Suomessa nämä yksittäiset henkilöt ovat se vakava seikka, johon tulee kiinnittää huomiota. 

Myös ajatus laajan joukon toteuttamista vallankaappausyrityksistä on vielä kaukainen, Ruotsalainen arvioi.

– Olemme vielä kaukana siitä, mutta tilanne voi tietysti kehittyä hyvinkin nopealla aikajänteellä. Tästä syystä tiedonhankintaa tapahtuu jatkuvasti ja olemme ajan tasalla.

Lue myös: Kaupunginvaltuutettu Torssonen ja äärioikeistolainen vaikuttaja vangittu epäiltynä PS-vaalipäällikön murhayrityksestä – epäiltyjä voi olla yhä vapaana

Pekka Katajan murhan yrityksestä uutta tietoa: Pahoinpitelijät unohtivat asuntoon postipaketin, josta löytyi epäiltynä olevan poliitikko Teemu Torssosen sormenjälki

Tuoreimmat aiheesta

Äärioikeisto