Onko Suomi mukana kisassa Bidenin ja Putinin tapaamisesta? Presidentti Niinistö MTV Uutisille: "Paikan vaihto on aika usein toistuva traditio"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän välit ovat huonot, mutta tilanne on silti tavallaan paras pitkään aikaan. Onko Suomi yhä mukana kisassa mahdollisen huippukokouksen sijaintipaikasta?

Yhdysvaltojen ja Venäjän välit ovat huonot, mutta selvät, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö MTV:n Uutisextrassa.

– Ollaan tietyllä tavalla paremmassa tilanteessa kuin ehkä pitkään aikaan, vaikka niin kuin kaikki tahot sanovat, välit ovat huonommat kuin koskaan. Mutta nyt ne välit ovat aika selvät, Niinistö toteaa.

–  Yhdysvaltain presidentti [Joe] Biden on asemoinut hyvin selvästi, missä Yhdysvallat on, ja Venäjä pyrkii vastaamaan omalla asemoinnillaan.

Ajatus huippukokouksesta elää vahvasti

Etenkin Venäjän suuri sotaharjoitus Ukrainan rajan tuntumassa ja Krimin niemimaalla on kiristänyt Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä.

Yhdysvaltojen Venäjän-suurlähettiläs John Sullivan ilmoitti tiistaina matkustavansa Yhdysvaltoihin ”neuvotteluihin”. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov suositteli tätä aiemmin poistumaan väliaikaisesti Venäjältä.

Vaikka diplomaattista ärhentelyä tullaan todennäköisesti vielä näkemään, se ei vesitä toiveita siitä, että Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit saataisiin saman pöydän ääreen yhteiseen huippukokoukseen.

Presidentti Niinistön mukaan ajatus huippukokouksesta elää vahvasti.

– Vanhastaan ehkä tiedossa on se, että presidentti [Vladimir] Putin aika mielelläänkin näkee istuvansa samassa pöydässä kuin Yhdysvaltain presidentti, Niinistö sanoo.

Onko kokouksen vuoro osua johonkin muualle?

Suomi on tarjoutunut Bidenin ja Putinin mahdollisen huippukokouksen isäntämaaksi.

Presidentin mukaan tärkeämpää Suomelle on se, että kokous ylipäätään järjestyisi, kuin se, missä se järjestettäisiin.

Ennakoida voi, että isäntäkaupunkia valittaessa tapetilla ovat ainakin Wien, Geneve ja Helsinki.

Esimerkiksi Salt-aseriisuntaneuvottelut kylmän sodan aikana alkoivat Helsingissä ja jatkuivat myöhemmin Wienissä.

Historiasta päätellen on aivan mahdollista, ettei Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien huipputapaaminen osu toista kertaa putkeen Helsinkiin.

– Paikan vaihto on oikeastaan aika usein toistuva traditio. Kun meillä nyt on viimeksi ollut nuo presidentit koolla, varmasti se noteerataan jossain myöskin. On mukana tukkimiehen kirjanpidoissa.

Niinistö: Odotin Putinin puheesta kovempaa kieltä

Vladimir Putin piti keskiviikkona venäläisille vuosittaisen linjapuheensa.

Putin ei maininnut sanallakaan Ukrainan sotaharjoituksia, mutta esitti epämääräisiä uhkauksia ja varoituksia Venäjän ”punaisen viivan” ylittämisestä.

Presidentti Niinistön arvion mukaan Putinin puhe oli hyvin pitkälti omalle kansalle suunnattu vaalipuhe. Ulkopolitikka ei ollut erityisen framilla.

– Luulen, että aika moni odotti pidempää ja ehkä vähän kovempaakin kieltä. Minä ehkä myöskin, Niinistö toteaa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov määritteli Putinin puheen jälkeen ”punaisen viivan” ylittämisen olevan käytännössä ulkovaltojen sekaantumista Venäjän omiin asioihin.

Tältä pohjalta Niinistö huomauttaa Putinin pidättäneen itsellään oikeuden käsitteen tulkintaan.

– Hän [Putin] ei tässä puheessaan mitenkään kertonut, missä se viiva on, missä asioissa tai miten hän sitä tulee tulkitsemaan.

Putin ja Merkel suopeina huippukokoukselle 2025

Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton kireitä välejä liennytettiin kylmän sodan aikana esimerkiksi vuoden 1975 ETYK-huippukokouksessa.

Helsingissä järjestetty kokous jätti jälkeensä niin sanotun Helsingin hengen, joka lievensi itä- ja länsiblokin jännitteitä.

Vapauden, demokratian ja ihmisoikeuden arvoille olisi Niinistön mukaan nyt vähintään yhtä kova tarve kuin vuonna 1975.

Presidentti onkin ehdottanut Helsinkiin vuodelle 2025 huippukokousta Helsingin hengen 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

– Aivan selvää on, että ETYK-kokousta juhlistetaan silloin jollakin tavalla. Sitten me joudumme kysymään, että hyvä, onko se sitten vain lasien kilistelyä ja kauniita sanoja? Taas kerran. Vai yritetäänkö sille myöskin löytää jotain sisältöä?

– Minä olen sen verran pragmaattinen, että mieluummin näkisin sille kyllä sisältöäkin.

Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmaissut keskustelussa Niinistölle tukensa aloitteelle.

– Puhuin presidentti Putinin kanssa. Hän kolmeen kertaan itse käytti termiä Helsingin henki, ja suhtautui myöskin myönteisesti, Niinistö kertoo.

Katso presidentti Sauli Niinistön haastattelu kokonaisuudessaan alla olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat