Rahamokat, joihin moni sortuu – älä toimi näin, jos haluat rikastua

shutterstock_744970960
Luottokorttia ei kannata vinguttaa turhaan. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 07.02.2021 19:50

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yleiset virheet rahankäytössä voivat johtaa siihen, ettei säästöjä koskaan kerry.

Budjetoinnista somekanavissaan kertova Lara Jarvis jakoi Metro.co.uk-sivustolla säästämisvinkkejään ja kertoi, mitä yleisiä virheitä ihmiset tekevät raha-asioissaan.

1. Pelkäät sijoittamista

Nuorten aikuisten kiinnostus sijoittamista kohtaan on kasvanut viime vuosina selvästi. Suurempaa tuottoa säästöilleen toivovan olisikin järkevää sijoittaa sen sijaan, että rahoja makuuttaa tilillä.  

Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa sijoittamaan, Jarvis kannustaa. Hän kehottaa tekemään hyvän taustatutkimuksen ennen pääoman sijoittamista, sillä siihen liittyy aina riskejä.

Lue tästä jutusta suomalaisten asiantuntijoiden vinkit sijoittamisen aloittamiseen.

Lue myös: Pieni kikkailu rahalla voi tehdä sinustakin miljonäärin – suomalaisasiantuntija varoittaa sudenkuopasta: "Siinä moni tekee virheen"

2. Sivuutat luottokelpoisuutesi

shutterstock_391939210

Huono taloudenhallinta heikentää luottoluokitusta. Kuvituskuva.

Taloudellisen tulevaisuuden kannalta on syytä kiinnittää huomiota luottokelpoisuuteensa. Luottokelpoisuus vaikuttaa siihen, myöntääkö pankki ihmiselle luottoa tai lainaa, ja millaisiksi lainaehdot muodostuvat. Mitä parempi luottokelpoisuus, sitä halvemmalla lainan saattaa saada.

Huono taloudenhallinta, kuten auki olevat velat, tilinylitykset ja myöhässä maksetut laskut heikentävät luottoluokitusta.

Sen sijaan lainanotto ja lainan takaisinmaksu kuukausittain voivat parantaa luottoluokitusta.

3. Vingutat luottokorttia

Vaikka lompakossa olisi luottokortti, kannattaa sen käyttöä harkita tarkoin. Luottokorteilla tehtyihin maksuihin tulee 7– 20 prosentin korko. Lisäksi luottokortin haltija joutuu maksamaan vuosimaksua, joka vaihtelee kortista riippuen muutamasta kymmenestä eurosta 150 euroon.

Lue myös: Mokaatko sinäkin luottokortin käytön kanssa? Näissä tilanteissa luottoa ei pitäisi koskaan vinguttaa, jos haluaa välttää ylimääräiset kulut

4. Lisäät menoja tulojen karttuessa

Menojen karsiminen on oiva tapa kerryttää rahaa säästöön. Vaikka tulot kasvaisivatkin, ei elämäntyyliä ole taloudellisesta näkövinkkelistä järkevää muuttaa kalliimmaksi.

Jarvis suosittelee pitämään menot maltillisina ja välttelemään kiusausta törsätä tilille karttuneita varoja.

5. Et säästä pahan päivän varalle

shutterstock_1445565341

Osa tuloista kannattaa pistää säästöön pahan päivän varalle. Kuvituskuva.

– Jos vuosi 2020 opetti jotain, niin sen, että on hyvä varautua arvaamattomaan, Jarvis kirjoittaa.

Työttömyyden tai sairastumisen yllättäessä on hyvä olla hieman säästöjä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että ihmisellä tulisi olla pahan päivän varalle tallessa vähintään kolmen kuukauden palkkaa vastaava summa, johon on helppo päästä käsiksi.

Lue myös: Muistathan varautua pahan päivän varalle? Tämän verran tuloillasi pitäisi jäädä säästöön

6. Sinulla on vain yksi tulonlähde

Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Sääntö pätee sijoittamiseen, mutta Jarvis kehottaa ajattelemaan neuvoa myös ansiotyön kannalta. Jos työpaikka menee alta, on hyvä olla myös toinen tulonlähde.

Jarvis sanoo, että toinen tulonlähde voi olla esimerkiksi iltatyö ruokalähettinä tai myyntityöntekijänä. Myös omistamiensa kiinteistöjen vuokraamisesta saa lisätuloja.

7. Luulet tietäväsi kaiken

shutterstock_200247056

Tietämys talousasioista kannattaa pitää ajan tasalla. Kuvituskuva.

Mieli kannattaa pitää avoinna uuden oppimiselle myös raha-asioissa. Jarvis kehottaa perehtymään rahasta kertoviin kirjoihin, opetusvideoihin ja podcasteihin.

Tietämys rikastuttaa sekä henkisesti että konkreettisesti. Kun ihminen tietää, miten raha liikkuu, varallisuutta saa todennäköisemmin itsekin.

OIKAISU 8.2. klo 10.45: Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin, luottokorttien vuosimaksut eivät ole satoja euroja. Luottokorttien vuosimaksut on rajattu 150 euroon.

Lue myös: Oletko 30-, 40- vai 50-vuotias? Näin paljon sinulla pitäisi jo olla rahaa säästössä

Lue myös: Natasa ja Jesse säästivät vauva-arjen keskellä 10 000 euroa – asuvat nyt unelmatalossaan: ”On tehtävä asioita, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä”

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Metro.co.uk, Raha.fi, Vertaaensin.fi, Vakuudeton.com

Tuoreimmat aiheesta

Säästäminen