Onko tässä järkeä? 13-vuotias Kristian harjoittelee käsittämättömät 1 000 tuntia vuodessa: "Saan kommentteja"

2:03img
Uutisjuttu vuodelta 2019: kestävyyslajit kasvattavat suosiotaan – asiantuntijat suosittelevat maltillista harjoittelua.
Julkaistu 25.08.2021 09:59
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

13-vuotiaan norjalaisen triathlonistipojan Kristian Haugetunin harjoitusmäärät hirvittävät heikompia. Bergenistä ponnistava Kristian paahtaa harjoittelua 1 000 tuntia vuodessa, Aftenposten kertoo.

Sekuntikello, laktaattimittari ja harjoituspäiväkirja ovat osa Kristianin päivittäistä ohjelmaa. Aftenposten raportoi esimerkin poikien uintiharjoituksista, joiden jälkeen mitattiin veren laktaattipitoisuus, jotta nähtiin, miten harjoittelu on vaikuttanut urheilijoihin.

Valmentaja Åsmund Aas Anderssonin mukaan nuoret haluavat, että heidän harjoittelunsa otetaan vakavasti. 

– Keskustelemme usein varmistaaksemme, että harjoittelua ei ole liikaa ja tämä ei ole liian vakavaa, Aas Andersson sanoo.

Uinnin jälkeen Kristian hyppää pyörän selkään. Kolmas osa triathlonia on juoksu.

Kristian vakuuttaa treenaamisen maistuvan.

– En väsy harjoittelemiseen. Triathlon on hyvin monipuolista. Se on yksi asioista, joista pidän eniten urheilussa, nuorukainen virkkoo.

Kristianin äiti Ingrid Næss Haugetun vahvistaa poikansa olleen aktiivinen pienestä pitäen ja rakastaneen aina harjoittelemista.

– Kukaan ei pakota häntä treenaamaan niin paljon kuin hän tekee, äiti huomauttaa.

"Ihmisten vaikea ymmärtää"

Kristian on triathlonryhmänsä nuorin, mutta hän on jo voittanut Norjan nuorten triathlonmestaruuden. Tulevaisuuden haaveena on olympiakulta, ja Kristian ajattelee, että tavoitteen saavuttamiseksi on treenattava paljon.

Moni on kuitenkin pohtinut, onko Kristian laitettu harjoittelemaan turhan nuorena liian paljon ja liian kovaa.

– Saan kommentteja harjoittelun määrästä. Ihmisten on vaikea ymmärtää, miksi treenaan niin paljon.

Valmentaja Aas Andersson kuvaa, että Kristianin sisäinen motivaatio saa hänet pitämään kovasta työstä. 

Iivo Niskasen luokkaa

Kristian Haugetunin treenitunteihin eivät yllä monet eri kestävyysurheilulajien aikuishuiputkaan. Vertailun vuoksi Suomen hiihdon miestähti Iivo Niskanen kertoi syksyllä 2019 treenimääriensä nousseen 1 100 tuntiin vuodessa, mikä on tiettävästi kovimpia suomalaisurheilijoiden lukemia.

Norjan huippu-urheilun katto-organisaatiossa Olympiatoppenissa kestävyysurheiluharjoittelusta vastaava Thomas Losnegard toteaa, että 1 000 vuodessa on paljon, mikäli se on systemaattista harjoittelua, jonka tarkoituksena on parantaa suorituskykyä. Hän korostaa erontekoa systemaattisen treenaamisen ja ei-systemaattisen harjoittelun tai aktiivisena olemisen välillä.

– Niin kauan kuin se tuottaa mielihyvää, ei ole vaarallista harjoitella paljon, Losnegard tuumii.

Losnegardin mukaan monipuolisesti treenaamalla voi harjoitella paljon nuoresta pitäen. Hän mainitsee pyöräilyn, uinnin ja hiihdon lajeina, joita on mahdollista treenata paljon ilman suurta riskiä revähdysvammoista.

– Jos harjoittelua on liian paljon, se näkyy usein yksilöiden hyvinvoinnissa, hän ruotii.

Aftenposten kuvaa, etteivät bergeniläiset nuoret triathlonistit treenaa vain pitääkseen hauskaa, vaan myös voittaakseen. Nämä voivat kuitenkin limittyä yhteen.

– Tavoitteena on aina pitää hauskaa, Kristian kiteyttää.

Tuoreimmat aiheesta

Triathlon