Onko tässä maailman viimeinen suuri öljykeidas? Andreasin maiden alta voi löytyä 12 miljardia tynnyriä mustaa kultaa – CNN vieraili alueella

Namibialaisen Andreas Mawanon perhe ei saa öisin nukutuksi maanviljelijän tontille saapuneen kanadalaisyhtiön metelöinnin takia. Kun muualla maailmassa energianlähteiksi etsitään uusiutuvia tuotteita, Afrikassa metsästetään yhä mustaa kultaa, öljyä.

– Tämä on minun kotini. Ja he käskivät meidän lähteä pois, Mawano ja hänen Samuel-poikansa kertovat CNN:n toimittajalle.

– Ei voi olla oikein, että joku tulee vain kaukaa ja ottaa maani minulta, vihainen Samuel Mawano jatkaa.

Kanadalainen öljy-yhtiö ReconAfrica kertoo hankkineensa oikeudet öljyn etsimiseen 34 000 neliökilometrin alueelta Namibiasta ja Botswanasta. Vertailun vuoksi, Suomen pinta-alasta alue kattaisi kymmenesosan. Yhtiö on pystyttänyt alueelle öljynporauskalustoa.

Yksi ReconAfrican perustajista, Craig Steinke, on vakuuttunut, että Namibian maan alla muhii miljardien  arvoinen öljyesiintymä, mahdollisesti jopa 12 miljardia tynnyrillistä. Steinken mukaan tästä todisteena on maaperästä löytynyt, jopa 10 kilometrin syvyyteen ulottuva sedimenttiallas.

Nyt yhtiö porautuu neljän kilometrin syvyyteen öljylähteen löytämiseksi.

Öljyä Afrikasta, joka lämpenee entisestään

Kyseessä saattaa olla myös yksi maailman viimeisistä kolkista, josta etsitään ja löydetään öljyä energiakäyttöön. Euroopassa ja Yhdysvalloissa öljy on jäämässä menneisyyden tuotteeksi.

Suomi tähtää hiilineutraaliksi jo vuonna 2035, EU viimeistään vuonna 2050.

Silloin vaarana on, että öljy-yhtiöiden katse on keskittynyt vain Afrikkaan, erityisesti sen eteläosiin. Erityisen ristiriitaiseksi asian tekee se, että öljyntuotanto kiihdyttää ilmastonmuutosta ja lämpenemistä, joka on erityisen voimakasta juuri Namibiassa.

– 3,6 astetta vuosisadassa, eteläafrikkalaisen Witwatersrandin yliopiston professori Francois Engelbrecht päivittelee Namibian pohjoisosan lämpenemistahtia.

Näkeekö ReconAfrican pomo Steinke ongelmallisena, että öljyä etsitään juuri sieltä, missä ilmasto lämpenee eniten?

– Öljyä saadaan sieltä mistä sitä löydetään, Steinke vastasi.

Kuitti öljystä rikastuneelle lännelle

Myös Namibian kaivos- ja energiaministeri Tom Alweendo puolustaa öljynporaustoiminnan jatkamista maassaan. Vaikka maan tuuli- ja aurinkovoiman potentiaali on yksi maailman parhaista, Namibialle pitäisi ministerin mukaan antaa mahdollisuus tutkia myös öljyn energiamahdollisuuksia.

– Länsimaissa tuntuu olevan vallalla ajatus, että me emme voisi hyödyntää niitä resursseja, joilla heistä on tehty rikkaita, Alweendo kuittaa.

Ministeri korostaa, että maa on sitoutunut ilmastonmuutostavoitteisiin, mutta öljyn hylkäämiseksi maa tarvitsisi kunnon korvauksen.

Öljylähteen vieressä virtaa Kavango

Aivan öljynporausalueen naapurissa Botswanassa sijaitsee Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2014 nimetty Okavangon suoalue, johon virtaa Kavangojoki, josta paikalliset saavat juomavetensä. Tämä on vain yksi esimerkeistä, miksi ympäristötieteilijät suosittelevat Namibiaakin keskittymään öljyn kaltaisten fossiilisten polttoaineiden sijaan uusiutuviin energianlähteisiin.

ReconAfrican Steinke puolustautuu kuitenkin lujasti.

– Jokeen virtaavan veden ja öljynporausalueemme välissä on vahva parin sentin terässuoja. Ei ole mitään mahdollisuutta, että vesi sekoittuisi tuotantomme kanssa.

– Olen huolissani, että yritys sanoo vain asioista, jotka tuovat alueellemme hyvää, mutta jättävät ikävät asiat sanomatta, kommentoi Namibian alkuperäiskansan, sanin, paikallinen johtaja Paulus Mukoso.

– Kukaan ei halua juoda likaista vettä. Emme selviydy ilman puhdasta vettä, Mukoso jatkaa.

Käyntikortti käteen ja yhteistyö käyntiin

Steinken mukaan öljyn löytyminen parantaisi myös paikallisten asukkaiden elintasoa huomattavasti ja toisi yhteisölle töitä.

Toki siihen auttaisi, jos yritys toimisi alueella yhteistyössä asukkaiden kanssa. Mutta vasta kuukausien epävarmuuden jälkeen, samalla viikolla kun CNN vieraili Mawanon maanviljelijäperheen luona, yritys oli ollut perheeseen yhteydessä ensimmäisen kerran.

– Nainen toi käyntikorttinsa ja varoitti olemasta asiasta yhteydessä ulkopuolisiin, kuten sinuun, Andreas Mawano sanoo.

– Minulla ei ole tällaisesta (yhtiömme toiminnasta) mitään tietoa, Steinke puolustautuu, mutta myöntää, että yhtiö voisi toimia paremmin paikallisten asukkaiden kanssa.

Muutama päivä haastattelun jälkeen ReconAfrica kutsuukin Andreasin ja Samuelin työmaalle tutustumaan. Yhtiön johdon ja lakimiesarmeijan ympäröimänä maanviljelijät kertovat nyt tekevänsä yhteistyötä.

Lue myös:

    Uusimmat