Öljy-yhtiö Shell vakuuttaa onnistuvansa arktisissa öljyn koeporauksissa säävaikeuksista ja ympäristöjärjestöjen vastustuksesta huolimatta.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama antoi öljy-yhtiölle luvan Alaskan porauksiin, mikä herättänyt ristiriitaisia tunteita paikallisissa.
Alaskan osavaltion verotulot ja työpaikat ovat todella riippuvaisia öljy- ja kaasuvarannoista, mutta samalla huoli jäätiköiden sulamistahdista kasvaa.
Amerikan alkuperäisasukkaisiin, aleuttilaisiin, kuuluvalla Ron Totemoffilla on huonoja omakohtaisia kokemuksia arktisista öljynporauksista.
– Oli maaliskuu 1989, öljyä valui mereen ja kotikylääni Tatitlekiin ainakin toista sataa miljoonaa litraa. Tosin se on öljy-yhtiön virallinen arvio, minä uskon, että se oli enemmän. Kaikki pysähtyi, kalastus, koko kylä, Totemoff muistelee ja puistelee päätään MTV Uutisille.
Jäljet näkyvät yhä
Onnettomuus oli niin massiivinen, että jäljet näkyvät yhä yli 20 vuotta myöhemmin.
– Öljy-yhtiö Exxon Valdezin vain maksoi meitä hiljaiseksi, ainakin siltä se minusta tuntui. He peittivät tuhon, että se näytti siivotulta. Yhä kun käännät rannalla puhtaan näköisen kiven, alta löytää öljyä, Totemoff kertoo.
Kansainvälisen arktisen tutkimuskeskuksen tutkija Brian Brettschneiderin mukaan arktisella alueella poraaminen on aina uskomaton haaste.
– Meriolosuhteet ovat ennustamattomat, kesäisin jäätilanne on arvaamaton ja talvella sinne jää mottiin. Jos Shellin koeporaukset onnistuvat, sen jälkeen yhtiö tarvitsee osavaltiolta, alkuperäiskansoilta ja muilta tahoilta myös luvan rakentaa osavaltion läpi menevä satojen kilometrien pituinen öljyputki tai muu maakuljetus, jotta öljy saadaan markkinoille, Brettschneider sanoo.
Onnistuminen epäilyttää
Tutkija ei uskokaan Shellin onnistuvan, vaikka suomalainen jäänmurtaja Fennica onkin yhtiöllä apuna.
– En usko, että osakkeenomistajat jaksavat odottaa vuosien prosessia ja lupakäytäntöjä putken rakentamisen vuoksi. Varsinkaan, kun öljyn hintakin laskee. En henkilökohtaisesti usko, että Shell onnistuu, Brettschneider sanoo
Brettschneiderin mielestä luonnonrikkauksilla ympäröidyt alaskalaiset ovat liian riippuvaisia vain muutamasta isosta vientituotteesta.
– Onhan meillä kaivoksia, puuta ja lohta, mutta öljy on ainoa, mistä osavaltio saa kunnon verorahat. Hiilen ja kaasunkin myynti laski, Brettschneiner sanoo.
Totemoffin mielestä Shell saa porata, kunhan yhtiö ettei sotke ihmisten elämiä.