Onko Ukrainan taivaalla lentävä "Kiovan haamu" totta vai tarua? MiG-29-ässä pudottaa venäläisten koneita sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt väite MiG-29-hävittäjälentäjästä, joka on onnistunut pudottamaan useita venäläisiä hävittäjiä.

"Kiovan haamu" nimetystä hävittäjälentäjästä on alkanut leviämään otoksia, joissa hävittäjä lentää Ukrainan kaupunkien yllä.

Ihmiset kutsuvat salaperäistä lentäjää sankariksi ja ensimmäiseksi eurooppalaiseksi ässäksi toisen maailmansodan jälkeen.

Lentäväksi ässäksi kutsutaan sotilaslentäjää, joka on onnistunut pudottamaan vähintään viisi vihollisen lentokonetta ilmataisteluissa.

Kiovan haamu ei kuitenkaan ole todennäköisesti todellinen, vaan kuvitteellinen sankari. Tarkoituksena on vahvistaa ukrainalaisten moraalia Venäjän hyökkäysten edessä.

Todisteita "Kiovan haamu" olemassaolosta ei ole, eivätkä Ukrainan viranomaiset ole vahvistaneet väitettä todeksi.

"Hänellä on kuusi voittoa venäläisistä lentäjistä!"

Ukrainan entinen presidentti Petro Poroshenko toi uutta potkua legendalle, kun hän ilmoitti Twitterissä Kiovan haamun olevan totta.

Poroshenko julkaisi kuvan lentäjästä hävittäjän ohjaamossa väittäen kyseessä olevan Kiovan haamu.

– Kuvassa meillä on MiG-29-lentäjä, joka tunnetaan nimellä "Kiovan haamu". Hän terrorisoi vihollisia ja tekee ukrainalaisista ylpeitä. Hänellä on kuusi voittoa venäläisistä lentäjistä! Tällaisilla tehokkailla puolustajilla Ukraina voittaa varmasti, lukee julkaisun kuvatekstissä.

Ukrainan asevoimien komentaja Valerii Zaluzhnyi kirjoitti Facebookissa torstaina, että ainakin kuusi venäläistä lentokonetta ja kaksi helikopteria tuhoutuivat taistelujen ensimmäisenä päivänä.

Sosiaalisessa mediassa on jaettu useita videoita MiG-29-hävittäjästä lentäen taivaalla.

– Anna Kiovan haamun olla todellinen, kirjoitti Twitter-käyttäjä Jason Calacanis jakaen videon MiG-29-hävittäjästä kaupungin yllä.

Ukrainan asevoimat jakoivat Twitterissä videon, jossa väitetään ukrainalaisen MiG-29-hävittäjän ampuneen venäläisten hävittäjän alas koirataistelu-tyylisessä lähitaistelussa.

Kyseinen video oli kuitenkin ladattu ennen Twitteriä videopalvelu Youtubessa. Palvelussa videon lataaja kertoi, että se on tehty digitaalisella taistelusimulaattorilla.

Katso ylhäällä olevalta videolta, minkälaisia julkaisuja Kiovan haamusta on julkaistu sosiaalisessa mediassa!

Lähde: Newsweek, Marca, Twitter

Lue myös:

    Uusimmat