Venäjä väittää tuhonneensa viisi hävittäjää lentokenttäiskussa – video raivostuttaa Ukrainassa

Venäjä väittää videon todistavan, että se on tuhonnut useita Ukrainan sotilaslentokoneita 0:24
Venäjä väittää julkaisemansa videon todistavan, että se on tuhonnut useita Ukrainan sotilaslentokoneita. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukrainassa Venäjän julkaisemaa videota hävittäjien väitetystä tuhoutumisesta on kommentoitu hyvin kriittisesti.

Venäjän puolustusministeriö väittää maan armeijan tuhonneen viisi Su-27-hävittäjää Myrhorodin lentokentälle tekemässään hyökkäyksessä. 

Hyökkäys vaurioitti myös kahta Ukrainan hävittäjää, Venäjän puolustusministeriö väittää. Venäjä sanoo tehneensä hyökkäyksen Iskander-M-ohjuksilla.

Venäjän puolustusministeriö on julkaissut todisteeksi iskusta videon, jonka voi katsoa jutun alusta. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukrainan ilmavoimien entinen tiedottaja Yurii Ihnat on kommentoinut hyökkäystä Facebookissa. Hänen mukaansa Venäjän hyökkäys aiheutti "joitain tappioita", mutta ei kuitenkaan sellaisia, joista Venäjä puhuu. Ihnat ei julkaisussaan kertonut, millaisia tappioita Venäjän hyökkäys hänen tietojensa mukaan aiheutti. 

Ukrainalaismedia Kyiv Independentin mukaan Ihnat työskentelee yhä Ukrainan ilmavoimissa, mutta ei ole ollut sen tiedottaja maaliskuun puolivälin jälkeen.

Yhdysvaltalaimedia Forbes puolestaan väittää, että Venäjän hyökkäys tuhosi kaksi hävittäjää ja vaurioitti neljää. 

Ukrainasta kritiikkiä

Ukrainalaiset sotabloggaajat ovat Forbesin mukaan jo ehtineet moittia maan ilmavoimien päätöstä parkkeerata herkät hävittäjät avoimelle paikalle vaarallisen lähelle etulinjaa. Myrhorodin lentokenttä sijaitsee Ukrainan Poltavan alueella noin 160 kilometrin päässä etulinjasta.

Sotaa seuraavan ukrainalaistoimittaja Illia Ponomarenko jakoi maanantaina Venäjän puolustusministeriön julkaiseman videon ja kommentoi sitä kriittiseen sävyyn.

– (Jonkun) on oltava vastuussa siitä, että tällaisia asioita tapahtuu jatkuvasti Ukrainan ilmavoimille. Järjestelmällinen huolimattomuus voi panna meidät kaikki mullan alle tässä sodassa, Ponomarenko kirjoittaa.

Ukrainalaisten sotabloggaajien mukaan venäläinen tiedustelulennokki lensi iskun kohteeksi joutuneen lentokentän yläpuolella auttaen näin hyökkäyksen tekemisessä. Ukrainan ilmavoimien entinen tiedottaja Ihnat myönsi, ettei Ukrainalla ole tarpeeksi aseita tiedustelulennokkien tuhoamiseen.

– Ne ovat hyvin vakava uhka. Ne lentävät ja raportoivat kaiken reaaliajassa. Sitten Iskander-ohjus saapuu muutamassa minuutissa, Ihnat sanoo Reutersille

Hyökkäyksiä myös muille kentille

Viime kuukausina Venäjä on iskenyt ainakin neljään ukrainalaiseen hävittäjään Dolgintsevon lentokentällä Etelä-Ukrainassa, Forbes kirjoittaa. Median mukaan Venäjä on tuhonnut ainakin viisi venäläishävittäjää viimeisen yhdeksän kuukauden aikana.

Uutistoimisto Reuters puolestaan raportoi tiistaina Venäjän tekevän hyökkäyksiä Starokostiantynivin lentokentälle. 

Reutersin mukaan iskut Starokostiantynivin kentälle ovat osoitus siitä, että Ukrainalla on edessään haasteita länsimaisten F-16-hävittäjien suojelemisessa. Ensimmäisten F-16-hävittäjien odotetaan saapuvan Ukrainaan heinäkuun aikana.

Sotilasasiantuntijat ovat arvioineet, että Venäjä on todennäköisesti kohdistanut iskujaan lentotukikohtien infrastruktuuria, kuten kiitoratoja vastaan, koska se pyrkii vaikeuttamaan F-16-hävittäjien tehokasta käyttöä.

Sekä Ukraina että Venäjä ovat kiihdyttäneet ilmaiskujaan kuluvan vuoden aikana. Ukraina on iskenyt erityisesti Venäjän sotilaslentokenttiä ja öljyjalostamoita vastaan. Hyökkäysten avulla Ukrainan on katsottu pyrkivän hillitsemään Venäjän ilmavoimien toimintaa, joka on kiihtynyt Ukrainan ilmapuolustuksen heikentymisen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat